Σάββατο, 11 Ιουνίου 2016

BREXIT... και ισορροπίες.11.6.2016

Το ποσοστό των 10 μονάδων υπέρ εξόδου για το BREXIT που έβγαλε διαδικτυακό μέσο της ΜΒ ( Independent ) μάλλον φαντάζει υπερβολικό. Ακόμα και αν προκάλεσε την κατάρρευση του ευρώ προς το δολλάριο.

Όμως δεν μπορεί κανείς να αμφιβάλει πώς στην ΜΒ πλέον υπάρχει σοβαρό δείγμα τάσης απόσχισης από την Ε.Ε. και με πιθανότητες το αποτέλεσμα δημοψηφίσματος να είναι πολύ πιο οριακό από όσο εικάζεται.

Σε κάθε περίπτωση σημασία αποκτούν δύο περιπτώσεις που μπορεί να αλλάξουν ισορροπίες. Το δημοψήφισμα στην ΜΒ δεν υποχρεώνει σε πολιτική πράξη αν και θα δημιουργήσει πολλές εσωτερικές αναταραχές. Αν δηλαδή βγεί υπέρ εξόδου δεν σημαίνει απαραίτητα πώς την επόμενη κιόλας ο Cameron θα υπογράψει την αποχώρηση της Μεγάλης Βρετανίας από την Ε.Ε., ...όμως σίγουρα θα δείξει μια πολύ ισχυρή δύναμη που πλέον θα υποχρεώσει την κυβέρνηση της ΜΒ είτε να έρθει σε ανοιχτή σύγκρουση με την Γερμανοκρατούμενη Ε.Ε. , είτε να παραιτηθεί.

Απο εκεί και πέρα και ειδικά όσον αφορά την χώρα μας, σε μια περίπτωση ισορροπίας όπου μια κίνηση προς τάση απόσχισης αλλά δεν θα οδηγηθεί στην πραγματοποίηση της , είναι πιθανόν να μας ωφελήσει αρκετά καθώς θα δημιουργηθεί μέτωπο πιέσεων προς Βρυξέλες που θα συντρέξουν και άλλες χώρες όπως η Ιταλία και η Γαλλία... και ίσως και εμείς.

Το πρόβλημα φυσικά θα δημιουργηθεί για εμάς σε μέγιστο βαθμό αν το αποτέλεσμα βγεί καθαρά κατά απόσχισης και ενισχύσει έτσι το συνεκτικό κλίμα της Ε.Ε. άρα θα περιορίσει και τους αντιδρώντες ή  αν θα βγεί υπέρ της απόσχισης και σε μια κίνηση τρέλας οι Βρετανοί όντως αποχωρήσουν. Τότε ... αχαρτογράφητα νερά για την χώρα μας αλλά και γενικότερα για το μέλλον της Ένωσης.


Aλέξανδρος Νίκλαν
Σύμβουλος Θεμάτων Ασφαλείας

*** Internet News ***