Τετάρτη, 25 Μαΐου 2016

Τα διεθνή ΜΜΕ για το Eurogroup: Ο Σόιμπλε κέρδισε την παρτίδα τρόμου

Στη μαραθώνια συνεδρίαση του Eurogroup, από όπου βγήκε «λευκός καπνός» μετά από 11 ώρες, επικεντρώνονται τα διεθνή ΜΜΕ και κυρίως στο ρόλο της Γερμανίας και στον «σκληρό» Γερμανό υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Ο γερμανικός Τύπος αναφέρει ότι από την παρτίδα τρόμου στο μπρα ντε φερ με το ΔΝΤ κερδισμένος είναι ο Σόιμπλε, ο οποίος όπως επισημαίνουν, κατάφερε αυτό που φάνταζε αδιανόητο: Να κρατηθεί με έναν τρόπο το ΔΝΤ στο πρόγραμμα και να δοθεί το ελάχιστο για το ελληνικό χρέος, παραπέμποντας οποιαδήποτε ουσιαστική συζήτηση για το 2018, μετά τις γερμανικές εκλογές.

Δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου επισημαίνουν ότι κύριο εμπόδιο ήταν η σθεναρή αντίσταση πολλών χωρών της ευρωζώνης, αλλά κυρίως της Γερμανίας, να μην αρχίσει η συζήτηση για τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους πριν το 2018, δηλαδή πριν τη διενέργεια των γερμανικών βουλευτικών εκλογών. Επ΄αυτού το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, που λίγες ώρες πριν την έναρξη του Eurogroup ζητούσε άμεση και χωρίς όρους ελάφρυνση του χρέους, αναγκάστηκε να αναδιπλωθεί. Όπως μεταδίδουν τα ειδησεογραφικά πρακτορεία, στο Eurogroup καθορίστηκε ένας οδικός χάρτης με βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα. Ανάμεσα στα βραχυπρόθεσμα που τοποθετούνται τους επόμενους μήνες περιλαμβάνονται μεταβολές στην αποπληρωμή των δανείων, έτσι ώστε αυτή να πραγματοποιείται με μεγαλύτερη κανονικότητα. Μεσοπρόθεσμα, μέχρι το τέλος του 2018, και υπό την προϋπόθεση της πλήρους εφαρμογής των όρων του προγράμματος από την Ελλάδα και εφόσον υπάρξουν χρηματοδοτικά κενά, το Eurogroup δεν απέκλεισε την επιστροφή κερδών που επέτυχε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα με τις ελληνικές μετοχές.

Σε μια πρώτη ανάγνωση του αποτελέσματος, στο Eurogroup δόθηκε το πράσινο φως για έναν οδικό χάρτη σε ό,τι αφορά το χρέος, με την τελευταία και πιο σημαντική φάση να μετατίθεται για μετά το 2018, οπότε προσδιορίστηκε χρονικά η έναρξη της πραγματικής συζήτησης για την ελάφρυνση του χρέους υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Με αυτό το αποτέλεσμα ικανοποιούνται οι θέσεις με τις οποίες προσήλθε στις διαπραγματεύσεις ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε: να παραμείνει το ΔΝΤ και στο τρίτο πρόγραμμα, απαράβατος όρος για τη Γερμανία αλλά και για άλλες χώρες της ευρωζώνης, γεγονός για το οποίο το Ταμείο εξέφρασε ήδη την πρόθεσή του, να μεταφερθεί η ουσιαστική συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους μετά το 2018, δηλαδή μετά τις γερμανικές βουλευτικές εκλογές, και τέλος να μη μεταβληθεί σε ουσιώδη σημεία η συμφωνία του περασμένου καλοκαιριού, με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν προβλήματα στη κοινοβουλευτική διαδικασία έγκρισης της επόμενης δόσης στα μέσα Ιουνίου από την κοινοβουλευτική ομάδα του CDU.


