Τετάρτη, 25 Μαΐου 2016

Ελεύθερη μετακίνηση Τούρκων σε Ε.Ε. Η ονείρωξη Ερντογάν και ο εφιάλτης της Ε.Ε.25.5.2016

Οι πολύ πρόσφατες δηλώσεις του Τούρκου προέδρου T.Erdogan πώς η Δύση ζηλεύει την Τουρκία για τα κατορθώματα της σε οικονομία και υποδομές, προφανώς και στηρίζεται στον μύθο του "μαγικού καθρέφτη" που αρκετοί ισχυρίζονται πώς δείχνει ένα θαυμαστό είδωλο της Τουρκίας. Φυσικά αυτό δεν απεικονίζει την πραγματικότητα.


Αν και αρκετές εταιρίες και οργανισμοί διεθνώς αρχικά είχαν κάνει κίνηση επενδύσεων στην Τουρκία ύψους πολλών εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, εντούτοις ήδη η ανεργία στην γείτονα χώρα έφτασε το 10.9% ενώ παράλληλα το μέσο κατά κεφαλήν εισόδημα δεν ξεπερνάει τις 6 με 8.000$ , με πολύ άνιση κατανομή στην χώρα καθώς μόνο οι τουριστικές περιοχές, γειτονιές της Κων/πολής και της Άγκυρας απολαμβάνουν υψηλά εισοδήματα.

Η εμμονή της Τουρκίας στο θέμα της ελεύθερης μετακίνησης σε Ε.Ε. δεν έχει ειδικό παρασκήνιο με κεντρική εστίαση μόνο στο "ξεφόρτωμα" Κουρδικού στοιχείου όπως αναφέρουν αρκετοί ειδικοί. Αφορά κυρίως 15.000.000 Τούρκους ( !!! ) που σύμφωνα με την εφημερίδα EXPRESS και ειδική της έρευνα, θα σπεύσουν να κατοικήσουν σε Μεγάλη Βρετανία. Ενδιαφέρον έχει επίσης πώς ενώ το συντριπτικό σύνολο αυτών θέλει να αφομοιωθεί από την δυτική κουλτούρα, υπάρχει και ένα πολύ σημαντικό 10% (περίπου 1.500.000 άτομα δηλαδή) που δηλώνουν πιστοί στο Ισλάμ και στους νόμους του!

Μια έρευνα που προφανώς δίνεται στην δημοσιότητα για να επιταχύνει και να ενδυναμώσει την στήριξη στο ΒREXIT καθώς αν βγει η χώρα της Μ.Β. από την Ένωση μέχρι το 2017 ( που θα συζητηθεί ξανά το θέμα ελεύθερης μετακίνησης Τούρκων σε ΕΕ ) τότε η δεσμευτική υποχρέωση να υποδεχτεί Τούρκους  δεν θα ισχύει. Η όλη ροή είναι πιθανόν να στραφεί σε χώρες όπως η Γερμανία που έχει ήδη μεγάλη κοινότητα Τούρκων , αλλά και σε χώρες της Ολλανδίας και Βελγίου που θεωρούνται "πιο φιλικές" προς τους Τούρκους σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε.

Φυσικά το όλο σκηνικό γίνεται ακόμα πιο δύσκολα διαχειρίσιμο, καθώς μόλις χθες ο Τ.Erdogan ανέφερε πώς αν η Ε.Ε δεν τηρήσει τις υποσχέσεις της, εκείνος δεν θα μπορεί να διατηρήσει (σε οικονομικό μέγεθος) τις δράσεις των Αρχών για την αποτροπή ροών μεταναστών, προξενώντας ακόμα περισσότερη ένταση στις διπλωματικές σχέσεις της Άγκυρας με το διευθυντήριο της Ε.Ε. σε Βρυξέλλες.

Σε όλο αυτό το σκηνικό , υπάρχει μια σημαντική παρατήρηση για τον αντικειμενικό θεατή των πραγμάτων , όσον αφορά την Ελλάδα. Μια ελεύθερη μετακίνηση Τούρκων προς την Ε.Ε. πιθανώς θα βοηθήσει στον Τουρισμό μας , όμως θα δημιουργήσει σίγουρα και θέμα ασφαλείας καθώς οι έλεγχοι δεν θα υφίστανται στο ποιος περνάει τα σύνορα μας και φυσικά τι δουλειά θα κάνει εδώ. Οπότε,
σίγουρα, δεν είναι ένα θέμα που αφορά αποκλειστικά μόνο την Τουρκία και τις Βρυξέλλες .


Αλέξανδρος Νίκλαν
Σύμβουλος Θεμάτων Ασφαλείας.

*** Internet News ***