Δευτέρα, 20 Ιουνίου 2016

Το Editorial της Ηλεκτρονικής Έκδοσης Ιουνίου Ιουλίου 2016
Editorial «Οι μελλοντικές συμμαχίες θα είναι πολυεπίπεδες και πολυδιάστατες και ενδέχεται να αποτελούνται όχι μόνο από συνδυασμό εθνών-κρατών αλλά και από πρόσκαιρες συμμαχίες, λ.χ. τριών κρατών, οκτώ μη κυβερνητικών οργανώσεων, τριών ή τεσσάρων εταιρειών με κοινά συμφέροντα. Οι συμμαχίες αυτές θα είναι πολύ πιο περίπλοκες και πολύ πιο ισχυρές από τις παρούσες συμμαχίες των εθνών-κρατών».
Alvin Toffler

Μετά από σκέψη θεωρήσαμε πως η παραπάνω ρήση του Alvin Toffler ήταν η κατάλληλη ως εισαγωγή στο Editorial αυτής της ηλεκτρονικής μας έκδοσης όπου το εξώφυλλο μας κοσμεί μια κλεψύδρα. Time is up θα μπορούσε να είναι ο τίτλος της έκδοσης και από κάτω η ρήση του Toffler. Για όσους δεν γνωρίζουν, ο Νεοϋορκέζος συγγραφέας συγκαταλέγεται ανάμεσα στους κορυφαίους φουτουριστές της σύγχρονης εποχής, έχοντας διατυπώσει μια σειρά σημαντικών παρατηρήσεων πάνω στην τεχνολογία και την «υπερφόρτωση πληροφοριών» που αυτή προκαλεί, καθώς επίσης και στην αντίδραση του ατόμου στις κοινωνικές αλλαγές. Σύμφωνα με τον Toffler, η κοινωνία μας χρειάζεται ανθρώπους που θα φροντίζουν τους ηλικιωμένους και θα ξέρουν πώς να είναι συμπονετικοί και ειλικρινείς, ενώ θεωρεί ότι ο «αγράμματος του αύριο» δεν θα είναι εκείνος που δεν θα μπορεί να διαβάσει, αλλά εκείνος που δεν έχει μάθει πώς να μάθει. Βέβαια,όλα αυτά ο Toffler τα έγραψε τις δεκαετίες του 70, του 80 και του 90.

Σήμερα, στα μισά του 2016, η ρήση του μοιάζει πιο επίκαιρη από κάθε άλλη φορά. Η αλήθεια είναι πως το 2016 αποδεικνύεται μια ιδιαίτερη χρονιά για ολόκληρο τον πλανήτη. Λαοί και κυβερνήσεις έρχονται αντιμέτωποι με τις επιπτώσεις των επιλογών τους, καθώς ο χρόνος που έχει απομείνει, τελειώνει. Αλλαγές σε σύνορα, σε συμμαχίες, σε αντιπαλότητες, σε οικονομικό αλλά και πολιτικό επίπεδο, ακόμα και σε μάχες, που αφορούν περιοχές όπως η Μ.Ανατολή. Όλα μοιάζουν να βαδίζουν σε μια κατεύθυνση που «μυρίζει» έντονα Αρχή του Τέλους. Ενός Τέλους, που όταν ολοκληρωθεί, θα μπορέσει να σημάνει και τη Νέα Αρχή για τον Πλανήτη μας. Αν θα είναι καλύτερη ή χειρότερη η εποχή της Νέας αυτής Αρχής, ουδείς μπορεί να προβλέψει με σιγουριά καθώς οι αρχαίοι μας πρόγονοι συμβούλευαν «Μηδένα πρὸ τοῦ τέλους μακάριζε». (Την παροιμιώδη αυτή φράση την είπε όπως είναι γνωστό ο Σόλων ο Αθηναίος, ένας από τους επτά σοφούς της Αρχαίας Ελλάδας, στο βασιλιά της Λυδίας Κροίσο, που ήταν ο πιο πλούσιος άνθρωπος του κόσμου στην εποχή του.)


Το μόνο σίγουρο είναι πως αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη τα γεωπολιτικά παιχνίδια στην περιοχή της Μέσης Ανατολής με το Ισλαμικό Χαλιφάτο να δέχεται πίεση και να υποχωρεί. Γι΄αυτό θεωρούμε πως θα υπάρξουν πολλές απόπειρες τρομοκρατικών χτυπημάτων από τους φανατικούς φονταμενταλιστές του DAESH, κυρίως στη Δύση, με σκοπό να δημιουργήσουν εντυπώσεις. Εκτός από τη μάχη εναντίον του Ισλαμικού Χαλιφάτου, στην περιοχή της Μέσης Ανατολής σε εξέλιξη βρίσκεται και το γεωπολιτικό σκάκι για τη θέση που θα κατακτήσει κάθε χώρα. Σαουδική Αραβία, Τουρκία, Αίγυπτος και Ιράν πραγματοποιούν τις δικές τους κινήσεις στη σκακιέρα χρησιμοποιώντας πολλές φορές το θρησκευτικό αίσθημα που υποδαυλίζει τις πολιτικές και κοινωνικές αντιπαραθέσεις.