Politico: Κυνικό τέχνασμα για να αποφευχθούν κρίσιμες αποφάσεις έως το 2018

«Δόθηκε στην Ελλάδα ελάφρυνση χρέους, τόση όση για να κρατηθεί στο πρόγραμμα το ΔΝΤ. Η συμφωνία του Eurogroup ένας συμβιβασμός που απώτερος στόχος του είναι να κερδηθεί χρόνος». Ετσι σχολιάζει το Politico την χθεσινή συμφωνία επισημαίνοντας ότι ούτε τώρα γίνονται τα βήματα για να μπει η Ελλάδα σε μια μια υγιή οικονομική πορεία. Μία από τις σημαντικότερες συνέπειες του πακέτου θα είναι να επιτρέψει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, να συνεχίσει να συμμετέχει στο ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης. Οι ευρωπαίοι ΥΠΟΙΚ έκαναν λόγο για τομή όμως η μοναδική επίπτωση που θα έχει θα είναι να επιτραπεί στην Ελλάδα να πληρώσει τις υποχρεώσεις το καλοκαίρι.

Πέρα από αυτό όμως, έξι χρόνια μετά την κρίση, η συμφωνία του Eurogroup μπορεί να χαρακτηριστεί ως ένας συμβιβασμός που στόχος του είναι να κερδηθεί χρόνος, ένα κυνικό τέχνασμα για να αποφευχθούν κρίσιμες αποφάσεις. Πρόκειται για αποφάσεις που θα ληφθούν μετά τις γερμανικές εκλογές το 2018.

Παρ΄όλα αυτά η συμφωνία είναι καλύτερη από αυτή που ανέμενε η κυβέρνηση Τσίπρα πριν από δύο μέρες καθώς για πρώτη φορά κάνει τα πρώτα βήματα για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, πάγια θέση του ΔΝΤ.


FT: Τα αναπάντητα ερωτήματα

Οι FT κάνουν λόγο για αναπάντητα ερωτήματα σημειώνοντας ότι στην πιο κρίσιμη στιγμή στην ιστορία του συνομιλιών χρέους στην Ελλάδα, η Κριστίν Λαγκάρντ ήταν στο Καζακστάν. Για σχεδόν τέσσερις ώρες την Τρίτη το βράδυ, οι υπουργοί Οικονομικών περίμεναν την Κριστίν Λαγκάρντ να γνωμοδοτήσει σχετικά με ένα σχέδιο συμβιβασμού, το οποίο θα αφήσει χώρο για να κρατηθεί η Ελλάδα στη ζωή, τουλάχιστον για μερικούς μήνες ακόμη. «Φαίνεται σαν να κλωτσάμε το τενεκεδάκι στο δρόμο, ακριβώς αυτό κάνουμε», δήλωσε ένας ανώτερος αξιωματούχος της ευρωζώνης. Οι ασάφειες είναι μεγάλες και δεν έχουν συμφωνηθεί ακριβή νούμερα για τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους. Και ενώ το ΔΝΤ μείωσε τις πιο φιλόδοξες απαιτήσεις του για ελάφρυνση του χρέους υπάρχει ένα μεγάλο μειονέκτημα. Για να συμμετάσχει οικονομικά στο πρόγραμμα πριν από το τέλος του έτους, το ΔΝΤ θα πρέπει να εγκρίνει μια νέα ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους (DSA) για την Ελλάδα που θα πληρεί τα συνήθη πρότυπα δανεισμού της.

Για τη Γερμανία επίσης, η συμφωνία ήταν ένα παζάρι που φαίνεται να κέρδισε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών είχε δύο βασικές κόκκινες γραμμές: όχι σε κουρέματα και όχι σε ψηφοφορίες στην Μπούντεστανγκ πριν από τις γερμανικές ομοσπονδιακές εκλογές το 2018. Αλλά για να εξασφαλίσει την πολιτική συμμετοχή του ΔΝΤ, έκανε μια παραχώρηση: σιωπηρή δέσμευση για την επίτευξη ενός DSA.


