Τετάρτη, 18 Μαΐου 2016

Στα άκρα ο πόλεμος Μαδούρο-αντιπολίτευσης. Βράζει η Βενεζουέλα.
Η Βενεζουέλα μοιάζει όλο και περισσότερο με σειρές από άδεια ράφια, τα προβλήματα είναι αισθητά από το ρεύμα μέχρι το νερό και, ενώ η κυβέρνηση προχωρά σε μέτρα έκτακτης ανάγκης και μιλά για κίνδυνο πραξικοπήματος, το Κοινοβούλιο -που ελέγχεται από την αντιπολίτευση- απορρίπτει τα έκτακτα μέτρα που ζητά ο Μαδούρο, κατηγορεί τον ίδιο για πραξικόπημα και καλεί τον στρατό «να διαλέξει». Ο ίδιος ο πρόεδρος περιφρονεί το Κοινοβούλιο, λέγοντας πως «είναι θέμα χρόνου να εξαφανιστεί».

Η πρόσφατη αποπομπή της Ντίλμα Ρουσέφ από την προεδρία της Βραζιλίας, του ισχυρότερου συμμάχου του Μαδούρο στην περιοχή, έχει εντείνει την αίσθηση του επείγοντος στην ηγεσία της Βενεζουέλας.

H κυβέρνηση διευκρίνισε στην αρχή της εβδομάδας τα έκτακτα μέτρα που εισάγει με την κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην οποία είχε κηρυχθεί το Σαββατοκύριακο η Βενεζουέλα: Διευρύνονται οι εξουσίες του προέδρου Νικολάς Μαδούρο και των Ενόπλων Δυνάμεων στους τομείς της ασφάλειας, τη διανομή τροφίμων και της κάλυψης των ενεργειακών αναγκών.

Ωστόσο, το ίδιο το Κοινοβούλιο -το οποίο είχε καταλάβει στις τελευταίες εκλογές «εξ εφόδου» η αντιπολίτευση- απέρριψε το βράδυ της Τρίτης (τοπική ώρα) τις έκτακτες εξουσίες που επιζητεί ο Μαδούρο, κατηγορώντας τον (όπως ενδεικτικά είπε ο βουλευτής Ενρίκε Μάρκες) πως «θέλει να κυβερνήσει δικτατορικά και να άρει το Σύνταγμα με αυτό το διάταγμα», επιρρίπτοντάς του «απολυταρχικές τάσεις».Την Τρίτη το βράδυ, ο πρόεδρος της χώρας, σε παγκόσμια διαδικτυακή σύνδεση, απηύθυνε έκκληση σε όλους τους ηγέτες του κόσμου, να σταματήσει η επίθεση εναντίον της χώρας του. Στην ομιλία του από το Καράκας, ενώπιον υπουργών, βουλευτών και δημοσιογράφων, αλλά κυρίως του διεθνή Τύπου, ο πρόεδρος της Βενεζουέλας τόνισε ότι η πρωτοβουλία του αυτή να απευθυνθεί σε όλο τον κόσμο πηγάζει από την ανάγκη να «αντιπαλέψει τα ψέματα που γράφονται από τις παγκόσμιες ολιγαρχίες των ΜΜΕ εναντίον του και να αντισταθεί στην μιντιακή εκστρατεία εναντίον της χώρας του». «Στη Βενεζουέλα κρίνεται η τύχη της ειρήνης στη Λατινική Αμερική» είπε επισημαίνοντας ότι η χώρα του που επιθυμεί και προωθεί την διπλωματία της ειρήνης και θα υπερασπιστεί το δικαίωμά της να επιλέγει το δικό της πολιτικο-οικονομικό μοντέλο.

«Η Εθνοσυνέλευση έχει χάσει την πολιτική της ισχύ» είπε χαρακτηριστικά σε δημοσιογράφους την Τρίτη, δείχνοντας πως προτίθεται να αγνοήσει το «μπλόκο» στα έκτακτα μέτρα.

«Είναι θέμα χρόνου μέχρι να εξαφανιστεί» το Κοινοβούλιο, συμπλήρωσε ο Μαδούρο. Όσον αφορά το επίδικο, το διάταγμα έκτακτης ανάγκης, πιθανολογείται ότι το φιλικό προς τον Μαδούρο Ανώτατο Δικαστήριο θα το κυρώσει.

O πρόεδρος Μαδούρο κατηγόρησε επίσης την Ουάσιγκτον ότι πραγματοποίησε μια εισβολή στον εναέριο χώρο της Βενεζουέλας την προηγούμενη εβδομάδα κι ανακοίνωσε ότι το Καράκας θα προβεί σε επίσημη διπλωματική διαμαρτυρία.

«Οι αεροπορικές μας δυνάμεις, η πολεμική μας αεροπορία εντόπισε την παράνομη εισβολή με στόχο την κατασκοπεία, ενός Boeing 700 E-3 Sentry, εξοπλισμένου με όλους τους απαραίτητους μηχανισμούς ηλεκτρονικής παρακολούθησης» δήλωσε. Η Ουάσιγκτον, που διαψεύδει ότι επιχειρεί να επηρεάσει την πορεία των γεγονότων που συγκλονίζουν τη Βενεζουέλα, διατύπωσε τη Δευτέρα την ανησυχία της για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην χώρα.

