Τετάρτη, 8 Ιουνίου 2016

Το ευρωπαϊκό παιχνίδι των ΗΠΑ

8-6-16Οι Ηνωμένες Πολιτείες αναπροσανατολίζουν το στρατηγικό κέντρο βάρους από την Ευρώπη και την Μέση Ανατολή προς την Ασία. Η μετατόπιση, που σε μεγάλο βαθμό είναι μια απάντηση στην άνοδο της Κίνας, άρχισε σοβαρά στα τελευταία χρόνια της κυβέρνησης Τζορτζ Μπους και έγινε ένα κεντρικό χαρακτηριστικό της στρατηγικής των ΗΠΑ υπό τον Ομπάμα.

Η στρατηγική, η οποία περιλαμβάνει την εντατικοποίηση της στρατιωτικής, πολιτικής και οικονομικής δέσμευσης των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ασία, είναι πιθανό να είναι μόνιμη και έχει ήδη αυξήσει σημαντικά την σημασία των περιφερειακών συμμάχων των ΗΠΑ όπως η Αυστραλία, η Ινδονησία, η Ιαπωνία, οι Φιλιππίνες και η Νότια Κορέα.

Η στροφή προς την Ασία, σε συνδυασμό με την άνοδο άλλων σημαντικών παγκόσμιων παικτών, όπως η Βραζιλία, το Μεξικό, η Νότια Αφρική και η Τουρκία, έχει θέση την αξιολόγηση των παλαιών συμμαχιών των Ηνωμένων Πολιτειών, μεταξύ των οποίων και με το Ηνωμένο Βασίλειο, σε αμφισβήτηση.

Η πρωτόγνωρη διεθνής αυτοπεποίθηση της Γερμανίας , σε συνδυασμό με την κεντρική σημασία της για την αντιπαράθεση της Δύσης με την Ρωσία και για την οικονομική σταθερότητα της ευρωζώνης, έχει αποδυναμώσει την ιστορική βρετανική απαίτηση να λειτουργεί ως γέφυρα μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρώπης.

Οι σχέσεις των ΗΠΑ με την Γαλλία έχουν επίσης αναζωογονηθεί με αμφότερους τον Ομπάμα και τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, να αναφέρονται στην Γαλλία ως «τον αρχαιότερο σύμμαχο» των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η Βρετανία,τώρα πέφτει τρίτη... πίσω από την Γερμανία (την πιο σημαντική) και την Γαλλία (την πιο υποστηρικτική των Ηνωμένων Πολιτειών τα τελευταία χρόνια)». Δεδομένης αυτής της αλλαγής στον αστερισμό των φίλων και συμμάχων των ΗΠΑ, είναι δύσκολο να υποστηριχθεί ότι παραμένουν πολλά στην ειδική σχέση με το Ηνωμένο Βασίλειο.

Πηγή:premium.paratiritis.gr

*** Internet News ***