Παρασκευή, 17 Ιουνίου 2016

Ο ισλαμικός εξτρεμισμός διακωμωδεί τη Δύση

17-6-16
Γράφει ο Γιώργος Αϊβαλιώτης
Αναλυτής γεωστρατηγικής και γεωπολιτικής ασφάλειας

Είναι ευρέως γνωστό πως αρκετοί μαχητές των εξτρεμιστικών ισλαμικών οργανώσεων (ISIS, Al-Nusra κ.α.) προέρχονται από τα Βαλκάνια. Είναι λογικό πως στη γειτονιά μας υπάρχουν μουσουλμανικοί πληθυσμοί οι οποίοι παρουσιάζουν φαινόμενα ριζοσπαστικοποίησης, τα οποία προέρχονται τόσο από τις πρόσφατες συρράξεις στη Χερσόνησο του Αίμου (Πόλεμος Βοσνίας) όσο και από το φτωχό βιοτικό επίπεδο, όπως αυτό διαμορφώνεται στα χρόνια που ακολούθησαν την πτώση του υπαρκτού σοσιαλισμού.Ένα σημαντικό πρόβλημα είναι ο σημαντικός μουσουλμανικός πληθυσμός του Κοσσόβου, ο οποίος έχει αποδώσει αρκετούς μαχητές στον ισλαμικό εξτρεμισμό. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν δύο αδέλφια, οι Arber και Perparim Delija, οι οποίοι είχαν προσχωρήσει στη τζιχάντ στη Συρία και μάλιστα σε διαφορετικές οργανώσεις, που θεωρητικά αντιμάχονταν μεταξύ τους (σ.σ. ο πρώτος στην Al Nusra και ο δεύτερος στο ISIS). Ωστόσο θα πρέπει να σημειωθεί ότι η διαδικασία ένταξης μουσουλμάνων των Βαλκανίων σε τζιχαντιστικές οργανώσεις είναι αρκετά πιο περίπλοκη και πιο εκρηκτικά επικίνδυνη από την απλή ιδέα της μετακίνησης αυτών στα πεδία μάχης Ιράκ και Συρίας.

Όπως είχαμε προαναφέρει σε προηγούμενο άρθρο η γειτονιά των Βαλκανίων διαθέτει μία βόμβα στα θεμέλιά της, έτοιμη να εκραγεί. Τούτο οφείλεται σε γεωπολιτικούς λόγους και εθνικές διαφορές, αλλά ένας σημαντικός λόγος που κλιμακώνει την σημασία του για την ειρηνική συμβίωση όλων μας είναι ο φονταμενταλισμός που έχει ενισχυθεί από τον ισλαμικό εξτρεμισμό. Σύμφωνα με έγγραφο των υπηρεσιών ασφαλείας της Βοσνίας, το καλοκαίρι του 2015, στην ορεινή περιοχή Zelengora, εξτρεμιστές μουσουλμάνοι, οι οποίοι κατέφθαναν με οχήματα SUV από διάφορες περιοχές, εκπαιδεύονταν καθημερινά σε ασκήσεις σκοποβολής. Οι πληροφορίες προέρχονται από νομάδες (σ.σ. έτσι αναφέρονται στα έγγραφα και προφανώς εννοούν βοσκούς) της περιοχής, οι οποίοι έβλεπαν την όλη μετακίνηση και η εκτίμηση πως πρόκειται για τζιχαντιστές προκύπτει από την αμφίεση αυτών (μπότες και μαύρες στολές) και το παρουσιαστικό τους (άλλοι διέθεταν γενειάδα, άλλοι όχι). Ο εξοπλισμός τους περιελάμβανε διάφορους τύπους όπλων, μέχρι και μακρύκανα, τα οποία έφεραν μαζί τους χωρίς να χρησιμοποιήσουν. Από πηγές της αστυνομίας οι οποίες μίλησαν στην εφημερίδα NEZAVISNE NOVINE φαίνεται πως η εκτίμηση, που έχει προκύψει από τη συμπεριφορά αυτών των ομάδων, είναι πως πρόκειται για ομάδες ισλαμιστών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι πλησίον του χώρου εκπαίδευσης έχουν κατασκευαστεί ακόμα και οικίες, οι οποίες χρησιμοποιήθηκαν ως καταφύγια για την πλειοψηφία των τζιχαντιστών, ενώ κάποιοι διέμεναν στο Sarajevo. Ακόμα και ο αριθμός των εκπαιδευομένων δεν παρουσίαζε σταθερότητα αφού υπήρχαν μέρες με χαρακτηριστικές διαφορές στο πλήθος των εξτρεμιστών. Φυσικά κατά την όλη διαδικασία, ουδείς από τον τοπικό πληθυσμό των γύρω δήμων απειλήθηκε, ασχέτως αν επρόκειτο για χριστιανούς. Πρόκειται για την «τακτική των λεόντων», κατά την οποία οι εξτρεμιστικοί πληθυσμοί κινούνται φιλειρηνικά και δραστηριοποιούνται χωρίς να δείχνουν επιθετικές τάσεις προς τους πληθυσμούς που θεωρητικά αποτελούν στόχους τους, βάσει ιδεολογίας, μέχρι τη στιγμή που θα αποφασιστεί η γενικευμένη επίθεση. Την ίδια χρονική περίοδο η τακτική αυτή επιτρέπει και τη συλλογή των απαραίτητων πληροφοριών για την οποιαδήποτε επίθεση ήθελε πραγματοποιηθεί στο μέλλον. Φυσικά αποτελεί απορίας άξιον, ΠΩΣ τόσους μήνες καμία υπηρεσία της χώρας ή του εξωτερικού δεν επενέβη για τη σύλληψη των μουσουλμάνων εξτρεμιστών που ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ πως αποτελούν τον νούμερο ένα στόχο για την παγκόσμια ασφάλεια…

