Δευτέρα, 27 Ιουνίου 2016

Οι εξτρεμιστές αναζητούν νέους κόλπους για να συνεχίσουν την τρομοκρατική τους δράση.

27-6-16Γράφει ο Γιώργος Αϊβαλιώτης
Αναλυτής γεωστρατηγικής και γεωπολιτικής ασφάλειας

Το διαδίκτυο αποτελεί μέρος της καθημερινότητάς μας και έχει, έως ένα βαθμό, εξυπηρετήσει τις ανάγκες μας για γρήγορη επικοινωνία και δικτύωση με διάφορες υπηρεσίες. Φυσικά κατά τον ίδιο τρόπο έχει εξυπηρετήσει και τον αγώνα των τζιχαντιστών, οι οποίοι το χρησιμοποιούν ευρέως, τόσο για το συντονισμό μεταξύ των πυρήνων τους και την επέκταση του δικτύου τους, όσο και για την ανάρτηση οπτικοακουστικού υλικού με το οποίο πραγματοποιούν την προπαγάνδα τους.

Από την ημέρα που ο ισλαμικός εξτρεμισμός εισήλθε στις ζωές μας έχει περάσει ένα σημαντικό διάστημα, κατά το οποίο αυτός εξελίχθηκε, μεταξύ άλλων, και στο χώρο των ηλεκτρονικών μέσων. Ήδη είναι εμφανής η διαφορά της πρώτης γενιάς τρομοκρατών, οι οποίοι προχωρούσαν σε επώνυμες και απροκάλυπτες κινήσεις σε χώρους κοινωνικής δικτύωσης και της σημερινής γενιάς, η οποία χρησιμοποιεί ανωνυμία και κρυπτογράφηση. Ακόμα και ο επικεφαλής της γερμανικής «Ομοσπονδιακής Αστυνομίας Δίωξης του Εγκλήματος» ζήτησε την ενίσχυση της Υπηρεσίας του με εξειδικευμένο προσωπικό και τεχνικά μέσα για την παρακολούθηση της ηλεκτρονικής δραστηριότητας των τζιχαντιστών, οι οποίοι πλέον έχουν αναπτύξει ένα παγκόσμιο «αόρατο» δίκτυο συνεργασίας. Βάσει αυτών των εξελίξεων η Γερμανία έχει ξεκινήσει την ανάπτυξη του «Κεντρικού Τμήματος Πληροφορικής στον τομέα της Ασφάλειας» (ZITIS), το οποίο θα λειτουργήσει από το νέο έτος. Το πρόβλημα έγκειται στο γεγονός πως εταιρείες ηλεκτρονικών μέσων, όπως η APPLE χρησιμοποιούν όλο και πιο περίπλοκα συστήματα κρυπτογράφησης με αποτέλεσμα οι Γερμανοί ειδικοί της Αστυνομίας να αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα. Αυτό από μόνο του σημαίνει ότι το ISIS έχει επιτύχει να εντάξει στους κόλπους του νεαρούς με ειδικές γνώσεις στη χρήση σύγχρονων τεχνικών μέσων και τεχνικών, που δυσκολεύουν τις Διεθνείς Υπηρεσίες στο έργο τους.

Η καταπολέμηση του ISIS επιφέρει σταδιακά την εξάλειψή του, όποτε και αν αυτή ήθελε να έρθει. Ωστόσο το ανωτέρω αποτελεί εξάλειψη απλά ενός ονόματος και όχι των ίδιων των τρομοκρατών και των ιδεών ριζοσπαστικοποίησης που τους διέπουν. Αυτό από μόνο τoυ σημαίνει ότι οι εξτρεμιστές θα αναζητήσουν νέους κόλπους για να συνεχίσουν την τρομοκρατική τους δράση. Πιο συγκεκριμένα ο μεγαλύτερος φόβος έγκειται στην ένταξη τέτοιων στελεχών, που ριζοσπαστικοποιήθηκαν από το ISIS, στους κόλπους της Al Qaeeda, η οποία μέχρι πρότινος ακολουθούσε την πεπατημένη των τρομοκρατικών οργανώσεων. Τούτο θα αναβάθμιζε, σε σημαντικό βαθμό, τις ικανότητές της. Άλλωστε αυτός είναι και ο σημαντικότερος λόγος που οι Υπηρεσίες Πληροφοριών προχωρούν με γοργούς ρυθμούς τη δημιουργία ενός διεθνούς δικτύου, ενός «INTERINT» στα πρότυπα της INTERPOL.

