Τρίτη, 31 Μαΐου 2016

Επίσκεψη Πούτιν: Τι έφερε και τι πήρε ο Ρώσος ηγέτης.

31-5-16


«Ήλθον,είδον και απήλθον» ο Ρώσος πρόεδρος πραγματοποιώντας το πρώτο του ταξίδι σε Ευρωπαϊκή πρωτεύουσα μετά από εφτά μήνες. Η Αθήνα πόνταρε στη συγκεκριμένη επίσκεψη για να αναδείξει τις οικονομικές συμφωνίες ανάμεσα στις δυο πλευρές και, επικοινωνιακά τουλάχιστον, να τις συνδέσει με την ανάκαμψη της Ελληνικής οικονομίας.
Ποια όμως είναι η αλήθεια; Ποιος ωφελήθηκε περισσότερο από την επίσκεψη Πούτιν; Η Αθήνα ή το Κρεμλίνο; Η αλήθεια είναι πως και οι δυο πλευρές είναι κερδισμένες, πρόκειται για μια επίσκεψη win win όπως θα μπορούσαμε να τη χαρακτηρίσουμε, με τον Ρώσο πρόεδρο να απολαμβάνει τα μέγιστα κέρδη.


Ο Πούτιν έφτασε το απόγευμα της Παρασκευής σε μια χώρα που γνώριζε ότι η δημοτικότητα του είναι ιδιαίτερα υψηλή. Γνώριζε επίσης ότι η Αθήνα τον ανέμενε μετά Βαΐων και ελπίδων. Γι΄αυτόν ακριβώς το λόγο επέλεξε την παραμονή της επίσκεψης του στην Ελλάδα να γράψει άρθρο στην εφημερίδα Καθημερινή .


Ο Ρώσος πρόεδρος, ως μετρ της διπλωματίας και της γεωπολιτικής, μέσα από το άρθρο του επέλεξε να δώσει βαρύνουσα σημασία στην Ορθοδοξία και τον πολιτισμό, τονίζοντας πόσο σημαντικός εταίρος της Ρωσίας είναι η Ελλάδα. Απέφυγε έξυπνα να κάνει οποιαδήποτε αναφορά στις ΗΠΑ ενώ έριξε τις ευθύνες στην Ευρώπη που λόγω των κυρώσεων εμποδίζουν την περαιτέρω εμβάθυνση της συνεργασίας Ελλάδας Ρωσίας.

Ο Πούτιν είναι ένας πραγματιστής πολιτικός και γνωρίζει σε κάθε κίνηση τα όρια του.

Στην συγκεκριμένη επίσκεψη γνώριζε εξ αρχής ποια ήταν και είναι τα όρια της Ελλάδας και φρόντισε πολύ έξυπνα και διπλωματικά να μην τα ξεπεράσει αλλά και παράλληλα να τα χρησιμοποιήσει ώστε να στείλει ένα μήνυμα στην Ευρώπη. Η ρωσική πλευρά αντιλαμβάνεται πλήρως την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Ελλάδα, ως μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, και αυτό ακριβώς επεδίωξε να εκμεταλλευτεί ο Ρώσος ηγέτης

Ο Πούτιν δεν παρέλειψε να κάνει συγκεκριμένες αναφορές προς το ΝΑΤΟ, γνωρίζοντας,μάλιστα,  τα αντιρωσικά αισθήματα που επικρατούν στις χώρες της Βαλτικής αλλά και στην Πολωνία (ως μέλη του ΝΑΤΟ):

