Πέμπτη, 26 Μαΐου 2016

Επιστολή Πούτιν στην Καθημερινή προς Έλληνες: Μια πρώτη εκτίμηση όσων γράφει

Επιστολή με στοιχεία "δώρα φέροντες" από πλευράς Πούτιν προς Ελλάδα.
πηγή φωτό ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


26.5.2016


Το παρόν αποτελεί προσωπική εκτίμηση σύμφωνα με τα γραφόμενα στην επιστολή Πούτιν μέσω της Καθημερινής προς το Ελληνικό αναγνωστικό κοινό.
Επί της ουσίας του άρθρου Πούτιν στην Καθημερινή.

1. Δεν υπάρχει καμία πραγματική δέσμευση πέρα από ευχές να αλλάξουν τα πράγματα στην Ε.Ε. και φυσικά την συνέχιση της σχέσης πωλητή πελάτη με Ελλάδα όσον αφορά την ενέργεια.


2. Οι πολιτιστικές σχέσεις σε αυτό το σημείο, πιο πολύ ευνοούν την υπερδύναμη στον τομέα. Μην κάνει κάποιος το λάθος εδώ και πει την Ρωσία. Η πολιτισμική/πολιτιστική υπερδύναμη του πλανήτη, ήταν , είναι και θα είναι πιθανώς η Ελλάδα. Ανεξάρτητα αν εμείς δεν το χρησιμοποιούμε, το πολιτιστικό υπόβαθρο και θεμέλιο κάθε πράξης του Δυτικού κόσμου που θεωρείται και αιχμή του πλανήτη έχει βασιστεί σε επιτεύγματα των Ελληνιστικών ετών του Αρχαϊκού κόσμου.


3. Η Ελλάδα αποτελεί τον δούρειο ίππο πιέσεων για την Ε.Ε. Το ξέρει ο Ρώσος ηγέτης όπως και είχε διαχειριστεί να θυμίσω τις προσεγγίσεις το 2015 του Τσίπρα , όπου στο τέλος του είπε και καλή τύχη στις προσπάθειες με την Ε.Ε. χωρίς ουσιαστική στήριξη.


4. Οι μεταφορές είναι το μήλον έριδος πλέον για την Ελλάδα. Άλλωστε αφού με τον πλέον βάναυσο τρόπο παραμείναμε εντός ευρώ, όλοι θέλουν να έχουν τον πλήρη έλεγχο μεταξύ Ασίας, Αφρικής και Ευρώπης... η Ελλάδα είναι η πύλη των logistics .. ρωτήστε ειδικούς.


Τελευταίο αφήνω το θέμα που είναι μάλλον κερασάκι στην τούρτα και αφορά τις πιέσεις της Ρωσίας προς Τουρκία, διότι αν καταφέρει ο Πούτιν και δημιουργήσει υπέρ της Άρκτου καταστάσεις και δυτικά των Τούρκων πέρα από τα Νότια σύνορα τους, τότε προβλέπω σαρδόνιο χαμόγελο του Πούτιν προς Ερντογάν που θα νιώσει πολύ έντονα την μέγκενη να κλείνει.. παρελκόμενο μόνο το ότι το ΝΑΤΟ θα απωθηθεί σε Ιταλία μακριά από Βαλκάνια ουσιαστικά αφού η Ελλάδα είναι στρατηγικής σημασίας χώρα ως τοποθεσία μετά την Τουρκία που θα έχει αποκλειστεί.


Ο Ρώσος πρόεδρος μόνο αφελής δεν είναι και συμμαχεί ακολουθώντας τις τακτικές Σουν Τσου για μένα. Συμμαχεί με όλους τους κοντινούς και στρατηγικούς χώρους πριν μπει σε διαδικασία τελικής κίνησης ματ.


Αν θα το πετύχει;... Δύσκολο να πει κανείς. Σίγουρα όμως όσον αφορά την Ελλάδα, θα κρατούσα πάρα πολύ μικρό καλάθι (ίσως μόνο χούφτα) απέναντι στις "φιλικές δηλώσεις" Πούτιν που περισσότερο για μένα έμοιαζαν με πρόκληση προς την Δύση (κοιτάκτε τι πάω να κάνω με Ελλάδα) παρά με προσέγγιση βοήθειας.


Αλέξανδρος Νίκλαν

Σύμβουλος Θεμάτων Ασφαλείας.

*** Internet News ***