Από την άλλη οι τζιχαντιστές του ISIS διαβλέποντας την αδυναμία τους στη διατήρηση των εδαφών και της δυναμικής τους στη Μέση Ανατολή, έχουν προχωρήσει στην ενίσχυση άλλων πυρήνων παγκοσμίως, όπως στην Αφρική και στη ΝΑ Ασία. Σε σχετικό οπτικοακουστικό υλικό το οποίο αναρτήθηκε, πιθανώς, στα μέσα Ιουνίου, στο διαδίκτυο φαίνεται πως μαχητές του ISIS από τη Μέση Ανατολή επέλεξαν τον πλέον καταζητούμενο τρομοκράτη της περιοχής, τον φιλιππινέζο Abu Abdullah, να ηγηθεί του πυρήνα της τρομοκρατικής οργάνωσης στη ΝΑ Ασία.

Στο υλικό αυτό, διάρκειας 20 λεπτών εμφανίζονται νέοι και παιδιά, υπό τα λάβαρα του «Ισλαμικού Κράτους», να εκπαιδεύονται και σε άλλα πλάνα να μάχονται εντός ζούγκλας, όπου είναι άγνωστο το σημείο από το οποίο προέρχονται τα πλάνα, αλλά ακόμα και ποιους μάχονται οι τζιχαντιστές. Το σημαντικό φυσικά δεν είναι τα πλάνα που δεν μπορούν να επιβεβαιωθούν για την αυθεντικότητά τους, αλλά το μήνυμα που εμπεριέχεται στο βίντεο και διατυπώνεται από τα χείλη του Mohd Rafi Udin, ενός Μαλαισιανού που μάχεται στη Συρία. Το μήνυμα είναι σαφές: Όσοι μαχητές στη ΝΑ Ασία επιθυμούν να πολεμήσουν για το ISIS μπορούν να παραμείνουν στις χώρες τους, υπό μία οργάνωση ομπρέλα και να το πράξουν υπό τις διαταγές του Abu Abdullah, επίσης γνωστού ως Isnilon Hapilon, ηγέτη της οργάνωσης “Abu Sayyaf” η οποία εντάχθηκε στην οικογένεια του ISIS από τον Ιανουάριο τρέχοντος έτους.

Το παραπάνω μήνυμα δεν αποτελεί απλά μία προπαγάνδα προώθησης των ιδεών του εξτρεμισμού στην περιοχή της ΝΑ Ασίας. Πρόκειται για την επίσημη αναγνώριση του Abu Abdullah και της αποδοχής του όρκου πίστης που αυτός έδωσε προς το ISIS, ουσιαστικά την ανακοίνωση συνεργασίας μεταξύ των δύο τρομοκρατικών οργανώσεων. Η εξέλιξη αυτή φαίνεται πως θα μεταλλάξει το ISIS από μία οργάνωση η οποία ηττάται στη Μέση Ανατολή, σε μία τζιχαντιστική ιδέα παγκοσμίων διαστάσεων και η συγκέντρωση τζιχαντιστών από όλο τον κόσμο σε ένα σημείο της υφηλίου μεταλλάσσεται σε αποκέντρωση των εξτρεμιστών από έναν πυρήνα σε πολλούς μικρότερους, που διαθέτουν την προοπτική ενδυνάμωσης, λόγω του περιφερειακού χαρακτήρα των περιοχών τους και όχι του παγκόσμιου χαρακτήρα της Μέσης Ανατολής.--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ιδιοκτησία πνευματικών δικαιωμάτων του Geopolitics & Daily News - © 2016.

Το περιεχόμενο του site αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του Geopolitics & Daily News. Οποιαδήποτε πληροφορία (κείμενο, εικόνες, γραφικά) περιέχεται στο site μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο για προσωπική, μη εμπορική χρήση. Είναι παράνομη η αντιγραφή, αναπαραγωγή, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, μέρους ή του συνόλου των περιεχομένων του site χωρίς προηγούμενη έγγραφη συγκατάθεση ή αναφορά της σελίδας.

*** Internet News ***