Τετάρτη, 1 Ιουνίου 2016

Δελτίο Αναφοράς Θεμάτων Ασφαλείας --- 1/6/2016Δελτίο Αναφοράς Θεμάτων Ασφαλείας --- 1/6/2016


Παραλαβή του πρώτου πολεμικού πλοίου τύπου Mistral ελικοφόρου έκανε η Αίγυπτος από τα 2 συνολικά που είχε δώσει για παραγγελία στην Γαλλία στις αρχές του 2016. Η ολοκλήρωση της παράδοσης έχει επιταχυνθεί καθώς τα πλοία υπήρχαν ως παραδοτέα από την ακύρωση της συμφωνίας με την Ρωσία, που είχε προχωρήσει την όλη παραγγελία. Η Γαλλία μετά την επιβολή μέτρων από την Ε.Ε. προχώρησε σε καταγγελία της σύμβασης και πλήρωσε ώς αποζημίωση περίπου 1 δις δολαρίων. Τα Mistral που θα παραλάβει η Αίγυπτος μπορούν και μεταφέρουν 16 ελικόπτερα τύπου Ka-27, Ka-29 και τα ανθυποβρυχιακά Κ-52. Ελικόπτερα που είτε διαθέτει η Αίγυπτος , είτε είναι σε στάδιο παραγγελίας προς παράδοση. Θεωρείται δεδομένο οτι η παράδοση τους θα επιταχύνει και τις διαθέσεις απόκτησης παρόμοιου ναυτικού πλοίου από την Τουρκία που εδώ και καιρό το έχει ανακοινώσει, καθώς οι ισορροπίες μετά από την απόκτηση τους από την Αίγυπτο αλλάζει ισορροπίες στην Μεσόγειο.

Σε επιβεβαίωση των φόβων της Γαλλικής αστυνομίας προχώρησαν οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ , καθώς με ειδικό δελτίο επισημαίνουν τον μεγάλο κίνδυνο για τρομοκρατικές επιθέσεις από το DAESH αλλά και φίλιους προς αυτό, κατά την διάρκεια του EURO 2016. Η Γαλλία έχει διαθέσει περίπου 70.000 άντρες για την φύλαξη των εκδηλώσεων καθώς και ενα προχωρημένο τεχνολογικό δίκτυο ηλεκτρονικών αντίμετρων, με εστίαση πάνω στα UAV.

Σε κάλεσμα προχώρησε η ομάδα "μαχητών του Χαλιφάτου" στην Δ.Αφρική,  αναφέροντας πώς είναι καθήκον και τιμή των μαχητών ανά τον κόσμο να έρθουν να στρατευθούν στην Λιβύη. Η πρόσκληση δείχνει την μεγάλη και σταθερή μετατόπιση των δυνάμεων του DAESH προς την καταρρέουσα Λιβύη μετά την πτώση του καθεστώτος του Καντάφι.

Σε δελτίο ενημέρωσης προχώρησε το Financial Crimes Enforcement Network (FinCEN) για την ενημέρωση όλων των χρηματοπιστωτικών οργανισμών ανά τον κόσμο για τους τρόπους χρηματοδότησης της τρομοκρατίας. Οι οδηγίες αφορούν φυσικά αλλά και νομικά πρόσωπα ανά τον κόσμο που μπορεί να έχουν χαρακτηριστικές κινήσεις και σημεία αναφοράς που θα υψώσουν κόκκινη σημαία στο σύστημα του παγκόσμιου χρηματοοικονομικού δικτύου. Σημειώνεται πώς το DAESH εδώ και καιρό βρίσκεται σε δεινή οικονομική θέση καθώς οι χαμηλές τιμές του πετρελαίου αλλά και οι επιτυχημένες επιχειρήσεις , κυρίως των ΗΠΑ, κατά αποθηκών που λειτουργούσαν ως θησαυροφυλάκια, έχουν φέρει ισχυρό πλήγμα στην χρηματοδότηση του. Για αυτό και υπάρχει κλιμάκωση απο μεριάς του για να αποκτήσει πρόσβαση σε πηγές κεφαλαίων με κάθε τρόπο.

