Δευτέρα, 6 Ιουνίου 2016

Γερμανία: Δεν θα είναι υποψήφιος για δεύτερη θητεία ο Γιοακίμ Γκάουκ

Ο πρόεδρος της Γερμανίας Γιοακίμ Γκάουκ ανακοίνωσε ότι δεν θα είναι υποψήφιος για δεύτερη θητεία στις αρχές του 2017, δίνοντας ντε φάκτο την εκκίνηση για τη συζήτηση σχετικά με την ταυτότητα του πιθανού του διαδόχου.

«Θέλω να σας πληροφορήσω ότι αποφάσισα να μην είμαι υποψήφιος για δεύτερη φορά για το αξίωμα του προέδρου», δήλωσε ο πολύ δημοφιλής πρόεδρος της Γερμανίας προβάλλοντας το προχωρημένο της ηλικίας του.Ποιος είναι ο Γκάουκ

Ο Γιοάχιμ Γκάουκ ( Joachim Gauck) είναι πρόεδρος της Γερμανίας από τις 18 Μαρτίου 2012. Ήταν Λουθηρανός πάστορας, ενώ έγινε περισσότερο γνωστός ως ακτιβιστής για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ανατολική Γερμανία.

Κατά τη διάρκεια της Ειρηνικής Επανάστασης, ήταν συνιδρυτής του Νέου Φόρουμ, μιας οργάνωσης που συνείσφερε στην κατάρρευση του καθεστώτος του Ενιαίου Σοσιαλιστικού Κόμματος Γερμανίας. Μετά τη Γερμανική επανένωση, ο Γκάουκ εξελέγη επίτροπος για τα αρχεία της Στάζι. Μέσα από τη θητεία του, έμεινε γνωστός ως "κυνηγός της Στάζι" και "ακούραστος συνήγορος υπέρ της δημοκρατίας" για την αποκάλυψη πολλών εγκλημάτων της Στάζι.

Προτάθηκε ως υποψήφιος για το χρίσμα της προεδρίας της Γερμανίας το 2010 από το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα και τους Πράσινους, έχασε όμως οριακά από τον Κρίστιαν Βουλφ. Παρ' όλη την ήττα του, όμως, κέρδισε μεγάλη φήμη από το λαό και τα ΜΜΕ. Ύστερα από την παραίτηση του Βουλφ, ο Γκάουκ εξελέγη με 991 ψήφους από συνολικά 1228, ως υποψήφιος της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης, της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης, του Ελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος και του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος.


Το ερώτημα είναι αν η απόφαση του Γκαουκ να μην είναι ξανά υποψήφιος δημιουργεί ένα ακόμη πρόβλημα στη Καγκελάριο Μέρκελ ή μήπως τελικά της λύνει τα χέρια καθώς ύπάρχει πιθανότητα να προτείνει για τη θέση αυτή τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος το τελευταίο διάστημα την απειλεί με την δημοτικότητά του (η δημοτικότητα της Μέρκελ έχει πέσει λόγω των χειρισμών της στη μεταναστευτική-προσφυγική κρίση).
Ίσως τελικά το να προτείνει η Μέρκελ τον σκληρό Σόιμπλε για τη θέση του Προέδρου να οδηγήσει και την ίδια στο να ξαναδιεκδίκησει για μια νέα χρονιά την Καγκελαρία. 


Geopolitics Editorial Team
*** Internet News ***