Τετάρτη, 25 Μαΐου 2016

Γαλλία: Μετά τα διυλιστήρια, πυρηνικοί σταθμοί στη μάχη για τα εργασιακά

25-5-16


Απεργία κηρύχθηκε σε πυρηνικό εργοστάσιο της Γαλλίας στο πλαίσιο της μάχης του νόμου για τα εργασιακά, ενώ η γαλλική αστυνομία προχώρησε τα ξημερώματα σε επιχείρηση για άρση του αποκλεισμού διυλιστηρίου στο Ντουσί-Λε-Μιν, στα βορειοανατολικά της χώρας.

Οι εργαζόμενοι εξετάσουν επέκταση των κινητοποιήσεων και σε άλλες πυρηνικές μονάδες, ενώ σε απεργίες προχωρούν και εργαζόμενοι στις μεταφορές.

Το πρωί της Τετάρτης, ανακοινώθηκε 24ωρη απεργία από τις 21:00 το βράδυ στο πυρηνικό εργοστάσιο του Νοζάν-σουρ-Σέιν (νοτιοανατολικά του Παρισιού). Κατά τη διάρκεια της ημέρας, οι εργαζόμενοι σε άλλα πυρηνικά εργοστάσια θα αποφασίσουν εάν θα προχωρήσουν επίσης σε κινητοποιήσεις.

Όσον αφορά την επιχείρηση στο διυλιστήριο στο Ντουσί-Λε-Μιν τα ξημερώματα της Τετάρτης, έγινε, σύμφωνα με τοπικό συνδικαλιστικό εκπρόσωπο, χωρίς να υπάρξουν τραυματίες.

Την προηγούμενη ημέρα, μετά την αστυνομική επέμβαση σε διυλιστήριο στο Φο-συρ-Μερ, o γάλλος πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς είχε διαμηνύσει πως θα κρατήσει σκληρή στάση για να ανοίξουν τα διυλιστήρια.

Από την πλευρά του, ένα από τα ισχυρότερα συνδικάτα της χώρας, το CGT, διαμήνυσε επίσης πως θα συνεχίσει τις κινητοποιήσεις για απόσυρση του νόμου για τα εργασιακά «μέχρι τέλους», όπως χαρακτηριστικά είχε αναφέρει ο επικεφαλής του Φιλίπ Μαρτινές.

Το CGΤ έχει μεταξύ άλλων καλέσει σε απεργία για το διάστημα 3-5 Ιουνίου των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας και των εργαζομένων στους σιδηροδρόμους και στα λιμάνια.


πηγή:in.gr 

*** Internet News ***