Παρασκευή, 27 Μαΐου 2016

Βενετία Πιτσιλαδή–Chuard: Η Ελληνική Γλώσσα συνδετικός κρίκος της ΟμογένειαςΣτα πλαίσια της καμπάνιας καθιέρωσης της «Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνοφωνίας και Ελληνικού Πολιτισμού», πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, ημερίδα της «Εταιρεία Κοινωνικών Επενδύσεων» αφιερωμένη στην ελληνική γλώσσα και τον Ελληνικό Πολιτισμό, με θέμα: «Η Παγκόσμια Διάσταση της Ελληνικής Γλώσσας, ως Εργαλείο Άσκησης Πολιτιστικής Διπλωματίας».

Μεταξύ των εκλεκτών ομιλητών ήταν και η συγγραφέας κα Βενετία Πιτσιλαδή – Chuard, ως εκπρόσωπος της Ελβετικής Επιτροπής της Επιστροφής των Μαρμάρων του Παρθενώνα, με θέμα της ομιλίας της: «Η Ελληνική Γλώσσα ως συνδετικός κρίκος της Ομογένειας με την Ελλάδα»

Στην ομιλία της, η κα Πιτσιλαδή, αφού ευχαρίστησε τους διοργανωτές και τον πρόεδρο της «Εταιρείας Κοινωνικών Επενδύσεων», κο Γιώργο Γαμπιεράκη, εξέφρασε τη συγκίνησή της για αυτή την ημέρα. μετά την πολύχρονη αναμονή για την καθιέρωση παγκόσμιας ημέρας Ελληνοφωνίας και αναφέρθηκε στην ανάλογη ημέρα Γαλλοφωνίας η οποία εορτάζεται στην Ελβετία όπου ζει, με αξιόλογες πολιτιστικές, καλλιτεχνικές και πνευματικές εκδηλώσεις με θέμα τη γλώσσα.


«Σήμερα είναι η Παγκόσμια Ημέρα Ελληνοφωνίας γιατί ο Κόσμος μιλάει ελληνικά, γιατί η καρδιά μας χτυπάει ελληνικά», σημείωσε χαρακτηριστικά και σχολίασε την ιδιαίτερη αξία της γλώσσας για τους Έλληνες της Διασποράς, ως συνδετικό κρίκο όλων των Ελλήνων. Ευχήθηκε δε, την επόμενη χρονικά, να γιορτάσει στην Ελβετία την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνοφωνίας.

Συνέχισε περιγράφοντας την προσωπική της πορεία στο εξωτερικό όπου από νεαρή ηλικία μετανάστευσε, και την προσπάθειά της να διατηρήσει τη γλώσσα και την κληρονομιά της, να την προστατέψει από τις ξενικές επιρροές. Αξιοσημείωτη είναι η αναφορά της στις δραστηριότητες της ελληνικής παροικίας της Γενεύης όπου λειτουργούν σύλλογοι για τη στήριξη δραστηριοτήτων αλλά και των ίδιων των Ελλήνων εκεί, τον Ελληνοελβετικό Σύλλογο του Ιωάννη – Γαβριήλ Ευνάρδου, το ελληνικό σχολείο της Γενεύης, το Λογοτεχνικό Κύκλο Βιβλόφιλων Γενεύης, όπου επί 18 έτη είναι υπεύθυνη συντονίστρια, τον Σύλλογο Ελληνικού Θεάτρου, το Διεθνή Σύλλογο των Φίλων του Νίκου Καζαντζάκη, την Ελβετική Επιτροπή για την Επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα, όπου και η ίδια είναι ενεργό μέλος.

Καταλήγοντας, η κα Πιτσιλαδή σημείωσε ότι το να είσαι Έλληνας είναι ένα μεγάλο ατού για τη ζωή, κάτι το οποίο ξεχνάμε εμείς εδώ στην Ελλάδα, όπως σχολίασε. Αυτό αποδεικνύεται από το σεβασμό που απολαμβάνουν οι Έλληνες στο εξωτερικό, με τους πολλούς σημαντικούς επιστήμονες, επιχειρηματίες, πνευματικούς ανθρώπους.