«Οι ΗΠΑ, σε μια μονομερή ενέργεια, αποχώρησαν από τις συνομιλίες για το θέμα της αντιαεροπορικής/ αντιπυραυλικής άμυνας.Θα πω ότι από τις αρχές της δεκαετίας του 2000 λέμε συνεχώς τα ίδια. Κανείς δεν θέλει να κάνει διαπραγματεύσεις μαζί μας. Δεν ακούμε τίποτα το εποικοδομητικό εκτός από γενικολογίες. Το μόνο που ακούμε είναι ότι οι ενέργειές τους (των Αμερικανών) δεν στρέφονται εναντίον της Ρωσίας, δεν αποτελούν απειλή για τη Ρωσία, αλλά θα υπενθυμίσω ότι από την αρχή μας έλεγαν ότι οι ενέργειές τους δικαιολογούντο από την απειλή που προήρχετο από το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Πού είναι τώρα το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν; Μα, ασφαλώς, δεν υπάρχει. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν καταλήξει σε συμφωνία με το Ιράν, δεν υπάρχει πυρηνική απειλή από το Ιράν, ωστόσο οι εγκαταστάσεις αντιαεροπορικής αντιπυραυλικής άμυνας παραμένουν.Τι είδους είναι αυτές οι εγκαταστάσεις; Πρόκειται για ραντάρ και συστήματα εκτοξεύσεως ειδικών πυραύλων με μεγάλη εμβέλεια χιλίων χιλιομέτρων. Βεβαίως, αυτά τα συστήματα απειλούν εμάς. Το χειρότερο, όμως, είναι ότι εκεί μπορούν να εγκατασταθούν εξοπλιστικά συστήματα πυραύλων εδάφους – αέρος με ακόμη μεγαλύτερη εμβέλεια. Και – πιστέψτε με – δεν είναι πολύ δύσκολο να γίνει αυτή η αλλαγή των οπλικών συστημάτων. Ακόμη και οι Ρουμάνοι δεν θα το προσέξουν».
«αυτό δημιουργεί οπωσδήποτε απειλή για εμάς, για αυτό και αναγκαζόμαστε να αντιδράσουμε αντιστοίχως. Θα προβούμε σε ενέργειες με τις οποίες θα διασφαλίσουμε τη δική μας ασφάλεια. Επαναλαμβάνω ότι αυτά τα μέτρα έρχονται ως απάντηση. Το ίδιο θα γίνει και στην Πολωνία. Θα περιμένουμε να γίνουν παρόμοιες ενέργειες και στην Πολωνία. Βεβαίως, εμείς δεν θα κάνουμε τίποτε, πριν δούμε τους πυραύλους στη γειτονική χώρα».


Την ίδια ώρα φαίνεται πως η επίσκεψη του Βλ.Πούτιν στην Αθήνα αποτελεί την αρχή για επανεξέταση των σχέσεων Ρωσίας- ΕΕ. Μια επανεξέταση που βλέπουν με θετικό μάτι στην Ευρώπη. Το γεγονός αποδεικνύεται τόσο από τις δηλώσεις ιδιαίτερα του Γερμανού Υπουργού Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαγερ, που αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο άρσης των κυρώσεων, όσο και από την μετάβαση του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ στο Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης στις 16 του Ιούνη. Στο ίδιο φόρουμ θα δώσει το παρόν και ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι. 


Με όλο και περισσότερους επιχειρηματίες να δυσανασχετούν με τις κυρώσεις που παγώνουν τις όποιες εμπορικές συμφωνίες Ρωσίας ΕΕ, φαίνεται πως η Ευρώπη καλείται να βρει τρόπους να ξεπεράσει τα εμπόδια. Το σίγουρο πάντως είναι οι Γερμανοί ενοχλήθηκαν ιδιαίτερα από την επίσκεψη Πούτιν στην Ελλάδα και με άρθρα τους στον γερμανικό τύπο θέλησαν να υποβαθμίσουν το γεγονός .

Όπως είχαμε αναφέρει και στο παρελθόν στο Geopolitics and Daily News, η Γερμανία, η οποία θεωρεί εαυτόν ως τη χώρα κυρίαρχο της Ευρώπης, είχε παραδοσιακά άριστες σχέσεις με τη ρωσική πλευρά,  (o σοσιαλδημοκράτης πολιτικός και πρώην καγκελάριος της Γερμανίας Γκέρχαρντ Σρέντερ και προσωπικός φίλος του Πούτιν εργάζεται για λογαριασμό της ρωσικής Gazprom).

