Τετάρτη, 18 Μαΐου 2016

Εγκαίνια Tap στη Θεσσαλονίκη. Τα συγχαρητήρια από ΗΠΑ
Στη Θεσσαλονίκη βρέθηκε χθες Τρίτη 17 του μηνός ο Αλέξης Τσίπρας για τα εγκαίνια του αγωγού TAP.


O Αλ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι τα εγκαίνια του TAP σηματοδοτoύν τη νέα εποχή στην οποία εισέρχεται η Ελλάδα. Συγκεκριμένα, μίλησε για εγχείρημα περιφερειακής συνεργασίας με μεγάλη οικονομική και γεωστρατηγική σημασία, ενώ τόνισε ότι αλλάζει τον ενεργειακό χάρτη της Ευρώπης και καθιστά την Ελλάδα κόμβο στην περιοχή.


Ο TAP είναι μία από τις μεγαλύτερες άμεσες ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός. Όπως σημείωσε, «ο αγωγός,σε αρχική φάση θα μεταφέρει ετησίως 10 δισ. κ.μ. αζέρικου φυσικού αερίου, που επαρκεί για περίπου 7 εκατ. νοικοκυριά στην Ευρώπη. Μελλοντικά δε, η ικανότητα του ΤΑP μπορεί να επεκταθεί σε περισσότερα από 20 δισ. κυβικά μέτρα», επεσήμανε ο πρωθυπουργός.
Ο Αλέξης Τσίπρας με τον Άμος Χοχστάιν (ειδικό απεσταλμένο του State Department)Στα εγκαίνια βρέθηκαν ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ενέργεια Maroš Šefčovič , ο Ειδικός Απεσταλμένος των ΗΠΑ και Συντονιστής Διεθνών Θεμάτων Ενέργειας Amos Hochstein, ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα David D. Pearce (ο οποίος σε λίγες μέρες αντικαθίσταται ), ο Πρωθυπουργός της Γεωργίας Georgi Kvirikashvili, ο αναπληρωτής πρωθυπουργός του Αζερμπαϊτζάν Yaqub Eyyubov, ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Berat Albayrak και άλλοι αξιωματούχοι από Ιταλία και Βουλγαρία.


Μήνυμα του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, μετέφερε ο ειδικός απεσταλμένος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, Amos Hochstein. «Δεδομένη είναι η υποστήριξη των ΗΠΑ στο έργο το οποίο προορίζεται για την ενεργειακή ασφάλεια και την διαφοροποίηση της τροφοδοσίας αερίου της Ευρώπης» είπε, χαρακτηρίζοντας ταυτόχρονα το έργο εξαιρετικό. «Συγχαρητήρια. Οι ΗΠΑ είναι μαζί σας και θα συνδράμουν» κατέληξε, τονίζοντας ότι από την πρώτη στιγμή η Ουάσιγκτον υποστήριξε το έργο αυτό, το οποίο δημιουργεί νέες ελπίδες σταθερότητας σε όλες τις χώρες της περιοχής. Ο Hochstein εξέφρασε επίσης την στήριξή του στον ελληνοβουλγαρικό αγωγό IGB λέγοντας ότι η υλοποίησή του θα κάνει την μεγάλη διαφορά.


Εδώ να τονίσουμε πως ο 
Hochstein θεωρείται άνθρωπος ειδικών αποστολών σε θέματα ενέργειας και στο παρελθόν είχε προειδοποιήσει τη χώρα μας για το Ρωσικό αγωγό λέγοντας πως εάν «δεθεί» με τον  αγωγό αυτό  θα γίνει μέρος του προβλήματος και όχι μέρος της λύσης.

Οι ενεργειακές αυτές εξελίξεις έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον αν λάβουμε υπόψη μας πως στις 27 του μηνός έρχεται ο Ρώσος πρόεδρος στην Αθήνα και στις βαλίτσες του θα υπάρχει και η ατζέντα της ενέργειας.


Geopolitics Editorial Team

*** Internet News ***