Κυριακή, 8 Μαΐου 2016

Βραζιλία: Ξηλώθηκε ο πολιτικός που θέλει να ξηλώσει την Ρουσέφ

Εντουάρντο Κούνια: Πρόεδρος της Βουλής της Βραζιλίας και πρόσωπο-κλειδί» στην προσπάθεια να ξηλωθεί από την προεδρία η πολιτική του αντίπαλος, Ντίλμα Ρουσέφ. Ο καιρός όμως έχει γυρίσματα και ο Κούνια πολλά σκάνδαλα στην πλάτη του. Αποτέλεσμα: ξηλώθηκε.

Το Ανώτατο Ομοσπονδιακό Δικαστήριο της χώρας τον έπαυσε από τα κοινοβουλευτικά του αξιώματα, καθώς -όπως καταγγέλλεται- χρησιμοποίησε την ασυλία του για να κρύψει δεκάδες σκάνδαλα.

Μεταξύ άλλων, η Δικαιοσύνη τον κατηγορεί ότι έλαβε «δωράκια» 1,4 εκατ. δολαρίων, τα οποία πήγαν σε λογαριασμούς στην Ελβετία.

Ο αρμόδιος εισαγγελέας απόρησε όταν διαπίστωσε ότι σύσσωμη η οικογένεια του βραζιλιάνου πολιτικού ταξίδεψε στο Μαϊάμι των ΗΠΑ για να περάσει τις διακοπές των Χριστουγέννων του 2013.

Μέσα σε μία εβδομάδα ξόδεψαν 42.258 δολάρια, όταν ο μηνιαίος μισθός του βουλευτή δεν ξεπερνά τα 8.500 δολάρια.

Δείπνα σε ακριβά εστιατόρια, αγορές ειδών πολυτελείας σε μερικούς από τους πλέον επώνυμους οίκους μόδας και αξεσουάρ του κόσμου.

Ακολούθησαν αντίστοιχα έξοδα στη Νέα Υόρκη και στη συνέχεια ένα ταξίδι στην Ελβετία, όπου η Δικαιοσύνη εκτιμά ότι υπάρχουν τουλάχιστον πέντε τραπεζικοί λογαριασμοί.

Ο ίδιος απαντά ότι τα ποσά αυτά προέρχονται από τις δραστηριότητές του στον ιδιωτικό τομέα.

Δεν είναι όμως μόνο ο Κούνια που μπήκε στο στόχαστρο της Δικαιοσύνης. Για «ξέπλυμα χρήματος» κατηγορείται τώρα και ο Αέσιο Νέβες του κεντροδεξιού κόμματος PSDB, ο πολιτικός που βρέθηκε απέναντι στην πρόεδρο Ντίλμα Ρουσέφ, στις προεδρικές του 2014 και έχασε.

Η δίκη του περίπτωση είναι ακόμα πιο περίπλοκη, δεδομένου ότι το κόμμα του βρίσκεται σε διαπραγμάτευση με τον νυν αντιπρόεδρο της χώρας Μισέλ Τεμέρ, ώστε να τον στηρίξει για πρόεδρο σε περίπτωση που η Γερουσία επικυρώσει την αποπομπή της προέδρου Ρουσέφ.

Η ειρωνεία: Μεταξύ των όρων που έχει θέσει το κόμμα στον αντιπρόεδρο για να τον στηρίξει είναι να συνεχιστεί η μάχη κατά της διαφθοράς, όπως και η έρευνα των δικαστικών αρχών.


ΠΗΓΗ:in.gr 

*** Internet News ***