Κυριακή, 15 Μαΐου 2016

Το Ελ Σαλβαδόρ δεν αναγνωρίζει την κυβέρνηση του Τέμερ στη Βραζιλία


15-5-16

Ο πρόεδρος του Ελ Σαλβαδόρ, Σαλβαδόρ Σάντσες Σερέν, δήλωσε χθες Σάββατο ότι δεν θα αναγνωρίσει τη μεταβατική κυβέρνηση της Βραζιλίας υπό τον Μισέλ Τέμερ, καθώς θεωρεί την απομάκρυνση της  Ρουσέφ από την προεδρία και την παραπομπή της σε δίκη «πολιτική μεθόδευση», ένα «πραξικόπημα νέου τύπου».

«Αναλύσαμε την κατάσταση και πήραμε την απόφαση να μην αναγνωρίσουμε αυτή τη μεταβατική κυβέρνηση της Βραζιλίας διότι πρόκειται για μια πολιτική μεθόδευση», δήλωσε ο πρόεδρος του Σαλβαδόρ στο Ισάλκο, ανατολικά της πρωτεύουσας Σαν Σαλβαδόρ.

Ο Σαλβαδόρ Σάντσες Σερέν δήλωσε ότι πήρε την απόφαση να ανακαλέσει την πρεσβευτίνα του Σαλβαδόρ στη Βραζιλία, τη Ντιάνα Μαρσέλα Βανέγας, η οποία είχε ήδη λάβει την οδηγία να μην παραστεί σε καμιά επίσημη εκδήλωση της κυβέρνησης του Μισέλ Τέμερ.Ο πρόεδρος Σάντσες Σερέν θεωρεί ότι η απομάκρυνση της Ρουσέφ από την εξουσία αποτελεί σοβαρό πλήγμα για τη δημοκρατία τόσο στην περιοχή όσο και σε διεθνές επίπεδο. «Στο παρελθόν ήταν γνωστό ότι τα πραξικοπήματα γίνονταν από τον στρατό, ήταν στρατιωτικά πραξικοπήματα. Υπάρχει τώρα μια νέα μορφή τους, η διαδικασία παραπομπής από το κοινοβούλιο, από τη Γερουσία», είπε, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο.
Ο πρόεδρος του Ελ Σαλβαδόρ διευκρίνισε ότι είχε μια επείγουσα συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών της κυβέρνησής του, Ούγο Μαρτίνες, με τον οποίο αποφάσισαν να ανακαλέσουν την πρεσβευτίνα της χώρας στη Μπραζίλια.

Αφότου ανέλαβε την εξουσία στο Ελ Σαλβαδόρ μια κυβέρνηση της αριστεράς υπό τον Μαουρίτσιο Φούνες, οι διμερείς σχέσεις με τη Βραζιλία βελτιώθηκαν σημαντικά, κάτι που συνεχίστηκε επί των ημερών της Ρουσέφ.

Η Δημοκρατία του Ελ Σαλβαδόρ (Ισπανικά: República de El Salvador), που σημαίνει στα Ισπανικά "Ο Σωτήρας" και ήταν γνωστή προϊσπανικά ως Κουσκατλάν (Cuscatlán), είναι χώρα της Κεντρικής Αμερικής με πληθυσμό 6.520.675 κατοίκους, σύμφωνα με επίσημες εκτιμήσεις του 2016. Κατατάσσεται 108ο σε πληθυσμόστον κόσμο. Είναι το πιο πυκνοκατοικημένο κράτος στην αμερικανική ενδοχώρα (ιδιαίτερα η πρωτεύουσά του, τοΣαν Σαλβαδόρ). Επίσης, είναι η πιο βιομηχανοποιημένη χώρα στην περιοχή.


*** Internet News ***