Κυριακή, 22 Μαΐου 2016

Νεκρός ο αρχηγός των Ταλιμπάν;


22-5-16


Oι ΗΠΑ προχώρησαν σε πλήγμα με μη επανδρωμένο αεροσκάφος με στόχο των αρχηγό των Ταλιμπάν Αχτάρ Μανσούρ, σε περιοχή στα σύνορα μεταξύ Αφγανιστάν και Πακιστάν, όπως επιβεβαίωσε το Πεντάγωνο. Η Καμπούλ αναφέρει πως «πιθανώς» εξοντώθηκε ο Μανσούρ, λέγοντας πως περιμένει την επιβεβαίωσε του θανάτου.

«Χθες βράδυ Αμερικανοί αξιωματούχοι ενημέρωσαν την αφγανική κυβέρνηση και είναι πολύ πιθανό να έχει σκοτωθεί. Μόλις έχουμε περισσότερες πληροφορίες θα τις ανακοινώσουμε» ανέφερε στο Reuters ο ανώτατος αφγανός αξιωματούχος Αμπντουλάχ Αμπντουλάχ.

Το Πεντάγωνο είχε ανακοινώσει ότι μη επανδρωμένα αεροσκάφη πραγματοποίησαν επίθεση κατά του Μανσούρ στο νοτιοδυτικό Πακιστάν, κοντά στα σύνορα με τα Αφγανιστάν. Την επίθεση είχε εγκρίνει και διατάξει ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα.

Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Πίτερ Κουκ επιβεβαίωσε την επιχείρηση με στόχο τον Μανσούρ, αρνήθηκε όμως να δώσει άλλες πληροφορίες για την τύχη του. «Ακόμη αξιολογούμε τα αποτελέσματα της επιδρομής και θα δώσουμε περισσότερες πληροφορίες όποτε αυτό είναι δυνατόν», πρόσθεσε.

Σε περίπτωση που επιβεβαιωθεί ο θάνατος του Αχτάρ Μανσούρ ενδέχεται να ξεκινήσει μάχη για τη διαδοχή του και να διευρυνθούν οι διαφορές στις τάξεις των Ταλιμπάν, που ξεκίνησαν μετά την επιβεβαίωση του θανάτου του ιδρυτή τους Μουλά Μοχάμαντ Ομάρ.

Οι Ταλιμπάν δεν έχουν αντιδράσει επισήμως στις πληροφορίες, όμως η προσοχή έχει αυτομάτως στραφεί στον υπαρχηγό του Μανσούρ, τον Σιρατζουντίν Χακάνι, επικεφαλής του διαβόητου δικτύου που ευθύνεται για τις πιο αιματηρές επιθέσεις αυτοκτονίας στην Καμπούλ.

Όπως σχολιάζει ο σύμβουλος θεμάτων ασφαλείας του Geopolitics and Daily News Αλέξανδρος Νίκλαν: «αν τελικά αποδειχτεί πώς ο ηγέτης των Ταλιμπάν σκοτώθηκε από επιτυχημένη επίθεση μη επανδρωμένου σκάφους, τότε υπάρχουν τα εξής δεδομένα.

1. Η απουσία ηγέτη θα ανοίξει θέμα διαδοχής, αλλά όχι τόσο έντονο όσο πιστεύουν κάποιοι καθώς ο κορμός των Ταλιμπάν στην χώρα του Αφγανιστάν δεν είναι διασπασμένος και ήδη είχε έρθει όπως αναφέρει και το δημοσίευμα σε μια άτυπη συνεργασία με Αλ Κάιντα.

2. Η αξία των UAV θα φανεί ακόμα περισσότερο καθώς υπάρχει ήδη μεγάλη αντίδραση σε ΗΠΑ αλλά και ΟΗΕ για την αποτελεσματικότητα τους καθώς και το ηθικό μέρος της χρήσης τους. Το επιτυχημένο πληγμα κατά τρομοκρατών μπορεί να δώσει επιχειρήματα στήριξης για την συνέχεια της χρήσης τους σε πολεμικά πεδία.


3. Αν ήταν επιτυχες το αποτέλεσμα της επιχείρησης , θα οδηγήσει σε κλιμάκωση δράσης των δυνάμεων των Ταλιμπάν κατά δυτικών στρατευμάτων εξού και αρκετές δυνάμεις των ΗΠΑ που έχουν απομείνει στην χώρα έχουν λάβει σήμα επαγρύπνησης.
»

*** Internet News ***