Κυριακή, 15 Μαΐου 2016

Πληροφοριοδότης των ΗΠΑ ο νέος πρόεδρος της Βραζιλίας;

                                                    Ο Τemer με την Ρούσεφ το 2010.Διπλωματικά τηλεγραφήματα από τα οποία προκύπτει ότι ο νέος πρόεδρος της Βραζιλίας Michel Temer είχε δώσει "ευαίσθητες" πληροφορίες σε αμερικανούς διπλωμάτες ενόψει των εκλογών του 2006, δημοσιοποίησε το Wikileaks, όπως μεταδίδουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Τα τηλεγραφήματα που αναρτήθηκαν στον διαδικτυακό τόπο του Wikileaks και έχουν ως ημερομηνία την 11η Ιανουαρίου του 2006 και την 21 Ιουνίου 2006 με τη σήμανση "ευαίσθητα αλλά όχι διαβαθμισμένα" περιλαμβάνουν περιλήψεις συνομιλιών που είχε ο Temer, ομοσπονδιακός βουλευτής την περίοδο εκείνη, με αμερικανούς αξιωματούχους.


Όπως ισχυρίζεται το Wikileaks σε ανάρτησή του στο twitter, ο Temer ενήργησε ως "πληροφοριοδότης της πρεσβείας για τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ".

Σύμφωνα με το βιογραφικό του ο Μιχαήλ Μικέλ Ελίας Τέμερ Λουλία, γεννήθηκε στις 23 Σεπτεμβρίου 1940 και είναι Βραζιλιάνος δικηγόρος και πολιτικός. Γεννήθηκε στο Σάο Πάολο. Σπούδασε νομική στο Καθολικό Πανεπιστήμιο του Σάο Πάολο. Έγινε βοηθός του εισαγγελέα του Σάο Πάολο καθώς και δύο φορές Υφυπουργός Δημόσιας Ασφάλειας της ομώνυμης πόλης. Είναι καθηγητής συνταγματικού δικαίου και έχει συγγράψει πολλά βιβλία στον συγκεκριμένο τομέα. Ήταν υποψήφιος για το αξίωμα αυτό κατά τηις προεδρικές εκλογές του 2010 μαζί με την Ντίλμα Ρούσεφ. Είναι επίσης ηγέτης του Δημοκρατικού κινήματος τηνς Βραζιλίας. αν και έχει δεχθεί αρνητικά σχόλια. Ήταν για έξι συνεχόμενες θητείες ομοσπονδιακός βουλευτής για το Σάο Πάολο. Ήταν επίσης μέλος της συνέλευσης που το 1980 ψήφισε το σημερινό σύνταγμα της Βραζιλίας.


Τον Οκτώβριο του 2010 μετά την εκλογή της Ρούσεφ στην προεδρία της χώρας έγινε αντιπρόεδρος αναλαμβάνοντας καθήκοντα τον Ιανουάριο του 2011.


Στις 12 Μαΐου 2016 ανέλαβε την εξουσία της χώρας ως Αναπληρωτής Πρόεδρος μετά την αποπομπή της Ρούσεφ.


                                    Τον Ιούλιο του 2013 με τον Πάπα Φραγκίσκο.

Σύμφωνα με  επίσημα κρατικά έγγραφα που δημοσιεύονται από το Wikileaks, ο Temer υπήρξε πληροφοριοδότης της πρεσβείας των ΗΠΑ στη Βραζιλία από το 2006. Ο Temer περιγράφεται ως κεφάλαιο για τα επιχειρηματικά συμφέροντα των ΗΠΑ σε διάφορα αποχαρακτηρισμένα έγγραφα της αμερικανικής διπλωματίας.Συγκεκριμένα, η έκθεση χαρακτηρίζεται ως «ευαίσθητη αλλά αταξινόμητη» και περιγράφει το δυσάρεστο συναίσθημα που διακατείχε τις ΗΠΑ για τις επερχόμενες εκλογές στη Βραζιλία οι οποίες κατέληξαν σε νίκη της  Ρούσεφ. Περιγράφοντας το φόβο ότι η Βραζιλία θα μπορούσε "να οδηγηθεί μακριά από τις ορθόδοξες μακροοικονομικές πολιτικές που έχουν κυριαρχήσει" η έκθεση αυτή εξηγεί τη μεγάλη ανησυχία των ΗΠΑ μήπως η Βραζιλία πρασυρθεί ''αριστερά".
                Τον Οκτώβριο του 2013 με τον Αμερικανό Αντιπρόεδρο Τ.Μπάιντεν


Επίσης, στο πλαίσιο των ερευνών για διαφθορά η επιχείρηση Car Wash Temer βρέθηκε υπό έρευνα για τους ισχυρισμούς ότι έλαβε  περισσότερα από 1.5 εκατομμύριο δολάρια από μια εταιρεία που είχε  κατασκευαστικά συμβόλαια με τη  Petrobras. Ο  Temer αρνήθηκε τις κατηγορίες.

Ο Τemer φαίνεται να έχει παίξει και τον δικό του ιδιότυπο ρόλο στην αποπομπή της Ρούσεφ καθώς σε ηχητικό από τον Απρίλιο του 2016 φαίνεται να δηλώνει ότι ήταν σίγουρος για την ανάληψη της προεδρίας από τον ίδιο μετά την αποπομπή Ρούσεφ, ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε πως με επιστολή του προς την ίδια, τον Δεκέμβριο του 2015, την είχε κατηγορήσει πως τον είχε μετατρέψει σε διακοσμητικό αντιπρόεδρο. 

Γιώτα Χουλιάρα για το Geopolitics and Daily News. 


*** Internet News ***