Το E-3 Awacs Sentry είναι ένα αεροσκάφος ραντάρ έγκαιρης προειδοποίησης και αεροπορικής επιτήρησης, που χρησιμοποιείται ιδίως από τις ΗΠΑ, για την αποτροπή μιας ενδεχόμενης εχθρικής δραστηριότητας από αέρος αλλά και να καθοδηγεί τις αεροπορικές δυνάμεις που διεξάγουν επιχειρήσεις αναχαίτισης ή επίθεσης.


Από την πλευρά της αντιπολίτευσης, ο αρχηγός της Ενρίκε Καπρίλες πέρασε στην αντεπίθεση λέγοντας πως «ο Μαδούρο θέτει εαυτόν πάνω από το Σύνταγμα και επειδή οι πολίτες της Βενεζουέλας δεν πρόκειται να το δεχτούν, καλύτερα να ετοιμάζει τανκς και μαχητικά για να το επιβάλει».

«Λέω στον Στρατό ότι έρχεται η ώρα να αποφασίσετε εάν είστε με το Σύνταγμα ή με τον Μαδούρο» είπε ο Καπρίλες, επαναλαμβάνοντας πως η αντιπολίτευση «δεν ζητά πραξικόπημα αλλά συνταγματική απομάκρυνση του Μαδούρο με δημοψήφισμα».

O τριψήφιος πληθωρισμός στη Βενεζουέλα εκτιμάται ότι έχει επιδεινώσει σημαντικά το κλίμα απέναντι στη διακυβέρνηση του Μαδούρο. Ενδεικτικά, το Σάββατο είχαν διαρρεύσει στον αμερικανικό Τύπο εκτιμήσεις ανώνυμων αμερικανών αξιωματούχων πληροφοριών που θεωρούσαν ότι η κατάσταση έχει καταστήσει τον Μαδούρο αδύναμο σε τέτοιο βαθμό που, θεωρώντας πιο αδύναμο το ενδεχόμενο στρατιωτικού πραξικοπήματος, δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο «πραξικοπήματος παλατιού» - να στραφούν δηλαδή απέναντι στον Μαδούρο ισχυροί παράγοντες του κυβερνητικού στρατοπέδου.

Όσο κι αν αυτά παραμένουν στο πεδίο των υποθέσεων, η εικόνα που έδωσαν οι αμερικανοί αξιωματούχοι ήταν πως οι ΗΠΑ ανησυχούν για το ενδεχόμενο να εκτροχιαστεί εντελώς η κατάσταση το Καράκας φτάνοντας σε ξέσπασμα βίας συγκρίσιμο ακόμη και με εκείνο του 1989 (το περίφημο Caracazo).

Οι ΗΠΑ, με παρέμβαση ενός εκπροσώπου του Λευκού Οίκου, ζητά από την κυβέρνηση της Βενεζουέλας να ανοίξει διάλογο με την αντιπολίτευση, ώστε να αντιμετωπιστεί η έκτακτη αυτή κατάσταση που έχει διαμορφωθεί και να οργανωθεί η παροχή βοήθειας προς τον κόσμο. Σε διαφορετική περίπτωη, εκατομμύρια άνθρωποι θα κινδυνεύσουν, καθώς οι συνθήκες θα χειροτερεύσουν.

Η μεγάλη αυτή κρίση ξεκίνησε όταν ο Μαδούρο θέλησε να χρεώσει την αδυναμία διακυβέρνησης της χώρας σε «ξένους δάκτυλους». Το 2015, οι οπαδοί της αντιπολίτευσης συγκέντρωσαν 1.800.000 υπογραφές, προκειμένου να εκπέσει ο Μαδούρο του αξιωμάτός του. Τότε, κυρήχθηκε η χώρα σε έκτακτη ανάγκη και επιβλήθηκε δελτίο στο πετρέλαιο, τα τρόφιμα και τα απαραίτητα για τη διαβίωση αγαθά, όπως το ηλεκτρικό ρεύμα. Το δημοψήφισμα εικάζεται πως θα διεξαχθεί μέσα στο 2016, αλλά ο Μαδούρο προφανώς επιχειρεί να το αποφύγει, επικαλούμενος «επίθεση από ξένες δυνάμεις στη χώρα», ώστε να κρατηθεί όσο το δυνατόν περισσότερο μπορεί στην εξουσία. Ο Μαδούρο δεν παραιτείται, η χώρα βυθίζεται στο χάος και άνθρωποι πεθαίνουν. Μία κατάσταση δραματική, η οποία ξεπερνά τα όρια της οικονομικής κρίσης και εισέρχεται στο επίπεδο του απόλυτου χάους και του πανικού, που χαρακτηρίζει τον πρόεδρο Μαδούρο.


Mε ππληροφορίες από in.gr, ΑΠΕ, Πρώτο Θέμα

*** Internet News ***