Τρίτη, 31 Μαΐου 2016

Αντιδράσεις προκαλεί η ΤΤΙP.

31-5-16Οι συμφωνίες για το ελεύθερο εμπόριο δεν συναντούν μόνο τις αντιδράσεις των ακτιβιστών αλλά και των υποψηφίων για το προεδρικό αξίωμα στις ΗΠΑ. Για παράδειγμα τον Τράμπ, η NAFTA «κατέστρεψε την χώρα μας όπως την ξέρουμε». Ο Σάντερς θεωρεί ότι , η Trans-Pacific Partnership (TPP, Συνεργασία Εκατέρωθεν του Ειρηνικού) είναι «μια καταστροφική εμπορική συμφωνία με σκοπό την προστασία των συμφερόντων των μεγαλύτερων πολυεθνικών εταιρειών εις βάρος των εργαζομένων, των καταναλωτών, του περιβάλλοντος και των θεμελίων της αμερικανικής δημοκρατίας». Η αντίθεσή τους σε εμπορικές συμφωνίες ώθησε σε παρόμοιες δηλώσεις τους ανταγωνιστές τους, και τόσο η Χίλαρι Κλίντον όσο και ο Ted Cruz βγήκαν έντονα κατά της TPP.

Και σίγουρα αυτό είναι παράδοξο καθώς συμφωνίες όπως η NAFTA, άνοιξαν τις πύλες για τα αμερικάνικα προϊόντα σε τρίτες χώρες όπως για παράδειγμα στο Μεξικό καταστρέφοντας ολόκληρους οικονομικούς κλάδους. Για παράδειγμα , στο Μεξικό, περίπου δύο εκατομμύρια αγρότες έμειναν χωρίς δουλειά, καθώς η μικρής κλίμακας αγροτική δραστηριότητα κατέστη ασύμφορη μπροστά στις επιδοτούμενες αγροτικές επιχειρήσεις των ΗΠΑ.
Αυτό ουσιαστικά σημαίνει μία πιθανή αλλαγή πλεύσης σε μία πολιτική που ακολούθησαν με συνέπεια οι αμερικάνοι πρόεδροι τις τελευταίες δεκαετίες. Ο Μπιλ Κλίντον υπέγραψε τη NAFTA, μια συμφωνία που διαπραγματεύθηκε ο George H. W. Bush.

Ο πρόεδρος George W. Bush εξασφάλισε σύμφωνα ελεύθερων συναλλαγών με την Αυστραλία, την Χιλή, την Ιορδανία και άλλους. Οι εμπορικές συμφωνίες με την Κολομβία, τον Παναμά και τη Νότια Κορέα άρχισαν να ισχύουν υπό την κυβέρνηση του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος επεδίωξε μια διατλαντική συμφωνία ελεύθερου εμπορίου, επίσης.

Και φυσικά κανείς δεν είναι σε θέση να προβλέψει πως αυτό μπορεί να επηρεάσει τις διαπραγματεύσεις της Διατλαντικής Εταιρικής Σχέσης Εμπορίου και Επενδύσεων (TTIP), ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τις Η.Π.Α. Ίσως , για αυτό τόσο ο πρόεδρος Ομπάμα όσο και η καγκελάριος Μέρκελ θεωρούν ότι παρά τις όποιες αντιδράσεις η συμφωνία θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του χρόνου.

Πηγή:premium.paratiritis.gr

*** Internet News ***