Τρίτη, 31 Μαΐου 2016

Ανθρώπινες ασπίδες στα χέρια του DAESH εκατοντάδες οικογένειες στη Φαλούτζα


31-5-16


Περίπου 3.700 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τη Φαλούτζα από την περασμένη εβδομάδα όταν ξεκίνησε η επιχείρηση του ιρακινού στρατού για την ανακατάληψη της πόλης την οποία ελέγχει το Ισλαμικό Χαλιφάτο (DAESH), ανακοίνωσε τη Δευτέρα η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR).


Η Αρμοστεία αναφέρει παράλληλα ότι οι τζιχαντιστές κρατούν εκατοντάδες οικογένειες ως «ανθρώπινες ασπίδες» στο κέντρο της πόλης καθώς οι κυβερνητικές δυνάμεις πλησιάζουν.

«Έχουμε πληροφορίες για απώλειες μεταξύ αμάχων στο κέντρο της πόλης στη Φαλούτζα λόγω των σφοδρών βομβαρδισμών, ανάμεσά τους επτά μέλη της ίδιας οικογένειας στις 28 Μαΐου. Έχουμε επίσης αρκετές πληροφορίες ότι αρκετές εκατοντάδες οικογένειες χρησιμοποιούνται ως ανθρώπινες ασπίδες από το Ισλαμικό Χαλιφάτο (DAESH)» δήλωσε ο εκπρόσωπος της UNHCR Ουίλιαμ Σπίντλερ σε συνέντευξη Τύπου.

Οι αναφορές έρχονται από εκτοπισμένους που μίλησαν στο προσωπικό της Ύπατης Αρμοστείας.
Η πόλη Φαλούτζα


Η Φαλούτζα , ή επίσης Φαλούζα ή Φαλούντζα, είναι πόλη στο Ιράκ, περίπου 70 χιλιόμετρα δυτικά από την Βαγδάτη, στις όχθες του Ευφράτη, στο κυβερνείο Αλ Ανμπάρ. Είναι γνωστή ως η πόλη των τζαμιών, επειδή η πόλη μαζί με τα γύρω χωριά έχουν περισσότερα από 200 τζαμιά. Υπολογίζεται για το 2010 ότι είχε 326.471 κατοίκους.

Η περιοχή της πόλης κατοικείται επί χιλιετίες. Η πόλη χρονολογείται από τους Βαβυλωνιακούς χρόνους, ενώ υπήρξε σημαντικό κέντρο μελέτης των Εβραίων, λόγω της σημαντικής ακαδημίας που υπήρχε στην πόλη. Το 1947 είχε μόλις 10.000 κατοίκους, αλλά η θέση της πάνω σε ένα από τους σημαντικότερους εμπορικούς δρόμους του Ιράκ, την ώθησε σε μεγάλη ανάπτυξη μέσω του εμπορίου του πετρελαίου. Η πόλη βομβαρδίστηκε κατά τον Πόλεμο του Κόλπου. Η πόλη στην αρχή του πολέμου στο Ιράκ το 2003 επηρεάστηκε λιγότερο από άλλες πόλεις, όμως το Νοέμβριο του 2004, οι Αμερικανοί κατέλαβαν ολόκληρη την πόλη, καθώς την θεωρούσαν προπύργιο των ανταρτών

*** Internet News ***