Τρίτη, 14 Ιουνίου 2016

Νέο χτύπημα στο Παρίσι - νέο προφίλ δραστών/τρομοκρατών;14.6.2016

H χθεσινοβραδυνή επίθεση από Ισλαμιστή εγκληματία που σκότωσε αξιωματικό της Γαλλικής αστυνομίας, την γυναίκα του και πήρε όμηρο το παιδί τους, είναι ένα άλλο σημάδι πώς υπάρχει μια νέα γενιά τρομοκρατών που θα χρησιμοποιήσει την προπαγάνδα του DAESH για να πάρει "πόντους" ή ως "Θεία δικαιολογία" για τις πράξεις τους.

Ο 24χρονος  Larossi Abballa, δράστης της δολοφονίας στο Παρίσι εισέβαλε στο σπίτι τους, σκότωσε τους δύο και πήρε όμηρο το παιδί τους, ενώ ο ίδιος ορκίστηκε πίστη στο DAESH και σε Jihad με δηλώσεις του. Ο δράστης είχε καταδικαστεί αρχικά σε 3 χρόνια φυλάκισης αλλά αφέθηκε με αναστολή 6 μηνών, ενώ ο ιδιος θεωρούταν ως ύποπτος για διασυνδέσεις με τρομοκρατικές ομάδες. Πηγές ειδήσεων και πληροφοριών που πρόσκεινται στο Ισλαμικό Χαλιφάτο  ανέφεραν πώς αναλαμβάνουν την ευθύνη της επίθεσης.

Όμως εδώ δημιουργείται ένας σωρός ερωτημάτων. Είναι τελικά όλοι αυτοί τρομοκράτες ή πρόκειται για εγκληματίες και ψυχικά ασταθή άτομα που στην κλήση της Jihad βρίσκουν εξαγνισμό και υποστήριξη; Μήπως οι δράστες αυτών των χτυπημάτων τελικά δεν είναι τρομοκράτες παρά άτομα  που φανατικοποιήθηκαν φαινομενικά, από μερικά clips στο διαδίκτυο και ουσιαστικά είναι απλά "αντιγραφείς";Και φυσικά αυτό το εκμεταλεύεται το Ισλαμικό Χαλιφάτο;

Αν ισχύει το παραπάνω, πρόκειται για ένα νέο προφίλ δραστών που πολύ δύσκολα μπορεί να είναι αναγνωρίσιμο και προβλέψιμο, καθώς μιλάμε για κάθε άτομο που η μόνη πηγή συσχετισμού του με πιθανή επίθεση θα είναι κοινά γνωρίσματα που έχει πολύ μεγάλη μάζα ανθρώπων π.χ. καταγωγή από Μ.Ανατολή, Μουσουλμάνος σε θρησκεία κτλ...

Το ζήτημα γίνεται ακόμα πιο σοβαρό, αν σκεφτεί κανείς πώς ειδικά στην Ευρώπη, υπάρχει μια σαφέστατη τάση "διαχωρισμού" τάξης ανθρώπων που προφανώς ενισχύεται από τέτοιες πράξεις και εννοείται πώς θα υπάρξει πολιτική διαχείριση των πραγμάτων με μικροσκοπιμότητες (βλ. D.Trump), ενώ το πιθανότερο είναι να κλιμακωθεί η κατάσταση παρά να μειωθεί σε ένταση στο πολύ κοντινό μέλλον.

Αλέξανδρος Νίκλαν
Σύμβουλος Θεμάτων Ασφαλείας.

*** Internet News ***