Η κα Πιτσιλαδή γεννήθηκε στη Μυτιλήνη, αλλά μεγάλωσε στην Αθήνα, όπου σπούδασε Δημοσιογραφία, Δημόσιες και Κοινωνικές σχέσεις.

Συνέχισε τις σπουδές της στη Συμβουλευτική Ψυχολογία, στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου.

Μετέπειτα σπούδασε Ψυχολογία και Επιστήμες της Εκπαίδευσης, στο Πανεπιστήμιο τής Γενεύης.

Παντρεύτηκε Ελβετό και απέκτησε δύο παιδιά.

Έχει δύο Υπηκοότητες, Ελληνική και Ελβετική.

Ζει μόνιμα στη Γενεύη όπου για πολλά χρόνια εργάστηκε κάνοντας Συμβουλευτική Ανθρωπίνων Σχέσεων.

Είναι ενεργό μέλος πολλών συλλόγων, φιλανθρωπικών, πολιτισμικών, κοινωνικών καθώς και λογοτεχνικών:
-Μέλος του συμβουλίου της «Ελβετικής Επιτροπής για την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα».
-Μέλος της «Διεθνούς Εταιρείας Φίλων του Νίκου Καζαντζάκη».
-Μέλος του «Ορθόδοξου Φιλανθρωπικού Ιδρύματος».
-Μέλος του «Συλλόγου Ελληνίδων Κυριών Γενεύης».
-Μέλος του «Ελληνοελβετικού Συλλόγου Jean–Gabriel Eynard».
-Μέλος της «Εταιρείας Ελλήνων Συγγραφέων Γερμανίας».
-Εκπρόσωπος στην Ελβετία των «Διεθνών Βραβείων Giuseppe Sciacca», τα οποία δίνονται κάθε χρόνο στο Βατικανό της Ρώμης.
-Ενεργή υποστηρίκτρια του «Συλλόγου Κύκλου Ελληνικών Σπουδών» και του «Συλλόγου Θεάτρου Ελλήνων Γενεύης».

Πάνω από 18 χρόνια είναι Υπεύθυνη Οργανώτρια του «Λογοτεχνικού Κύκλου Βιβλιόφιλων Γενεύης«.

Τελευταία συνεργάζεται σαν ανταποκρίτρια της Ελληνικής εφημερίδας «Έγκυρος Ανταποκριτής» με σκοπό με τα άρθρα της να προβάλει τον Ελληνισμό και Φιλελληνισμό της Γενεύης καθώς και άλλων πόλεων στο εξωτερικό.

Το πάθος της για τη ζωή και τον άνθρωπο την οδήγησαν στη συγγραφή ποιημάτων και στίχων από νεαρή ηλικία.

Το πρώτο της μυθιστόρημα κυκλοφόρησε το 2011 με τίτλο «Η θεατρίνα της ζωής» από τις εκδόσεις Σαββάλας.

Το δεύτερό της βιβλίο κυκλοφόρησε τον Απρίλιο 2015 με τίτλο «Ολόγυμνη με ψυχικές χειροπέδες» από τις εκδόσεις Ωκεανός.

Είναι Ελληνίδα της Διασποράς όπου με το έργο της, τη συνεχή φροντίδα της για τα Ελληνικά Γράμματα και την Λογοτεχνία προσπαθεί να τιμά τη χώρα της στο Εξωτερικό.

To 2015 βραβεύτηκε από την Ελληνική Εταιρεία Μεταφραστών Λογοτεχνίας, με το Χρυσό Μετάλλιο, για τη συμβολή της στη διάδοση τής ελληνικής γλώσσας στο εξωτερικό.

*** Internet News ***