Κυριακή, 8 Μαΐου 2016

Στο Λονδίνο ο πρώτος μουσουλμάνος δήμαρχος πρωτεύουσας της ΕΕ

8-5-16


Το πρώτο μουσουλμάνο δήμαρχο απέκτησε το Λονδίνο με τη νίκη του Σαντίκ Χαν των Εργατικών. Η νίκη του μετρίασε την κακή επίδοση του κόμματος σε Σκωτία και Ουαλία.

Γιος πακιστανού μετανάστη που εργάστηκε ως οδηγός λεωφορείου, ο Χαν είπε: «Είμαι περήφανος που το Λονδίνο ψήφισε ελπίδα και όχι φόβο». Ο Χαν είναι ο πρώτος μουσουλμάνος δήμαρχος ευρωπαϊκής πρωτεύουσας.

Σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα, ο Χαν έλαβε το 56,8% έναντι 43,2% του υποψηφίου των Συντηρητικών Ζακ Γκόλντσμιθ.

Η νίκη του Χαν εκ μέρους των Εργατικών βάζει τέλος στην 8ετή κυριαρχία των Συντηρητικών στην πρωτεύουσα του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ο νέος δήμαρχος έχει υποσχεθεί, μεταξύ άλλων, να «παγώσει» έως το 2020 τις τιμές των εισιτηρίων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, όπως και να βρει λύσεις στο μέγα ζήτημα της στέγασης στην πρωτεύουσα.

Σημειώνεται ότι το αξίωμα του δημάρχου έγινε αιρετό το 2000. Πρώτος δήμαρχος εξελέγη -ως ανεξάρτητος- ο «κόκκινος» Κεν Λίβινγκστον, ο οποίος επανεξελέγη το 2004 με τους Εργατικούς.

Το 2008 έχασε από τον Συντηρητικό Μπόρις Τζόνσον. Το ίδιο συνέβη και το 2012, οπότε ο Λίβινγκστον ανακοίνωσε ότι αποσύρεται από την πολιτική.

Ο ηγέτης των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν, έσπευσε μέσω Twitter να συγχαρεί τον νέο δήμαρχο, χρησιμοποιώντας μάλιστα το hashtag-λογοπαίγνιο #YesWeKhan.

Ωστόσο, τα αποτελέσματα της αποκαλούμενης «Σούπερ Πέμπτης» των Βρετανών δεν ήταν εξίσου καλά για τους Εργατικούς στην υπόλοιπη χώρα. Στη Σκωτία έπεσαν στην τρίτη θέση (πίσω από το SNP και τους Συντηρητικούς), ενώ στην Ουαλία παρέμειναν πρώτο κόμμα, αλλά χωρίς κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Στη Σκωτία, το SNP που είχε κυριολεκτικά σαρώσει στις βουλευτικές εκλογές του 2015, έχασε την απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή: έμεινε στις 63 έδρες, οι Τόρις πήραν 31 και οι Εργατικοί 24.

Πάντως, η επικεφαλής της κυβέρνησης Νίκολα Στέρτζεον δήλωσε ότι θα σχηματίσει κυβέρνηση μειοψηφίας, ενώ δεν έκανε αναφορά στο θέμα της επανάληψης δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Σκωτίας.

πηγή:in.gr


*** Internet News ***