Τρίτη, 7 Ιουνίου 2016

Η Κλίντον υπολογίζεται ότι κλείδωσε το χρίσμα


7-6-16


Έρευνα του αμερικανικού Associated Press μεταξύ των υπερεκλεκτόρων για τους Δημοκρατικούς -οι οποίοι, τυπικά, δεν είναι δεσμευμένοι για τον υποψήφιο που θα ψηφίσουν- υποστηρίζει πως πλέον η Χίλαρι Κλίντον έχει διασφαλίσει το χρίσμα του κόμματος για τις προεδρικές εκλογές. Ο ίδιος ο Σάντερς απορρίπτει ως πρόωρο τον συνυπολογισμό των υπερεκλεκτόρων, ενώ το ενδιαφέρον στρέφεται στην τελευταία μεγάλη μάχη των έξι πολιτειών την Τρίτη.

Οι Δημοκρατικοί επιλέγουν στο συνέδριο του Ιουλίου ποιον θα κατεβάσουν στην κούρσα με ψηφοφορία μεταξύ των «απλών» εκλεκτόρων, οι οποίοι δεσμεύονται με βάση τις κάλπες που στήνονται σε κάθε πολιτεία, και των «υπερεκλεκτόρων», σημαίνοντα στελέχη που επισήμως μπορούν να αλλάξουν μέχρι τελευταία στιγμή τη γνώμη τους.

Το Associated Press αναφέρει ότι η έρευνά του στους υπερεκλέκτορες έδειξε ότι επαρκής αριθμός εξ αυτών έχει καταλήξει οριστικά πως θα στηρίξει την Κλίντον. Έτσι, υποστηρίζει το AP, η τέως ΥΠΕΞ έχει ήδη διασφαλίσει τον μαγικό αριθμό των 2.383 εκλεκτόρων στο συνέδριο.

Η εκστρατεία της Κλίντον εμφανίστηκε να συμμερίζεται την εκτίμηση αυτή, κρατώντας όμως τα προσχήματα: Η έρευνα του AP «είναι σημαντικό ορόσημο στην πορεία της εκστρατείας» ανέφερε το επιτελείο της υποψήφιας. Η ίδια η Κλίντον περιορίστηκε να πει πως «σύμφωνα με τις ειδήσεις, είμαστε στα πρόθυρα μίας ιστορικής στιγμής, αλλά έχουμε ακόμη δουλειά» δείχνοντας στις ψηφοφορίες της Τρίτης.

Από την πλευρά του Μπέρνι Σάντερς, η εκστρατεία του χαρακτήρισε «εσφαλμένη πρακτική για τα ΜΜΕ» να υπολογίζουν τους υπερεκλέκτορες μέχρι την στιγμή που όντως θα ψηφίσουν στο συνέδριο.

«Η δουλειά μας μέχρι το συνέδριο είναι να πείσουμε αυτούς τους υπερεκλέκτορες ότι ο Μπέρνι Σάντερς είναι μακράν ο ισχυρότερος υποψήφιος απέναντι στον Τραμπ» ανέφερε το επιτελείο του.

Από τις έξι πολιτείες που κρίνονται για τους Δημοκρατικούς την Τρίτη, εκείνη με το μεγαλύτερο αριθμό εκλεκτόρων είναι η Φλόριντα (546) και σε αυτήν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις εμφάνιζαν Κλίντον και Σάντερς ουσιαστικά στήθος με στήθος - κι αυτό, ενώ η τέως ΥΠΕΞ είχε σημαντικό προβάδισμα μέχρι πρότινος.

Όσο κι αν η επικράτησή της στους Δημοκρατικούς θεωρείται μαθηματικά το πιθανότερο ενδεχόμενο, ηχηρή ήττα της Κλίντον στην τελευταία μεγάλη μάχη -ύστατη είναι η Περιφέρεια της Κολούμπια (Ουάσινγκτον) στις 14 Ιουνίου- θα αποδυναμώσει τα διαπιστευτήριά της για την τελική αναμέτρηση με τον υποψήφιο των Ρεπουμπλικανών.


Πηγή:in.gr 

*** Internet News ***