Δευτέρα, 6 Ιουνίου 2016

Νέα δημοσκόπηση εμφανίζει το Brexit να κερδίζει ορμή

6-6-16
Λίγες εβδομάδες πριν την κάλπη για το μέλλον της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το στρατοπεδο του Brexit εμφανίζεται σε δημοσκόπηση να συγκεντρώνει ορμή καθώς ειδικά η καμπάνια υπέρ του έχει ανεβάσει ταχύτητα.

Με το ποσοστό της αδιευκρίνιτης ψήφου να παραμένει σημαντικό, οι δημοσκοπήσεις είναι θολές όμως σταθερά αποτυπώνουν χάσμα βάσει κοινωνικής διαστρωμάτωσης, ηλικίας, κομματικής προτίμησης και περιοχής.

Η νέα δημοσκόπηση έγινα από το Opinium για τον Observer και εμφανίζει διττή εικόνα αναλόγως της μεθοδολογίας: Με διαφορετική μέθοδο στάθμισης, που στοχεύει να εξισορροπήσει την «στρέβλωση» από ερωτηθέντες στο Διαδίκτυο (που γενικά θεωρείται ότι ευνοεί τη δημοσκοπική εικόνα προς το Brexit), το αποτέλεσμα είναι αντίστροφο από την συνηθισμένη μεθοδολογία.

Συγκεκριμένα, με τη συνηθισμένη μεθοδολογία το Brexit εμφανίζεται στο 43% και το στρατόπεδο της παραμονή στην ΕΕ στο 40% (με το πρώτο να κερδίζει τρεις μονάδες και το δεύτερο να χάνει τέσσερις).

Ωστόσο, με την εναλλακτική μεθοδολογία, το ινστιτούτο τοποθετεί στο 43% την παραμονή στην ΕΕ και στο 40% το Brexit. Οι αναποφάσιστοι βρίσκονται στο 14%.

Και με τις δύο μεθόδους ωστόσο, η δημοσκόπηση συμπεραίνει ότι οι αναποφάσιστοι κλίνουν περισσότερο στην παραμονή στην ΕΕ.

Ενδιαφέρον προκαλεί επίσης ότι ως βασικότερο κριτήριο όσων δηλώνουν πως προτίθενται να ψηφίσουν υπέρ του Brexit είναι το ζήτημα της μετανάστευσης (41%), και στη δεύτερη θέση (35% περνά το ζήτημα της ανεξαρτησίας από τις Βρυξέλλες όσον αφορά τη νομοθέτηση. Η οικονομία απασχολεί το 29%.

Πηγή:in.gr 

*** Internet News ***