Κυριακή, 26 Ιουνίου 2016

Το μυστικό σχέδιο Σόιμπλε για μετά το Brexit

26-6-16Η γερμανική ηγεσία είχε προετοιμασθεί πριν από το βρετανικό δημοψήφισμα για να διαχειρισθεί το Brexit και είναι πλέον έτοιμη να να υλοποιήσει το σχέδιο της. Θα επιδιώξει μία συμφωνία ειδικής σύνδεσης ΕΕ-Βρετανίας, χωρίς να κάνει ουσιαστικές παραχωρήσεις προς το Λονδίνο, ώστε να μην ενθαρρύνει επίδοξους μιμητές του Brexit. Το μυστικό σχέδιο καταρτίσθηκε από το επιτελείο του Σόιμπλε πριν από το δημοψήφισμα και τιτλοφορείται «Η γερμανική στρατηγική για το Brexit». Στο 8σέλιδο κείμενο που αποτελεί εσωτερικό έγγραφο του γερμανικού ΥΠΟΙΚ και δημοσιοποιήθηκε σήμερα από τις εφημερίδες Ηandelsblatt και της Welt, σκιαγραφείται πως θα δράσει η γερμανική κυβέρνηση κατά τις διαπραγματεύσεις εξόδου της Μ. Βρετανίας.

Το επιτελείο του Σόιμπλε είχε κινηθεί προληπτικά υπό τις οδηγίες του "τσάρου" της γερμανικής οικονομίας, ώστε το Βερολίνο να έχει γραμμή πλεύσης και να είναι έτοιμο να δράσει σε περίπτωση που οι Βρετανοί ψήφιζαν υπερ της αποχώρησης από την ΕΕ.

Οπως αναφέρεται στο δημοσιοποιηθέν έγγραφο, το Βερολίνο θα συνεννοηθεί με την ΕΕ για να προσφερθούν στη Μ. Βρετανία «εποικοδομητικές διαπραγματεύσεις εξόδου», αν και οι συνεργάτες του Β. Σόιμπλε αναμένουν ότι θα είναι «δύσκολες». Η διετής μεταβατική περίοδος είναι αρκετό διάστημα ώστε να γίνει η διαδικασία συντεταγμένα. «Αυτό δίνει το χρόνο και δημιουργεί τη βάση για τις διαπραγματεύσεις», όπως αναφέρεται. «Μετά θα επιδιωχθεί ένα καθεστώς συμφωνίας συνδέσεως με το Ηνωμένο Βασίλειο». Η Μεγάλη Βρετανία θα γίνει δηλαδή ένας «συνδεδεμένος εταίρος».

Δεν υπάρχει πάντως η πρόθεση να ικανοποιηθεί το Λονδίνο πάρα πολύ. Σύμφωνα με το σχέδιο, δεν θα επιτραπεί «κανένας αυτοματισμός» προκειμένου να έχει η Μ. Βρετανία «πρόσβαση στην ενιαία εσωτερική αγορά της ΕΕ». Κατά τους επιτελείς του Σόιμπλε που συνέταξαν το σχέδιο, εάν η Βρετανία απολαμβάνει στο μέλλον εκτεταμένα πλεονεκτήματα χωρίς να είναι μέλος της ΕΕ, το Brexit θα μπορούσε να βρει μιμητές Η Ε.Ε. θα πρέπει «να αποφύγει σε μελλοντική νέα ρύθμιση των σχέσεων να δώσει τις λάθος εντυπώσεις», όπως τονίζεται.

«Τάσεις μιμητισμού» φοβάται η γερμανική κυβέρνηση στη Γαλλία, την Αυστρία, τη Φινλανδία, την Ολλανδία και την Ουγγαρία. «Η έκταση του φαινομένου αυτού και οι κλιμακωτές συνέπειές του θα εξαρτηθούν κατά κύριο λόγο από τον τρόπο με τον οποίο θα αντιμετωπισθεί η Μ. Βρετανία». Με άλλα λόγια ελεύθερες επιλογές σε σχέση με την ενιαία αγορά δεν είναι δυνατόν να επιτραπούν στο Λονδίνο.

Επίσης, όπως προκύπτει από το έγγραφο αυτό, η καγκελάριος Μέρκελ και ο υπουργός Οικονομικών Σόιμπλε φοβούνται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Γαλλία και η Ιταλία θα μπορούσαν «να αξιοποιήσουν την ανάγκη της στιγμής για περαιτέρω κοινοτικοποίηση», ένα ενδεχόμενο το οποίο θα πρέπει να αντιμετωπισθεί «προληπτικά». Συγκεκριμένα, οι συντάκτες του θεωρούν πιθανόν ότι θα δυναμώσουν οι φωνές που θα ζητούν την κοινή ευθύνη στην ευρωζώνη, λ.χ. για κοινό προϋπολογισμό ή ευρωπαϊκή εγγύηση καταθέσεων στις τράπεζες.

Αυτό όμως θα προκαλούσε ακόμα μεγαλύτερη αντίδραση στις χώρες του ευρωπαϊκού βορρά που χορηγούν βοήθεια στις χώρες του νότου. Στο γερμανικό υπουργείο Οικονομικών θεωρούν ότι οι φωνές για κοινοτικοποίηση (των χρεών) θα ενδυνάμωνε τις ευρωσκεπτικιστικές δυνάμεις σε άλλες χώρες και βέβαια πέραν αυτών και στην ίδια τη Γερμανία.

Σύμφωνα πάντα με το μυστικό σχέδιο Σόιμπλε το Βερολίνο είναι διατεθειμένο να συμφωνήσει στην εμβάθυνση της ευρωζώνης εφόσον γίνει αλλαγή των ευρωπαϊκών συνθηκών ώστε να ενισχυθεί ο έλεγχος της δημοσιονομικής και οικονομικής πολιτικής των χωρών της. Οι συντάκτες του εγγράφου ζητούν να είναι δυνατόν να απορρίπτονται μελλοντικά προϋπολογισμοί οι οποίοι δεν συνάδουν με τους κανόνες των ελλειμμάτων. Μετά το Brexit όμως το Βερολίνο δεν αναμένει σε καμιά περίπτωση ότι «θα υπάρξει μεγάλη συναίνεση για περαιτέρω βήματα εμβάθυνσης».http://www.sofokleousin.gr/

*** Internet News ***