Σε απώθηση της αντεπίθεσης προχώρησε ο Ιρακινός στρατός σε Fallujah κατά των φανατικών Ισλαμιστών, επιβεβαιώνοντας έτσι την απόλυτη ισχύ του πλέον επί της πόλης. Το Ισλαμικό χαλιφάτο βρίσκεται σε υποχώρηση.
Αμερικανοί αξιωματούχοι είπαν στο Reuters πώς χιλιάδες Κούρδοι και Ιρακινοί μαχητές, που υποστηρίζονται από ένα μικρό αριθμό των ειδικών δυνάμεων των ΗΠΑ, είχαν ξεκινήσει μια επίθεση για να καταλάβουν κρίσιμες περιοχές της βόρειας Συρίας που τζιχαντιστές χρησιμοποιούν ως παρατηρητήριο της εφοδιαστικής βάσης του DAESH. Είπαν επίσης πώς η επίθεση που διεξάγεται από τις δημοκρατικές δυνάμεις της Συρίας, είναι μια συμμαχία που περιλαμβάνει την κουρδική YPG και αραβικές ομάδες μάχης.

Σε ειδικές οδηγίες προχώρησαν Βραζιλία και ΗΠΑ για την εξάπλωση του ιού Ζίκα προ των Ολυμπιακών του 2016 στο Ρίο. Ο ιος προσβάλει κυρίως της κυοφορούσες γυναίκες και προκαλεί γεννετικές δυσμορφίες και δυσπλασίες στα έμβρυα.

Μετά την εκλογή του νέου ΥΠΑΜ στο Ισραήλ , ειδική ομάδα συμβούλων ασφαλείας [Center for a New American Security (CNAS)] πρότεινε σχεδιασμό για την επίτευξη του στόχου δημιουργίας δύο κρατών , στο πλαίσιο σχέσεων Ισραήλ και Παλαιστίνης. Η όλη πρόταση έχει σχεδιαστεί για την προστασία των συνόρων, την παροχή για τους Παλαιστίνιους εγχώριας ικανότητας αντιμετώπισης της τρομοκρατίας και για τον συντονισμό μεταξύ Ισραήλ, των Παλαιστινίων, τους άμεσους γείτονές τους στην Ιορδανία και την Αίγυπτο και όλα τα περιφερειακά αραβικά κράτη.

Σε εκμοντερνισμό στρατηγικής αλλά και στρατεύματος ανακοίνωσε η Πολωνική κυβέρνηση για το τέλος του 2016. Η Πολωνική κυβέρνηση παρέθεσε ένα φιλόδοξο σχέδιο μέσω νομοσχεδίου 130 δισεκατομμυρίων ζλότι (US $ 33 δισεκατομμύρια) διάρκειας μέχρι το έτος 2022 για τον εκσυγχρονισμό του στρατού. Υπενθυμίζεται εδώ πώς η Πολωνία έχει ήδη αναβαθμισμένο ρόλο ως μέλος χώρας του ΝΑΤΟ τόσο όσον αφορά συμμετοχές της σε επιχειρήσεις όσο (και κυριότερο) σαν την γραμμή άμυνας απέναντι στην Ρωσία.

Προβληματισμός επικρατεί στην Γαλλία καθώς οι κοινωνικές αναταραχές έχουν πυκνώσει σε συχνότητα, ενώ αυτή την στιγμή έχει παγώσει το δίκτυο συγκοινωνιών των τραίνων μετα απο απεργία των υπαλλήλων. Η διοργάνωση του EURO 2016 έχει γίνει μοχλός πιέσεων απο πολλά εργατικά συνδικάτα προς την κυβέρνηση, καθώς και αιτία πολλαπλών συγκρούσεων με έντονο το στοιχείο της βίας.

Στην Ελλάδα φαίνεται να σπάει το ρεκόρ κρατήσεων η τουριστική κίνηση , ειδικά σε περιοχές των επτανήσων, Κυκλάδων , Σποράδων, Κρήτης, Νότιας Πελλοπονήσου και Δυτικής Ελλάδος. Αντίθετα πτώση φαίνεται να παρουσιάζουν τα Δωδεκάνησα και περιοχές της Βορείου Ελλάδος. Σύμφωνα με την TUΙ, αρνητικά στοιχεία που επηρεάζουν την τουριστική εικόνα της χώρας μας παραμένουν η διαχείριση του προσφυγικού και μεταναστευτικού ζητήματος και η καθυστέρηση ολοκλήρωσης της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος που δημιουργεί ανασφάλεια σε καταναλωτές και οργανισμούς τουρισμού. Κερδισμένοι απόλυτα μέχρι στιγμής φαίνεται να είναι η Ισπανία και η Κύπρος που αναμένεται να δούν έκρηξη εισόδου τουριστών, ειδικά εκείνων που δαπανούν άνω των 1000€/εβδομάδα.

Αλέξανδρος Νίκλαν
Σύμβουλος Θεμάτων Ασφαλείας


*** Internet News ***