Τρίτη, 7 Ιουνίου 2016

Το κινέζικο παιχνίδι στην Ασία

7-6-16
Η Κίνα έχει περισσότερους γείτονες από οποιαδήποτε άλλη χώρα. Έχει τεταμένη και ακόμη και εχθρική ιστορία με κάποιες, και υποψίες για όλες. Όμως, η στρατηγική της επιλογή δεν ήταν ο πόλεμος, αλλά οι δρόμοι, οι σιδηρόδρομοι, οι αγωγοί και άλλες επενδύσεις. Η Κίνα αντιμετωπίζει φίλους και εχθρούς το ίδιο: Ως κατασκευαστικά σχέδια για υλοποίηση, ιδιοκτησία και λειτουργία.

Στην πραγματικότητα, όλες οι υποδομές που κατασκευάστηκαν στην κινεζική περιφέρεια -ανεξάρτητα από το ποιος τις κατασκεύασε- τελικά εξυπηρετούν την Κίνα. Για παράδειγμα, όταν η AIIB ανακοίνωσε την αρχική δέσμευση 100 δισ. δολαρίων για την περιοχή, η Ιαπωνία διακήρυξε την δική της πρόθεση να χρηματοδοτήσει έργα υποδομής στην Ασία με 110 δισ. δολάρια.

Ωστόσο, τα ιαπωνικά έργα από το Καζακστάν μέχρι την Μιανμάρ θα κάνουν τις χώρες αυτές απλώς πιο αποδοτικούς εμπορικούς εταίρους και διόδους για την Κίνα. Η Ιαπωνία μπορεί να αυτοσυγχαίρεται για την διαγραφή χρέους 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων της Βιρμανίας και γα την δέσμευση κατ’ εκτίμηση ποσού 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων για επενδύσεις στο αεροδρόμιο, στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και στις ειδικές οικονομικές ζώνες της Μιανμάρ κατά την διάρκεια των τελευταίων αρκετών ετών, και η Δύση μπορεί να διαλαλεί την άρση της επιβολής κυρώσεων στην χώρα με αντάλλαγμα μια δημοκρατική μετάβαση, αλλά η Κίνα εξακολουθεί να κυριαρχεί στις εισερχόμενες επενδύσεις και τις εξερχόμενες εξαγωγές της Μιανμάρ. Η Κίνα προχωρά με αγωγούς και σιδηροδρόμους για να συνδέσει την ηπειρωτική χώρα με τον κόλπο της Βεγγάλης, έτσι να είναι λιγότερο εξαρτημένη από τα Στενά της Μάλακα για τις εξαγωγές της μέσω ναυτιλίας.

Το Αφγανιστάν είναι επίσης η μόνη χώρα που χωρίζει την Κίνα από το Ιράν , το οποίο ο πρόεδρος της Κίνας Xi Jinping επισκέφθηκε μια εβδομάδα αφότου ήρθησαν οι Δυτικές κυρώσεις. Το σινο-ιρανικό διμερές εμπόριο ανέρχεται ήδη σε 55 δισεκατομμύρια δολάρια, και ο Xi ανακοίνωσε μια προβλεπόμενη δεκαπλάσια αύξηση κατά την επόμενη δεκαετία. Η Ευρώπη έχει επίσης αγωνιστεί για να εξασφαλίσει μακροπρόθεσμα συμβόλαια για αεροσκάφη, διυλιστήρια πετρελαίου και κατασκευαστικά έργα στο Ιράν.

Πηγή:premium.paratiritis.gr

*** Internet News ***