Ως αποτέλεσμα των δρώμενων στη Μέση Ανατολή, οι μεταναστευτικές ροές συνεχίζονται προς την πραγματικά γερασμένη Ευρώπη, με την Ιταλία να κινδυνεύει να μετατραπεί σε νέα Ελλάδα καθώς ο δρόμος που οδηγεί στην ευρωπαϊκή «Γη της Επαγγελίας» έχει αλλάξει. Όταν το 2011 ο Μουαμάρ αλ Καντάφι είχε προειδοποιήσει τον Τόνι Μπλερ για τις επιθέσεις που θα συνέβαιναν στην ευρωπαϊκή γειτονιά, ουδείς μπορούσε να το φανταστεί. Ούτε φυσικά είχε γίνει αντιληπτό τι ακριβώς εννοούσε όταν στις 6 Μαρτίου 2011 έδινε συνέντευξη στη «Le Monde du Dimanche» όπου τόνιζε: «Θέλω να γίνει κατανοητό πως σε περίπτωση αποσταθεροποίησης της Λιβύης θα ακολουθήσει χάος. Την κατάσταση θα την πάρουν στα χέρια τους οι οπαδοί του Μπιν Λάντεν και οι ένοπλες φράξιες.Θα ακολουθήσει κύμα μετανάστευσης και χιλιάδες μετανάστες θα πλημμυρίσουν την Ευρώπη. Θα βρεθείτε με τον μουλά Ομάρ (του Αφγανιστάν) στο κατώφλι σας». Ακόμη δεν είχε πραγματοποιηθεί η Αραβική Άνοιξη που οδήγησε στην σημερινή κατάσταση. Τότε η Ευρώπη είχε να αντιμετωπίσει μόνο την οικονομική κρίση που πρόβαλε ως το απόλυτο άλλοθι για περισσότερη ενοποίηση των χωρών μελών. Μια ενοποίηση που δεν επιτεύχθηκε, διότι η πολιτική των Βρυξελλών και των κεντρικών τραπεζών έφερε το αντίθετο αποτέλεσμα. Ένα αποτέλεσμα που ενισχύεται σήμερα από το φόβο της τρομοκρατίας.


Μια Ευρώπη στην αρχή του τέλους. Πιο διαιρεμένη από κάθε άλλη φορά, αναμένοντας το δημοψήφισμα για το Brexit, αλλά και βλέποντας τις πολιτικές του Βερολίνου και των Βρυξελλών να αποτυγχάνουν. Brexit που μπορεί να μην πραγματοποιηθεί, γιατί θα πρέπει να επισημάνουμε πως είναι στην ευχέρεια της πολιτικής ηγεσίας της Βρετανίας να αποφασίσει τι μέλλει γενέσθαι, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα που θα δείξουν οι κάλπες στις 23 του Ιούνη. Και μόνο, όμως, όλες αυτές οι αντιδράσεις, ειδικά από την πλευρά της Γερμανίας αποδεικνύουν πόσο οικτρά αποτυχημένη είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση.


Ταυτόχρονα στις ΗΠΑ, το παιχνίδι θα μπορούσαμε να πούμε ότι παραμένει στάσιμο. Η αναμονή τελειώνει με τις εκλογές του Νοεμβρίου, όπου Τραμπ και Κλίντον θα αναμετρηθούν για μια θέση στον Λευκό Οίκο. Το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών θα κρίνει και την πολιτική που θα ακολουθήσουν οι ΗΠΑ στη συνέχεια, μια πολιτική σαφέστατα σκληρότερη σε παγκόσμιο επίπεδο απ΄αυτή του Μπάρακ Ομπάμα. Από τη μια, η Χίλαρι Κλίντον προβάλλει ως οπαδός των νεοσυντηρητικών, παρά το γεγονός ότι ανήκει στο Δημοκρατικό κόμμα και από την άλλη ο Τραμπ καλλιεργεί τα χαρακτηριστικά πολιτικού που ανήκει στα καθεστώτα της Λατινικής Αμερικής. Το μόνο που μπορούμε να πούμε με σιγουριά είναι πως αν εκλεγεί ο Τραμπ, πολλές από τις προεκλογικές του δηλώσεις θα τις ομαλοποιήσει,ίσως και να τις αγνοήσει, αποδεικνύοντας ότι προεκλογικά πολλά λέγονται με σκοπό το θυμικό του μέσου Αμερικανού πολίτη. Αν εκλεγεί η Κλίντον, να είστε σίγουροι πως θα πέσει μεγάλο ξεκαθάρισμα στο χώρο των μυστικών υπηρεσιών, ειδικά από άτομα που αυτή τη στιγμή σέρνουν τον χορό εναντίον της τόσο για το θέμα της επίθεσης στην αμερικάνικη πρεσβεία στη Βεγγάζη τον Σεπτέμβριο του 2012,όσο και για το θέμα των emails.


