Πέμπτη, 12 Μαΐου 2016

Διήμερη επίσκεψη Νίκου Κοτζιά στη Σλοβακία

12-5-16



Στην Μπρατισλάβα θα βρίσκεται από σήμερα το μεσημέρι ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς με στόχο να βελτιωθεί περαιτέρω το κλίμα στις σχέσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Σλοβακία και να προχωρήσει η οικοδόμηση της εμπιστοσύνης και αλληλεγγύης.

Ο κ.Κοτζιάς θα έχει νωρίς το απόγευμα συνάντηση με τον σλοβάκο πρόεδρο Αντρέι Κίσκα και σύριο με τον ομόλογό του Μίροσλαβ Λάιτσακ. Ο τελευταίος διακρίνεται για τη μετριοπάθεια και υπεύθυνη στάση του ενώ έχει ήδη έρθει δύο φορές στην Ελλάδα το τελευταίο διάστημα, με θετικά αποτελέσματα για τις σχέσεις των δύο χωρών.

Κατά την τελευταία του επίσκεψη στην Αθήνα, αρχές Απριλίου, ο Μίροσλαβ Λάιτσακ είχε διαβεβαιώσει ότι ύψιστη προτεραιότητα της Σλοβακίας, στο πλαίσιο της Προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που αναλαμβάνει η χώρα το δεύτερο εξάμηνο του 2016, θα είναι η επίλυση του προσφυγικού-μεταναστευτικού προβλήματος.

Η Ελλάδα προσβλέπει σε μία σλοβακική Προεδρία με ευρωπαϊκό προσανατολισμό και όχι επηρεασμένη από το πνεύμα των χωρών της Ομάδας του Βίζεγκραντ. Εκτιμάται πως μετά την ολοκλήρωση της προεκλογικής περιόδου και τη συγκρότηση της νέας σλοβακικής κυβέρνησης, έχουν πέσει από την Μπρατισλάβα σε σημαντικό βαθμό οι τόνοι, αλλά και η κριτική προς την Ελλάδα.

Στη διάρκεια της επίσκεψης στη Μπρατισλάβα προβλέπονται συναντήσεις του επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας με τον πρόεδρο της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της σλοβακικής Βουλής Λούμπος Μπλάχα και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, αρμόδιο για επενδύσεις, Πέτερ Πελεγκρίνι.

πηγή:http://www.sofokleousin.gr/

*** Internet News ***