Πέμπτη, 26 Μαΐου 2016

Επίσκεψη Πούτιν: Ανοίγει ο δρόμος παρατεταμένης συνεργασίας ;Μόσχα.Πάνος Ιγνατίου.Το ΝΑΤΟ δεν είναι κάποιο club στις συνόδους του οποίου οι ηγέτες και οι εκπρόσωποι των χωρών μελών πίνουν τσάι αλλά είναι μια στρατιωτική συμμαχία και τα κράτη μέλη έχουν δεσμεύσεις, υποχρεώσεις και απαιτήσεις με βάση συμφωνίες που υπέγραψαν όπως και η ΕΕ με την οποία η Ελλάδα έχει τεράστιες δεσμεύσεις και ο Β Πούτιν που θα ταξιδέψει στις 27 Μαΐου το γνωρίζει πολύ καλά. Ωστόσο η συμπλήρωση 1000 χρόνων μοναστικής παρουσίας της Ρωσίας στο Άγιο Όρος προσδίδει στην επίσκεψη Β Πούτιν και Πατριάρχη Κύριλλου ιδιαίτερο χαρακτήρα σε συνάρτηση με το έτος πολιτιστικής συνεργασίας Ρωσίας – Ελλάδας. Όλα αυτά συμπίπτουν όμως με σεισμικές δονήσεις και μετασεισμούς όταν οι μεγάλες δυνάμεις επαναπροσδιορίζουν τις σφαίρες επιρροής τους.Στις σχέσεις Ρωσίας – Ελλάδας δεν υπήρχε ποτέ στρατηγικό βάθος όπως δεν υπήρχε και με την Τουρκία και αυτός ήταν ο κύριος λόγος για τον οποίο κατέρρευσαν μετά την κατάρριψη του ρώσικου αεροπλάνου. Ωστόσο υπήρχε στρατηγική συνεργασία με την Ελλάδα ακόμα και στην αγορά στρατιωτικού εξοπλισμού από τη Ρωσία και με την Τουρκία αξιόλογη οικονομική συνεργασία.

Ο Β Πούτιν επισκέφθηκε την Ελλάδα το 2001 το 2006 και το 2007 αλλά μέχρι σήμερα δεν υπήρξε εμβάθυνση στις σχέσεις των δυο χωρών εκτός από κάποιες διακηρύξεις και υπογραφή μνημονίων συνεργασίας για ενεργειακά προγράμματα τα οποία ακόμα δεν απέδωσαν καρπούς όπως ο South Stream ο αγωγός Ποσειδών και ο ΤΑΡ του οποίου η Ρωσία προτίθεται να αξιοποιήσει τις υποδομές. Το 2007 οι δυο χώρες υπέγραψαν συμφωνία για τον αγωγό Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη αλλά έμεινε στα χαρτιά.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις Β Πούτιν και Α Τσίπρας θα συζητήσουν την υλοποίηση κοινών προγραμμάτων στην ενέργεια τον τουρισμό τις μεταφορές του διμερούς εμπορίου και των επενδύσεων και θα υπογράψουν και σχετικές διακρατικές συμφωνίες.

Η Ρωσία και ρώσοι επιχειρηματίες επέδειξε ενδιαφέρον για την αγορά των Ελληνικών Σιδηροδρόμων στο πλαίσιο των προγραμμάτων ιδιωτικοποίησης το κόστος των οποίων ανέρχεται στο 1 δις ευρώ αλλά η διαδικασία υποβολής προσφορών στο διαγωνισμό αναβλήθηκε εκ νέου για τις 22 Ιουνίου. Είναι ζητούμενο ποιος αγοράζει σε αυτή την κρίση σιδηρόδρομους και οι ρώσοι αποφεύγουν να ακολουθήσουν συνήθως τις διαδικασίες των προσφορών με τις γραφειοκρατικές ρήτρες της ΕΕ.

Το ίδιο συμβαίνει και με τα ενεργειακά προγράμματα και είναι γνωστές οι αντιδράσεις των δυτικών στην προσπάθεια της Ρωσίας να εξαγοράσει τις εταιρείες ενέργειας της χώρας ενώ η Gazprom είχε υποβάλει την καλύτερη προσφορά. Η Ρωσία διέρχεται περίοδο κρίσης των σχέσεων της με την Τουρκία και αναζητεί τουριστικούς προορισμούς για τους πολίτες της και επενδύσεις σε αυτό το τομέα.