AFP: Ευρωζώνη και ΔΝΤ συμφώνησαν για το ελληνικό χρέος


Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης ανακοίνωσαν νωρίς το πρωί την επίτευξη συμφωνίας για την εκταμίευση νέων δανείων για την Ελλάδα και για την εφαρμογή προοδευτικών μέτρων με στόχο την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, υπό τον όρο sine qua non της συμμετοχής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα, μεταδίδει το AFP.

«Φθάσαμε σε συμφωνία», ανακοίνωσε ενθουσιασμένος ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ έπειτα από την 11ωρη συνεδρίαση στις Βρυξέλλες.

«Είναι κάτι το οποίο δεν θα τολμούσα να ονειρευτώ εδώ και έναν μήνα... Είναι μία σημαντική στιγμή για το μακροχρόνιο ελληνικό πρόγραμμα, μία σημαντική στιγμή για τον καθένα από εμάς, από πέρυσι το καλοκαίρι, όταν είχαμε μία σημαντική κρίση εμπιστοσύνης μεταξύ μας», πρόσθεσε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ.

«Είναι μία σημαντική στιγμή για την Ελλάδα έπειτα από τόσο καιρό», δήλωσε από την πλευρά του ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Τη χθεσινή νύχτα, οι 19 υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης έκαναν ένα σημαντικό βήμα στην εφαρμογή του προγράμματος βοήθειας πος την Αθήνα το οποίο συμφωνήθηκε το καλοκαίρι του 2015, του τρίτου από το 2010, σχολιάζει το AFP.

Αφού η Αθήνα ενέκρινε τις μεταρρυθμίσεις που της ζητήθηκαν, οι ευρωπαίοι πιστωτές αποφάσισαν την εκταμίευση νέων δόσεων συνολικού ύψους 10,3 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Μία πρώτη δόση ύψους 7,5 δισεκατομμυρίων ευρώ θα εκταμιευθεί μέχρι τον Ιούνιο, και θα ακολουθήσουν νέες δόσεις, σε ημερομηνίες που δεν έχουν προσδιορισθεί επακριβώς.

Το φρέσκο αυτό χρήμα θα επιτρέψει στην Ελλάδα να αποπληρώσει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές της και να αντιμετωπίσει την αποπληρωμή της οφειλής της προς την Ευρωπαϊκής Κεντρική Τράπεζα ύψους 2,2 δισεκατομμυρίων ευρώ στις 20 Ιουλίου.

«Οι ελληνικές αρχές έδειξαν υπευθυνότητα», δήλωσε ο ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί αναφερόμενος στις μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού και στην ψήφιση την περασμένη Κυριακή των προβλέψεων για τον αυτόματο δημοσιονομικό «κόφτη», καθώς και συμπληρωματικά μέτρα για την επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων και την αύξηση της έμμεσης φορολογίας.

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης συμφώνησαν επίσης σε ένα πακέτο μέτρων για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και τα οποία θα εφαρμοσθούν «προοδευτικά».

Η απόφαση αυτή ανοίγει τον δρόμο για τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο πρόγραμμα «υπό τον όρο ότι τα μέτρα που αφορούν την ελάφρυνση του χρέους θα το καταστήσουν «βιώσιμο», τόνισε ο διευθυντής του ΔΝΤ για την Ευρώπη Πολ Τόμσεν, που συμμετείχε στη συνέντευξη Τύπου που έκλεισε τις εργασίες.

«Χαιρετίζουμε το γεγονός ότι όλοι πλέον παραδέχονται ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο», δήλωσε ο Πολ Τόμσεν.

«Χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ, δεν υπάρχει πρόγραμμα», είχε προειδοποιήσει ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, πριν από την έναρξη της χθεσινής συνεδρίασης στις Βρυξέλλες.

«Έχουμε διαφορετικές θέσεις, αλλά δεν ερίζουμε», διαβεβαίωσε ο Σόιμπλε τους δημοσιογράφους.