Βέβαια, ο σκοπός του Κρεμλίνου δεν ήταν μόνο αυτός. Ο κυριότερος σκοπός ήταν και είναι να αναδείξει τη γεωθρησκευτική σημασία της επίσκεψης, γεγονός που φάνηκε τόσο από την αναφορά του Πούτιν στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, το οποίο και ευχαρίστησε που του έδωσε τη δυνατότητα να επισκεφτεί το Άγιο Όρος, αλλά και από το αφιέρωμα που έκανε η επίσημη σελίδα του Κρεμλίνου δημοσιεύοντας 40 φωτογραφίες οι οποίες δεν κυκλοφόρησαν στα ελληνικά ΜΜΕ, που έχουν απαθανατίσει καρέ καρέ την επίσκεψη του Ρώσου προέδρου στο «Περιβόλι της Παναγιάς» και ο τίτλος του αφιερώματος είναι «Επίσκεψη στο Άγιο Όρος».

Το ευχαριστώ του Ρώσου προέδρου έχει ιδιαίτερη σημασία (ο Πούτιν έχει συνδέσει το πολιτικό του προφίλ με την Ορθοδοξία) καθώς έρχεται παραμονές της 
 Μεγάλης Συνόδου των Ορθόδοξων Εκκλησιών που θα γίνει στην Κρήτη στις 16 Ιουνίου . Εδώ θα πρέπει να επισημάνουμε ότι υπάρχει διαμάχη ανάμεσα στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και τον Πατριάρχη Μόσχας και Πασών των Ρωσιών Κύριλλο για τη πρωτοκαθεδρία και την Οικουμενικότητα του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως. (Ας μην λησμονούμε και τη συνάντηση Κύριλλου Πάπα Φραγκίσκου στην Κούβα τον περασμένο Φεβρουάριο που φαίνεται να επιδείνωσε κάπως τις σχέσεις τους).

Kαλό θα ήταν να αναφερθούμε στις συμφωνίες που υπέγραψαν οι δυο πλευρές:
Έπεσαν οι υπογραφές για τέσσερις συμφωνίες συνεργασίας μεταξύ ελληνικών και ρωσικών φορέων:
α) Enterprise Greece – Invest in Russia,
 β) ΕΛΠΕ – Rosneft,
γ) Πανεπιστήμιο Πειραιά – Πανεπιστήμιο Ουραλίων, 

δ) Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ) – Ρωσικό Ινστιτούτο Ενέργειας

Πολύ σημαντική είναι και η συμφωνία που υπέγραψε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου με τον Ρώσο υφυπουργό Γεωργίας που δίνει τη δυνατότητα να βρεθούν δίοδοι εξαγωγής ελληνικών προϊόντων στη Ρωσία. 

Τέλος θα ήθελα να αναφερθώ στις συχνές αναφορές Πούτιν για την τουριστική συνεργασία των δυο χωρών και τους Ρώσους τουρίστες που φαίνεται πως θα αποτελέσουν τον πυλώνα στήριξης της Ελληνικής Οικονομίας.

Προσωπικά περισσότερο μου φάνηκε σαν απειλή,ότι η χώρα μας είναι εξαρτώμενη από την Ρωσία τουριστικά παρά ως ευχής έργον. Ας μην ξεχνάμε ότι πριν από την κρίση στις Ρωσοτουρκικές σχέσεις, οι Ρώσοι τουρίστες στήριζαν και την Τουρκία, από την οποία φέτος απέχουν ομαδικά. 

Xωρίς να θέλω να σας κουράσω άλλο με βαριές αναλύσεις και παραθέσεις στοιχείων, για μένα προσωπικά το μήνυμα της επίσκεψης Πούτιν δόθηκε όταν κάθισε στον επισκοπικό θρόνο παρακολουθώντας στον Ιερό Ναό του Πρωτάτου την επίσημη δοξολογία. 

Γιώτα Χουλιάρα για το Geopolitics.

*** Internet News ***