Σύμφωνα με την τελωνειακή Ομοσπονδιακή υπηρεσία της Ρωσίας ο κύκλος εργασιών μεταξύ των δυο χωρών μειώθηκε κατά 30% το 2015 σε 2.8 δις $. Οι εξαγωγές από τη Ρωσία στην Ελλάδα μειώθηκαν κατά 31% ενώ παρόμοια είναι και η μείωση των εισαγωγών από την Ελλάδα στη Ρωσία και εμφανίζεται μείωση στα γεωργικά προϊόντα λόγω των κυρώσεων της Ρωσίας που εξαφανίστηκαν από τη ρ΄ψσικη αγορά. Αυτή τη φορά όμως σύμφωνα με πληροφορίες δεν αποκλείεται Ρωσία και Ελλάδα να συμφωνήσουν σε συνεργασία στον γεωργικό τομέα.

Η επίσκεψη του Β Πούτιν στην Ελλάδα ακολουθεί την τελευταία του επίσκεψη στο Παρίσι πριν έξη μήνες για την κλιματική αλλαγή και ήταν μια παρατεταμένη περίοδος εξόδου από τη χώρα και δεν θα επισκεφτεί άλλες χώρες αργότερα παρά μόνο την Κίνα και την Ινδία στο ίδιο πακέτο προγραμματισμού επισκέψεων…. Θα ακολουθήσει τον Ιούνιο Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης και δεν αποκλείεται να συναντηθούν ξανά με τον Α Τσίπρα.

Από την εκλογή του ο Α Τσίπρας έγινε μάλλον συχνός επισκέπτης της Ρωσίας και συνομίλησαν έξη φορές τηλεφωνικά. Φαίνεται από τις δυο πλευρές να υπάρχει πιθανότητα για παρατεταμένες σχέσεις.

Γενικότερα με την εκλογή του Α Τσίπρα οι σχέσεις Ρωσίας Ελλάδας έχουν αναθερμανθεί και η Αθήνα φαίνεται να έχει πρόθεση να βελτιώσει τις σχέσεις των δυο χωρών ή τουλάχιστον να τις εξομαλύνει. Τα ΜΜΕ στην Ελλάδα μεταδίδουν ότι η κυβέρνηση αντιτίθεται στις κυρώσεις της ΕΕ εναντίον της Ρωσίας αλλά στην πραγματικότητα έχει υποστηρίξει με ευρωπαϊκή συνέπεια τις κυρώσεις και οι αποφάσεις είναι ομόφωνες. Στην περίοδο της κρίσης με τις έντονες διαπραγματεύσεις με την Τρόικα η Ελλάδα διαφώνησε με τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας και ο Α Τσίπρας πραγματοποίησε λίγο αργότερα την πρώτη επίσκεψη του αλλά διέρρευσαν πληροφορίες ότι το ΝΑΤΟ ενδιαφερόταν να μάθει για τις μυστικές δήθεν σχέσεις της Αθήνας με το Κρεμλίνο.

Είναι σαφές ότι η Αθήνα προσπάθησε να παίξει το χαρτί της Ρωσίας σύμφωνα με τους ρώσους αναλυτές για να αναδείξει τη σημασία της στις Βρυξέλλες και να ζητήσει να εξασφαλίσει καλύτερη συμφωνία σε σχέση με την κρίση χρέους αλλά από την άλλη ακολουθεί πιστά τις κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας. Ένας όμως παράγοντας που διαδραματίζει θετικό ρόλο για τη Ρωσία είναι η στάση των Ελλήνων πολιτών απέναντι στη Ρωσία καθώς το 2015 έρευνα κατέδειξε ότι το 38 % των Ελλήνων βλέπουν θετικά τη Ρωσία και άλλη έρευνα πρόσφατα κατέδειξε ότι το 61 % των Ελλήνων μίλησαν με θερμά λόγια για τη Ρωσία και πρόκειται για τον μεγαλύτερο αριθμό σε όλες τις χώρες μέλη της ΕΕ! Αυτό προσμετρά για τον Α Τσίπρα και θα του δώσει προστιθέμενη αξία να φωτογραφηθεί ξανά με τον Β Πούτιν σύμφωνα με τους αναλυτές.

