Κυριακή, 26 Ιουνίου 2016

Δελτίο Αναφοράς Θεμάτων Ασφαλείας - 26.6.2016
Δελτίο Αναφοράς Θεμάτων Ασφαλείας - 26.6.2016

Σε σιωπηρή απομάκρυνση και μπλοκάρισμα προφίλ και βίντεο εξτρεμιστών προχωράει η Google (YouTube) και το Facebook. Η τεχνολογία αναπτύχθηκε αρχικά για να εντοπιστούν και να εξαλειφθούν σελίδες και βίντεο που παραβίαζαν τα πνευματικά δικαιώματα. Πρόκειται για αλγόριθμό ("hashes"), ως ένα είδος σε μοναδικό ψηφιακό αποτύπωμα που εταιρείες του Διαδικτύου έχουν εκχωρήσει αυτόματα σε συγκεκριμένα βίντεο, επιτρέποντας όλο το περιεχόμενο που ταιριάζει με τα δακτυλικά αποτυπώματα να μπορεί να αφαιρεθεί πολύ γρήγορα αν διαπιστωθεί παράβαση.

Σε εορτασμούς βρίσκεται η κυβέρνηση της Κολομβίας και η ηγεσία της ομάδας FARC που μετά από 50 χρόνια εμφυλίου πολέμου, ήρθαν σε συμφωνία κατάπαυσης πυρός. Η απόφαση αυτή αναμένεται να πλήξει πολύ  έντονα το εμπόριο ναρκωτικών στην χώρα, καθώς η οργάνωση είχε μεγάλες διασυνδέσεις με αυτά τα κυκλώματα για λόγους χρηματοδότησης, ενώ παράλληλα αναμένεται εστίαση από την Κυβέρνηση για την εξάρθρωση τους.

Παραβίαση server με στοιχεία εκλογικών δεδομένων στις ΗΠΑ, έχει οδηγήσει σε διαρροή προσωπικών στοιχείων ατόμων που δείχνουν θρήσκευμα, οικονομική κατάσταση, προσωπική κατάσταση, ακόμα και αν είναι κάτοχοι όπλων. Η βάση δεδομένων ήταν στην κατοχή μιας εταιρίας Big Data (L2) που κλήθηκε από τις Αρχές να αποκαλύψει την διαρροή και να προχωρήσει σε διορθωτικές κινήσεις.

Στα χέρια των Ιρακινών δυνάμεων επιστρέφει ολοκληρωτικά η Fallujah καθώς γίνεται ολοκληρωτική εκκαθάριση των θυλάκων αντίστασης του DAESH που χάνει έδαφος σε όλο το μέτωπο της Συρίας και του Ιράκ. Την ίδια στιγμή στην Ιορδανία με μαζική επιχείρηση εκκαθάρισης οι δυνάμεις του Βασιλιά Αμπντάλα , συνέλαβαν 26 άτομα που σχετίζονται με τρομοκρατία ή είναι ύποπτοι για διασυνδέσεις με το DAESH, αποτρέποντας την μετατόπιση του μετώπου επιθέσεων από το Χαλιφάτο προς Ιορδανία. Σε μικρές νίκες προχωρούν οι Λιβυκές δυνάμεις απέναντι στο Χαλιφάτο στην Σύρτη μετά από έντονους βομβαρδισμούς και προέλαση των κυβερνητικών στρατευμάτων.

Σε ενδιαφέρουσα έρευνα προχώρησε το Ινστιτούτο Brookings που δείχνει μια μεγάλη τάση φοβίας από τους Αμερικανούς όσον αφορά στην περίπτωση να είναι θύματα τρομοκρατίας αλλά και της σθεναρής πλέον αντίδρασης απέναντι σε μουσουλμάνους μετανάστες. Εδώ αναφέρεται στην δημοσίευση σε FP πώς η τρομοκρατία και το μεταναστευτικό ήταν επίσης ένα θέμα που φάνηκε να απασχολεί , τουλάχιστον δημοσκοπικά, τους Βρετανούς πριν την έξοδο από την Ε.Ε.

Σε κλιμάκωση των μαχών σε Αφγανιστάν ενημέρωσε το ΝΑΤΟ, καθώς αναμένονται επιθέσεις μεγάλης κλίμακας από τους Ταλιμπάν κατά Αφγανικών και Νατοϊκών δυνάμεων. Η πρόοδος της εκδίωξης τους από την χώρα είναι αργή από τις Αφγανικές δυνάμεις αναφέρει ο στρατηγός διοικητής των δυνάμεων του ΝΑΤΟ, Charles Cleveland

Τόσο το περιοδικό Inspire που σχετίζεται με το χαλιφάτο όσο και μέσα που σχετίζονται με την al-Qaeda προτρέπουν σε περισσότερες επιθέσεις μοναχικών λύκων όπως στο Ορλάντο και σε Βρυξέλες για να παραλύσουν την Ε.Ε. μετά και την ψήφο απομόνωσης της Βρετανίας που είναι "νίκη του Αλλάχ" οδηγώντας στην πτώση των σταυροφόρων.

Σε δύο απόψεις αναφέρονται οι ειδικοί ασφαλείας , εστιάζοντας στο γεγονός της εξόδου της Βρετανίας από την Ε.Ε. Η πρώτη άποψη αναφέρεται πώς η απουσία της Βρετανίας θα μειώσει την ικανότητα διαμοιρασμού πληροφοριών και κατά επέκταση της προσπάθειας αντιμετώπισης απειλών εντός και εκτός συνόρων της Ένωσης, ενώ αναφέρονται και στην μείωση ικανότητας αποτροπής απέναντι στην Ρωσία.  Η δεύτερη άποψη απορρίπτει τα παραπάνω επισημαίνοντας την συμμετοχή της Βρετανίας στο ΝΑΤΟ και τις δεσμεύσεις της , όπως και τα ψηφίσματα του UNSC που έχουν γίνει οδηγός για την εφαρμογή οδηγιών και συνθηκών ασφαλείας απέναντι σε κάθε απειλή απο τρομοκρατικές ή κρατικές οντότητες.

Σε έντονη παρουσία εξτρεμιστικών τρομοκρατικών ομάδων, Ισλαμιστικού χαρακτήρα αναφέρει σε μελέτη το Jamestown foundation στις χώρες του Κοσσόβου και της Αλβανίας. Ειδικές επισημάνσεις γίνονται και για την ανάπτυξη επιρροής των Ουχαμπιστών και Σαλαφιστών ενώ αναφέρεται η έκθεση και στην αδυναμία των κυβερνήσεων να επιβάλλουν νομοθεσίες και τιμωρίες σε αυτές τις ομάδες που κινούνται πολύ έντονα.Αλέξανδρος Νίκλαν
Σύμβουλος Θεμάτων Ασφαλείας 

*** Internet News ***