Σάββατο, 18 Ιουνίου 2016

Πούτιν: Θα σεβαστούμε κάθε απόφαση της Βρετανίας18-6-16

Θέση για το επικείμενο δημοψήφισμα στη Μεγάλη Βρετανία πήρε ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν ερωτώμενος από τους δημοσιογράφους, τονίζοντας μεταξύ άλλών, πως η Μόσχα θα σεβαστεί κάθε απόφαση. Ο επικεφαλής του ρωσικού κράτους πρόσθεσε ότι έχει προσωπική γνώμη επί του θέματος, ωστόσο δεν θα την κοινοποιήσει.

«Θέλετε να πω ποια είναι η θέση της Ρωσίας σε αυτό, εάν η Ρωσία επιθυμεί να συνομιλεί με μια ισχυρή Ευρώπη ή μια αδύναμη Ευρώπη. Μετά βεβαιότητας η Ρωσία θέλει να συνομιλεί με μια ισχυρή Ευρώπη, διότι το να έχουμε διάλογο με έναν αδύναμο εταίρο δεν αξίζει. Κάποιος θα αναμένει πάντα (σε αυτήν την περίπτωση) ότι κάποιος άλλος θα ασκήσει με κάποιο τρόπο πιέσεις και όλες οι συμφωνίες και τα κοινά σχέδια θα καταστραφούν. Την ίδια ώρα ένας ισχυρός εταίρος δεν θα επιτρέψει ποτέ να γίνει κάτι τέτοιο» υπογράμμισε ο κ. Πούτιν.

«Νομίζω ότι πρέπει να σεβαστούμε την επιλογή του βρετανικού λαού ασχέτως του ποια θα είναι αυτή. Θέλουμε απλά να περιμένουμε μερικές ημέρες και να δούμε τι θα συμβεί» σημείωσε ο Ρώσος πρόεδρος από την Αγία Πετρούπολη όπου βρίσκεται στο πλαίσιο του Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ που διεξάγεται εκεί.


Προηγουμένως αναρωτήθηκε «Γιατί (ο Ντέιβιντ Κάμερον) διοργάνωσε αυτό το δημοψήφισμα; Για να εκβιάσει την Ευρώπη; Ή για να την τρομάξει; Ποιος είναι ο αντικειμενικός σκοπός αν ο ίδιος τάσσεται κατά» της εξόδου της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αναρωτήθηκε ο ρώσος πρόεδρος στη διάρκεια συνάντησης με εκπροσώπους πρακτορείων ειδήσεων.

«Δεν είναι δική μας υπόθεση, είναι υπόθεση του βρετανικού λαού. Έχω τη γνώμη μου για το θέμα αλλά δεν θέλω να μιλήσω εκ των προτέρων» συνέχισε.

«Ποιος μπορεί να προβλέψει (το αποτέλεσμα); Κανείς δεν μπορεί να το προβλέψει [...] Νομίζω πως δεν θα ήταν σωστό εκ μέρους μου να το κάνω αυτό» πρόσθεσε ο ρώσος πρόεδρος.

Αν και ο ίδιος ο Πούτιν σημείωσε ότι θα ήθελε η Ρωσία να συνομιλεί με μια «πιο ισχυρή Ευρώπη» (δηλαδή μία Ευρώπη που θα περιλαμβάνει τη Βρετανία στους κόλπους της), βρετανοί πολιτικοί -ανάμεσά τους και ο υπουργός Εξωτερικών Φίλιπ Χάμοντ- εκτιμούν ότι ο Πούτιν θα ήταν ικανοποιημένος με ένα Brexit, καθώς αυτό θα αποδυνάμωνε την Ευρώπη.


Geopolitics Editorial Team 

*** Internet News ***