Για τη Ρωσία όμως έχει σημασία η φιλική πρόθεση και η αποφυγή εχθρικών ενεργειών προς τη χώρα. Μέτρησε η δήλωση του Προέδρου Παυλόπουλου όταν είπε στον Β Πούτιν « Η Ρωσία έχει φίλους στην Ευρώπη» παραδίδοντας του προσωπικά την πρόσκληση να επισκεφθεί την Ελλάδα. Οι ρώσοι αναλυτές πιστεύουν ότι η σχέσεις των δυο χωρών άρχισαν να κορυφώνονται όταν Πρωθυπουργός ήταν ο Κ Καραμανλής. Στη συνέχεια επήλθε πάγωμα στις σχέσεις των δυο χωρών με τις συνεχιζόμενες εναλλαγές κυβερνήσεων. Τώρα φαίνεται να βρίσκεται στις προτεραιότητες της κυβέρνησης Α Τσίπρα να βελτιώσει τις σχέσεις της με τη Μόσχα.

Ωραία! Εδώ είμαστε. Η Τ Ερτογάν εξάγγειλε - παρά τις προειδοποιήσεις Β Πούτιν – την κατασκευή του Νότιου αγωγού μέσω της Μαύρης Θάλασσας στην Τουρκία στην Ελλάδα και στη συνέχεια στην Ευρώπη. Δεν ήθελαν οι ΗΠΑ αυτό τον αγωγό και δεν ήθελαν την ανάπτυξη των σχέσεων Ρωσίας – Τουρκίας. Έσπρωξαν την Τουρκία – υπάρχουν αποτυπώματα του ΝΑΤΟ – στην κατάρριψη του ρώσικου αεροπλάνου και οι ΗΠΑ γνώριζαν τον τρόπο αντίδρασης της Ρωσίας και οι σχέσεις των δυο χωρών πάγωσαν πλέον για μεγάλο διάστημα. Αυτό επεδίωκαν οι ΗΠΑ να καταστρέψουν τις σχέσεις των δυο χωρών. Στη FYROM που θα ήταν ένα από τα σημεία διέλευσης του αγωγού άρχισαν να προκαλούν ήδη έγχρωμη εξέγερση ενώ απείλησαν την κυβέρνηση της Βουλγαρίας να μην αποδεχτεί εναλλακτική διαδρομή του Νότιου αγωγού από το έδαφος της προς την Ευρώπη.

Η εμπειρία δείχνει πως όταν βγαίνει μπροστά η Κίνα ακολουθεί η Ρωσία. Η Κίνα ανέλαβε το λιμάνι του Πειραιά και θα κατασκευάσει εμπορική σιδηροδρομική γραμμή από το λιμάνι μέχρι την Ουγγαρία ως μέρος του σχεδίου Silk Road. Αν η Ρωσία εξασφαλίσει την αγορά των σιδηροδρόμων είναι πιθανόν η ρώσικη εταιρεία να κατασκευάσει την σιδηροδρομική γραμμή. Ταυτόχρονα η Ρωσία προσπαθεί να αναστήσει τον αγωγό South Stream στα Βαλκάνια. Ένα σημαντικό κομμάτι αυτών των project είναι η Ελλάδα και τα Βαλκάνια. Αυτό είναι το σχέδιο σε αυτό το γεωγραφικό σημείο της συνεργασίας Ρωσίας – Κίνας , και του νέου Πολύ – πολικού κόσμου που συμπεριλαμβάνει και το λιμάνι της Θεσσαλονίκης και της Αλεξανδρούπολης απέναντι στον μονοπολικό κόσμο. Με αυτό τον τρόπο η Κίνα από τη διώρυγα του Σουέζ θα μεταφέρει τα προϊόντα της στην καρδιά της Ευρώπης και η Ρωσία θα ανοίξει νέο διάδρομο φυσικού αερίου προς την Ευρώπη. Αυτό το σχέδιο ο μονοπολικός εχθρός φαίνεται ότι συνεχίζει να μην το θέλει και δεν θα το αντιμετωπίσει με χαμόγελο. Οι ΗΠΑ μπορούν να αποσταθεροποιήσουν όλες τις χώρες την μια μετά την άλλη από τις οποίες θα περάσουν αυτά τα έργα. Οι ΗΠΑ θέλουν να πάρουν τις ενεργειακές πηγές της Μ Ανατολής μέσω Τουρκίας προς την Ευρώπη για να την ανεξαρτητοποιήσουν από την επιρροή της Ρωσίας και της Κίνας. Για τώρα στο επίκεντρο της δράσης τους βρέθηκε η Βραζιλία που είναι η πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου και μέλος της ομάδας BRICS.