Η περιοχή των Βαλκανίων δεν αποτελεί μία απλή κουκίδα της παγκόσμιας γεωπολιτικής. Δεν είναι τυχαίο ότι ακόμα και το Βατικανό έχει ασχοληθεί, κατηγορώντας τα Βαλκάνια και την Ανατολική Ευρώπη, πως ήταν ο χώρος από τον οποίο προήλθαν τα όπλα και τα πυρομαχικά για την τρομοκρατική επίθεση στο Παρίσι. Όντως τα Βαλκάνια αποτελούν όχι μόνο διαμετακομιστικό κέντρο μαχητών, πυρομαχικών και εξοπλισμού, αλλά στην ουσία το κέντρο υποστήριξης (logistics) του ισλαμικού εξτρεμισμού στην Ευρώπη. Αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία την τρέχουσα χρονική περίοδο που η υποχώρηση του ISIS σε Συρία και Ιράκ έχει αυξήσει την κινητικότητα των μαχητών του στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με το Γάλλο Π/Θ, M. Valls, αναμένονται νέες επιθέσεις οι οποίες θα οφείλονται ακριβώς στο προαναφερόμενο γεγονός μεταφοράς του αγώνα των εξτρεμιστών στη Δύση. Οι δηλώσεις αυτές προήλθαν μετά από σχετικές προειδοποιήσεις των βελγικών αρχών προς τις αντίστοιχες γαλλικές, μετά από εντοπισμό γραπτού μηνύματος του τζιχαντιστή M. ABRINI, από τις βέλγικες φυλακές στο Beveren. Ο Abrini είχε συλληφθεί για τις επιθέσεις σε Βρυξέλλες και Παρίσι και με το εν λόγω μήνυμα αλληλογραφούσε με τον Marouan El Bali τον μοναδικό επιζώντα της επιχείρησης στο Verviers στις 15 Ιανουαρίου 2015.

Φυσικά το ενδιαφέρον μπορεί να στρέφεται στη Γαλλία ως τον πιθανότερο στόχο των τζιχαντιστών, λόγω του ευρωπαϊκού κυπέλλου που διοργανώνεται στη χώρα, αλλά δεν είναι η μοναδική χώρα που αποτελεί στόχο του ISIS. Η γερμανική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Δίωξης Εγκλήματος (BKA) βρίσκεται σε στενές επαφές με τους ομολόγους της στις ΗΠΑ για να διερευνηθεί η πιθανότητα ο μακελάρης του ORLANDO να έχει επαφές με πυρήνες τζιχαντιστών στη Γερμανία. Άλλωστε ο πατέρας του δράστη διατηρούσε πριν από μερικά χρόνια τραπεζικό λογαριασμό στη γερμανική STADTSPARKASSE στο Dusseldorf, προκειμένου να συγκεντρώσει δωρεές, με σκοπό να δραστηριοποιηθεί πολιτικά στη χώρα καταγωγής του, το Αφγανιστάν. Επίσης διατηρούσε λογαριασμό στο μεγαλύτερο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα των ΗΠΑ, το WELLS FARGO, γεγονός που έχει προκαλέσει τις γερμανικές αρχές να ερευνούν τις κινήσεις των λογαριασμών της οικογενείας από το 2013 και εντεύθεν.Πλέον όπως φαίνεται και παραπάνω η έννοια του «μοναχικού λύκου», αν ποτέ υπήρχε, είναι παρωχημένη. Ίσως οι τζιχαντιστές να αντιμετωπίστηκαν αρχικά ως μοναχικοί πυρήνες, διότι υπήρχε έλλειψη πληροφοριών για το δίκτυο που ένωνε τους εκτελεστές, τους χρηματοδότες, τους διαφωτιστές και τους εντολείς. Όσο η Δύση προχωρά στην ανεύρεση πληροφοριών και στην αναθεώρηση παράλογων αντιλήψεων θα διαπιστώνει ότι η κατάσταση είναι πιο απλή και πιο τρομακτική. Θα διαπιστώσει ότι τόσα χρόνια υπό την ανοχή της αναπτύχθηκε ένα ολόκληρο δίκτυο τρομοκρατίας, ένας «Φαντομάς» που διακωμωδεί την οργάνωση και λογική της και τον οποίο τώρα, ως νέος Louis De Funes, οφείλει να κυνηγήσει.


--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ιδιοκτησία πνευματικών δικαιωμάτων του Geopolitics & Daily News - © 2016.

Το περιεχόμενο του site αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του Geopolitics & Daily News. Οποιαδήποτε πληροφορία (κείμενο, εικόνες, γραφικά) περιέχεται στο site μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο για προσωπική, μη εμπορική χρήση. Είναι παράνομη η αντιγραφή, αναπαραγωγή, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, μέρους ή του συνόλου των περιεχομένων του site χωρίς προηγούμενη έγγραφη συγκατάθεση ή αναφορά της σελίδας.

*** Internet News ***