Le Monde: Η ευρωζώνη έχει επιτέλους μια συνολική συμφωνία για το ελληνικό χρέος


«Η ευρωζώνη έχει, επιτέλους, μια "συνολική" συμφωνία για το ελληνικό χρέος», υπογραμμίζει η εφημερίδα Le Monde, σε ρεπορτάζ της ανταποκρίτριας στις Βρυξέλλες Σεσίλ Ντικουρτιέ, μετά το τέλος του Eurogroup κατά τις πρώτες πρωινές ώρες. Η συνάντηση των υπουργών Οικονομικών για την Ελλάδα, σημειώνει, υπήρξε ατελείωτη, «εποικοδομητική αλλά δύσκολη» σύμφωνα με τα λόγια του eπιτρόπου Πιέρ Μοσκοβισί.

Τελικά, όμως, όλοι έχουν αυτό που ήθελαν. Το ΔΝΤ, η κυβέρνηση Τσίπρα στην Αθήνα και οι Ευρωπαίοι ήταν σε θέση να κομίσουν μια συνολική συμφωνία, μετά από 10 περίπου ώρες διαπραγματεύσεων. Στόχος ήταν να αποφευχθεί, με κάθε κόστος, μια νέα ελληνική κρίση που θα κινδύνευε να μολύνει το βρετανικό δημοψήφισμα για το Brexit.

Σχετικά με το θέμα του «τεράστιου ελληνικού χρέους» η συντάκτρια εξηγεί ότι η συμφωνία επιτρέπει δυο σημαντικά πράγματα: «την εκταμίευση των νέων δόσεων των δανείων και μια ελάφρυνση του χρέους».

Η συμφωνία ανοίγει τον δρόμο, από τον Ιούνιο, για την εκταμίευση μιας δόσης δανείου ύψους 7,5 δισ. ευρώ για την Ελλάδα. Περίπου 2,8 δισ. επιπλέον προβλέπεται να ακολουθήσουν στις αρχές φθινοπώρου, με την προϋπόθεση ότι η Αθήνα θα προχωρήσει στην ιδιωτικοποίηση ορισμένου τμήματος της δημόσιας περιουσίας, ότι θα συνεχίσει τη μεταρρύθμιση του ενεργειακού τομέα και τη βελτίωση της διαχείρισης των τραπεζών κλπ.

Αυτό το ποσό των 10,3 δισ. ευρώ θα επιτρέψει στο τρίτο πρόγραμμα βοήθειας των 86 δισ. ευρώ, που ξεκίνησε τον Αύγουστο του 2015, να συνεχίσει την πορεία του... Θα επιτρέψει κυρίως στο ελληνικό κράτος να αποφύγει μια κατάσταση αδυναμίας απέναντι στις υποχρεώσεις του , τη στιγμή που έχει αρχίσει να ξεμένει από μετρητά και ενώ τον Ιούλιο έχει να εξοφλήσει 3 δισ. ευρώ στην ΕΚΤ.

Στο δημοσίευμα τονίζεται ότι το Eurogroup αποδέχθηκε την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους «τουλάχιστον έως το τέλος του 2018, στο τέλος του τρίτου σχεδίου βοήθειας προς τη χώρα». Εξηγεί ότι η διαδικασία θα περάσει με πράξεις τεχνικού χαρακτήρα με την εξαγορά ομολόγων από τον ΕΜΣ για την εξομάλυνση των επιτοκίων που συνδέονται με τα διάφορα δάνεια προς την Ελλάδα.

Εάν όλα πάνε καλά, οι Ευρωπαίοι αποδέχθηκαν να επανεξετάσουν στο τέλος του προγράμματος, νέα μέτρα αναδιάρθρωσης του χρέους ( μεγαλύτερες περιόδους απόσβεσης, περιόδους χάριτος χωρίς πληρωμή τόκων ή κεφαλαίου) προκειμένου να διατηρηθούν οι ακαθάριστες ανάγκες της χώρας (ακαθάριστη αποταμίευση) κάτω από το 15% του ΑΕΠ μεσοπρόθεσμα, καταλήγει το δημοσίευμα.


http://www.sofokleousin.gr/

*** Internet News ***