Αυτό το γεωπολιτικό παιχνίδι χρειάζεται δυνατούς και ανθεκτικούς παίχτες και θα διαφανεί αν Ρωσία και Κίνα θα ρισκάρουν να παίξουν στο κατώφλι της Ευρώπης και στην καρδία των Βαλκανίων με αμφισβητούμενους παίχτες αυτό το γεωπολιτικό παιχνίδι τώρα ή αργότερα. Θα διαφανεί αργότερα αν η Ευρώπη αξίζει να συνεχίσει να παίζει με τις ρώσικες κυρώσεις για να αποκλείσει τη Ρωσία από τα ενεργειακά της προγράμματα ή θα ανακρούσει πρύμνη υπολογίζοντας το οικονομικό κόστος και αν αξίζει μαζί να χάσει το σημαντικότερο προμηθευτή της ή ακόμα και να κλείσει οριστικά η πόρτα της αγοράς της Κίνας για την Ευρώπη.

Μπορεί ο Αλέξης Τσίπρας να παρασπονδήσει προς τη Δύση ; Κατηγορηματικά όχι. Μπορεί όμως να οικοδομήσει γέφυρες και να ακολουθήσει μέτρα χαμηλής πολιτικής και να συνάψει διακρατικές συμφωνίες για να φυτέψει τους σπόρους και να περιμένει για να δώσουν καρπούς για την Ελλάδα αργότερα.

Το ζητούμενο όμως για την Ελλάδα εν είναι αν θα την εκδιώξουν από την ΕΕ. Το ζητούμενο είναι αν θα παραδώσουν την Ελλάδα στους Έλληνες. Οι δυτικοί γνωρίζουν από τα αρχαία χρόνια πως όποιος ελέγχει το Αιγαίο μπορεί να αποκτήσει τον έλεγχο της Ευρώπης.

Το Αιγαίο για τη Ρωσία είναι ο δρόμος- δίαυλος καθόδου της στη ζεστή θάλασσα της Μεσογείου και μετά στις ανοιχτές θάλασσες για τον έλεγχο της ναυσιπλοΐας. Αυτό ήταν και το όραμα του Μ Π΄ςετρου και της Αικατερίνης. Από το 2011 άρχισαν να πλέουν στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο τα ρώσικα πολεμικά πλοία με τη ρώσικη σημαία και το μήνυμα είναι σαφέστατο : Αυτά τα πλοία αποτελούν ρωσικό έδαφος ! Στην αρχή ήταν δύσκολο αλλά σιγά – σιγά άρχισαν το συνηθίσουν. Από την Μεσόγειο διέρχονται 100 χιλιάδες εμπορικά πλοία ετησίως και ο αριθμός τους θα διπλασιαστεί τα επόμενα χρόνια και η ασφαλής διέλευση είναι το μείζον.

Την Ελλάδα και το Άγιο Όρος θα επισκεφθεί και ο Πατριάρχης Κύριλλος σε μια άκρως συμβολική επίσκεψη με τη συμπλήρωση 1000 μοναστικού βίου και παρουσίας των ρώσων μοναχών στο Άγιο Όρος. Είναι γνωστό ότι η Ρωσία αναγνωρίζει την Οικουμενικότητα του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως αλλά μετά την πτώση της ΕΣΣΔ αναζωπυρώθηκε στη χώρα ο Χριστιανισμός και το Πατριαρχείο Μόσχας έχει ως στόχο να αναλάβει τον ηγετικό ρόλο των Χριστιανών Ορθοδόξων. Δεν είναι λίγοι αυτοί που χαρακτηρίζουν τον Κύριλλο ως τον Διπλωμάτη της Ορθοδοξίας. Στις εκδηλώσεις για την επέτειο θα παραστεί και ο Β Πούτιν ο οποίος επισκέπτεται το Άγιο Όρος συχνά και οι εκδηλώσεις αυτές πιθανόν να επισκιάσουν τη διπλωματία.--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ιδιοκτησία πνευματικών δικαιωμάτων του Geopolitics & Daily News - © 2016.

Το περιεχόμενο του site αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του Geopolitics & Daily News. Οποιαδήποτε πληροφορία (κείμενο, εικόνες, γραφικά) περιέχεται στο site μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο για προσωπική, μη εμπορική χρήση. Είναι παράνομη η αντιγραφή, αναπαραγωγή, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, μέρους ή του συνόλου των περιεχομένων του site χωρίς προηγούμενη έγγραφη συγκατάθεση ή αναφορά της σελίδας.

*** Internet News ***