Πέμπτη, 9 Ιουνίου 2016

Ρωσία, Ιράν και Συρία «διευρύνουν τη στρατιωτική τους συνεργασία»

9-6-16Οι υπουργοί Άμυνας της Ρωσίας, του Ιράν και της Συρίας συζήτησαν τρόπους διεύρυνσης της συνεργασίας τους εναντίον των οργανώσεων Ισλαμικό Χαλιφάτο και Αλ Κάιντα σε συνάντηση που είχαν σήμερα Πέμπτη στην Τεχεράνη, όπως ανακοίνωσε ο ρώσος αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Ανατόλι Αντόνοφ.

Εν τω μεταξύ, η Τουρκία καταδίκασε τις επιδρομές που, όπως υποστήριξε, πραγματοποίησε η ρωσική Πολεμική Αεροπορία εναντίον τζαμιών, νοσοκομείων, σχολείων και άλλων μη στρατιωτικών κτιρίων στη Συρία και προσέθεσε πως τέτοια εγκλήματα δεν θα μείνουν ατιμώρητα.

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία υποστηρίζει πως ρωσικές επιδρομές με στόχο νοσοκομεία διεξάγονται από την Τετάρτη στο Χαλέπι και χαρακτηρίζει τις ενέργειες αυτές απάνθρωπες.

Στο Παρίσι, γάλλος στρατιωτικός εκπρόσωπος δήλωσε πως οι γαλλικές ειδικές δυνάμεις συμβουλεύουν τους αντάρτες επί του πεδίου στη βόρεια Συρία, κατά την επίθεση που πραγματοποιούν εναντίον των μαχητών του Ισλαμικού Χαλιφάτου για τον έλεγχο της μεθοριακής πόλης Μανμπίτζ.

Ο εκπρόσωπος δήλωσε πως ο υπουργός Άμυνας Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν επιβεβαίωσε πως η Γαλλία παρέχει όπλα, αεροπορική υποστήριξη και συμβουλές στην εκστρατεία που έχει στόχο την εκδίωξη του Ισλαμικού Χαλιφάτου από την περιοχή κατά μήκος των συροτουρκικών συνόρων.

Την ίδια στιγμή στη Γενεύη, ο απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία Στάφαν ντε Μιστούρα δήλωσε πως τα Ηνωμένα Έθνη δεν θα διεξαγάγουν νέο γύρο ειρηνευτικών συνομιλιών για τη Συρία έως ότου οι αξιωματούχοι όλων των πλευρών συμφωνήσουν στις παραμέτρους μίας συμφωνίας πολιτικής μετάβασης, η προθεσμία για την οποία είναι η 1η Αυγούστου.

«Δεν έχει ακόμη ωριμάσει ο καιρός για τον επίσημο τρίτο γύρο των διασυριακών συνομιλιών» δήλωσε ο Ντε Μιστούρα σε δημοσιογράφους.

Ο απεσταλμένος του ΟΗΕ είπε ακόμη πως η συριακή κυβέρνηση έδωσε στον παγκόσμιο οργανισμό την άδεια για να στείλει τον Ιούνιο οδικώς βοήθεια σε 19 πολιορκημένες πόλεις.

Ο Ντε Μιστούρα ανέφερε ακόμη πως έμαθε από τη Ρωσία ότι θα απελευθερωθεί ένας «σημαντικός αριθμός» μαχητών που κρατούνται από τη συριακή κυβέρνηση, προσέθεσε όμως ότι θέλει να επιβεβαιώσει την πληροφορία αυτή και να μάθει περισσότερες λεπτομέρειες.

Πηγή:in.gr, ΑΠΕ 

*** Internet News ***