Τρίτη, 24 Μαΐου 2016

O Ματέο Ρέντσι το πολιτικό αστέρι στο φετινό Οικονομικό Φόρουμ στην Αγία Πετρούπολη

24-5-15
Πρόκειται για τη ρωσική απάντηση στο Νταβός, η οποία διεξάγεται κάθε χρόνο από το 1997 στην «ρωσική πρωτεύουσα του Βορρά»,την Αγία Πετρούπολη. Πέρυσι είχε δώσει το παρών ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στο πλαίσιο της σύσφιξης/αναθέρμανσης των ελληνορωσικών σχέσεων.


Φέτος, μέχρι στιγμής αγνοούμε τι θα πράξει η Ελληνική πλευρά. Προφανώς μετά την επίσκεψη Πούτιν στην Αθήνα και την υπογραφή συμφωνιών εμπορικής συνεργασίας και τουρισμού (αναμένονται συζητήσεις για πολλά θέματα ) αποφασιστεί και η Ελληνική εκπροσώπηση. 
Ήδη, όμως, όπως ενημερωνόμαστε από ρωσικά και ελβετικά ΜΜΕ υπάρχουν οι πρώτες αντιδράσεις από την αμερικάνικη πλευρά. Σύμφωνα με τ
ην Ελβετική εφημερίδα Le Matin
οι Αμερικανοί διπλωμάτες ασκούν πίεση στις Ελβετία, προτρέποντας την να μην στείλει τους εκπροσώπους της στο οικονομικό Φόρουμ στην Αγία Πετρούπολη.

Όπως αναφέρει η ελβετική εφημερίδα Le Matin, ένας διπλωμάτης της Αμερικανικής πρεσβείας στη Βέρνη, συναντήθηκε στις αρχές Απριλίου με τους εκπροσώπους της Ελβετικής Κρατικής Γραμματείας των Οικονομικών (SECO).

Το μήνυμά του ήταν ότι «όπως και τα προηγούμενα χρόνια, οι ΗΠΑ αναμένουν ότι η Ελβετία δεν θα συστήσει στις εταιρείες της να στείλουν τα μέλη των ανώτερων διευθυντικών στελεχών στο διεθνές οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης»,τη μεγαλύτερη εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στη Ρωσία στις 16 και 17 Ιουνίου.
Επιπλέον, όπως είπε ο διπλωμάτης, οι ΗΠΑ θέλουν να στείλουν ένα σαφές μήνυμα ότι δεν υπάρχει «business as usual» και ότι με τη Ρωσία αυτό είναι αδύνατο, γράφει η Le Matin.

Σύμφωνα με την εφημερίδα το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελβετίας επιβεβαίωσε το περιεχόμενο της συνομιλίας.Ένας πρώην διπλωμάτης των ΗΠΑ δήλωσε στην εφημερίδα ότι αυτό είναι το american style. Σύμφωνα με τον ίδιο «όλοι οι διπλωμάτες τελικά το κάνουν, ακόμη και αν αυτό μπορεί να είναι λίγο ενοχλητικό».«Νομίζουν ότι είναι κυρίαρχοι του κόσμου» πρόσθεσε. Σημείωσε επίσης ότι αυτό το είδος της παρέμβασης είναι η συνήθης πορεία των διπλωματών επικοινωνίας.

Τις παραμονές του Οικονομικού Φορουμ της Αγίας Πετρούπολης κατά το περασμένο έτος όπως αναφέρεται στους Financial Times οι επιχειρηματίες και οι διπλωμάτες ανέφεραν, ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες αποφάσισαν να μαλακώσουν τη θέση τους σε σχέση με το έτος 2014 και δεν απέτρεψαν τους επικεφαλής των μεγάλων εταιρειών των ΗΠΑ να συμμετέχουν στην εκδήλωση.Το οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης για το 2016 θα είναι η τρίτη φορά που πραγματοποιείται υπό τις Δυτικές κυρώσεις. Το θέμα του τρέχοντος έτους είναι : «Στα πρόθυρα μιας νέας οικονομικής πραγματικότητας».


Αναμένεται ότι στο φετινό φόρουμ το «πολιτικό αστέρι» θα είναι ο Ιταλός Πρωθυπουργός Matteo Renzi.Όπως εξηγεί ρώσος αξιωματούχος στο φόρουμ «προσκαλείται ένα ανώτερο πρόσωπο – της πολιτικής από την Γηραιά Ευρώπη, από μια χώρα που είτε δεν υποστηρίζει τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, ή τους παροτρύνει να τις ακυρώσουν» . Η Ιταλία τον Δεκέμβριο του 2015 ήταν αντίθετη με την αυτόματη ανανέωση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Επιπλέον, κατέχει το τρίτο μεγαλύτερο κύκλο εργασιών εταίρου στο διμερές εμπόριο με την Ρωσία στην ΕΕ.

Μια συμμετοχή με ιδιαίτερη σημασία,καθώς η Ιταλία πιέζεται από τη μεταναστευτική κρίση (φαίνεται πως είναι η νέα Ελλάδα, σύμφωνα και με δημοσιεύματα του Stratfor), την ώρα που ο Ρώσος πρόεδρος έχει στηλιτεύσει τις επιλογές της Ευρώπης στο τρόπο αντιμετώπισης της. Αφήνοντας κυρίως αιχμές για το γεγονός ότι οι ευρωπαϊκές ηγεσίες  μοιάζουν να καθοδηγούνται από ΜΚΟ(George Soros)  χωρίς ουσιαστική πολιτική.


Σύμφωνα με τους διοργανωτές του φόρουμ, φέτος θα συμμετάσχουν ο επικεφαλής της Siemens Joe Kezer, ο επικεφαλής της Gunvor και πολύ καιρό συνεργάτης του επιχειρηματία Gennady Timchenko, ο Thorbjørn Tornquist, ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της διαχείρισης της Metro AG Olaf Koch, ο επικεφαλής της Total Patrick Pouyanne, ο επικεφαλής της Glencore Ιvan Glasenberg, καθώς και η ιαπωνική επιχειρηματική αποστολή, συμπεριλαμβανομένων των κορυφαίων αξιωματούχων των εταιρειών Mitsubishi και η Mitsui.


Όλα τα παραπάνω λαμβάνουν χώρα σε μια περίεργη γεωπολιτική στιγμή καθώς το ΝΑΤΟ συζητά να αποστείλει ένα στρατιωτικό τάγμα σε κάθε χώρα της Βαλτικής (είναι γνωστά τα αντιρωσικά συναισθήματα των χωρών αυτών).


Γιώτα Χουλιάρα για το Geopolitics and Daily News.

*** Internet News ***