Εξελίξεις το επόμενο διάστημα θα έχουμε και στην ευαίσθητη περιοχή της Λατινικής Αμερικής. όπου η πολιτική κουτάλα ανακατεύεται έντονα. Στη Βραζιλία μετά την αποπομπή Ρούσεφ έρχονται σκληρά μέτρα, ενώ οι αποκαλύψεις του Wikileaks θέλουν τον πρόεδρο της χώρας Μικέλ Τεμέρ πληροφοριοδότητη των ΗΠΑ. Η Βενεζουέλα καταρρέει καθώς οι κοινωνικές εντάσεις αυξάνονται και η έλλειψη προϊόντων έχει κάνει τη ζωή είδος πολυτελείας. Στην Αργεντινή, η Κριστίνα Φερνάντες-Κίρχνερ, πρώην πρόεδρος της χώρας, ετοιμάζεται να καθίσει στο εδώλιο. Φαίνεται πως ξεκίνησε το μεγάλο ξεσκαρτάρισμα στη Λατινική Αμερική. Το ερώτημα είναι ποιοι κινούν τα νήματα και αν ο τελικός στόχος του ξεκαθαρίσματος είναι οι χώρες BRICS. Για την ιστορία να αναφέρουμε πως μόνο η Βραζιλία από τις παραπάνω χώρες ανήκει στις χώρες BRICS. Όταν βέβαια ήταν στην εξουσία της Αργεντινής η Κριστίνα Κίρχνερ, υπήρχαν συζητήσεις και για την ένταξη της χώρας στην ομάδα των BRICS (μην ξεχνάμε τις καλές σχέσεις της με τον Ρώσο πρόεδρο).


Μέσα σ΄όλο αυτό το πανηγύρι, δεν θα μας έκανε εντύπωση αν οι ΗΠΑ προσπαθήσουν να συνεταιρισθούν την Κίνα με σκοπό να σπάσουν τον ρωσοσινικό άξονα. Ας μην ξεχνάμε ότι οι ΗΠΑ έχουν ανάγκη τους Κινέζους και πως όλα τα golden boys της Αμερικής, αναζητούν το όνειρο στις ασιατικές αγορές. Οι αγαστές διπλωματικές σχέσεις με τις χώρες της Άπω Ανατολής είναι κάτι που απασχολεί τόσο τις ΗΠΑ όσο και τη Ρωσία και καθοριστικός αναμένεται να είναι ο ρόλος της Ιαπωνίας τα επόμενα χρόνια. Επίσης μεγάλη σημασία στη γεωπολιτική σκακιέρα θα παίξει και η ήπειρος της Αφρικής. Μια περιοχή γεμάτη ευκαιρίες.


Για να ολοκληρώσουμε αυτό το σύντομο ταξίδι στον πλανήτη, ας έρθουμε στη γειτονιά μας. Οι τελευταίες ενδείξεις δείχνουν πως τα Βαλκάνια ετοιμάζονται για νέες θερμές αντιπαραθέσεις. Η φλόγα στο μαλακό υπογάστριο της Ευρώπης σιγοκαίει από την εποχή του Α΄Παγκόσμιου Πολέμου. Μια φλόγα που δεν έσβησε ούτε με τον διαμελισμό της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας, αντιθέτως σε μερικές περιπτώσεις φούντωσε. Μια φλόγα που θεριεύει και ως αποτέλεσμα του θρησκευτικού φανατισμού αλλά και των βλέψεων της Τουρκίας και της Αλβανίας.

Εκτός από τα Βαλκάνια σε ένταση αναμένεται να βρεθεί όλη η περιοχή από τον Καύκασο μέχρι και την Αδριατική απ΄όπου περνούν οι δρόμοι της ενέργειας και αναμένεται να αρπάξει φωτιά (ελπίζουμε όχι κυριολεκτικά) με τη χώρα μας να καλείται να αντιμετωπίσει τις μεγαλύτερες προκλήσεις των τελευταίων ετών. Προκλήσεις που απαιτούν λεπτούς χειρισμούς και οξυδέρκεια.Η Ελλάδα θα πρέπει να ανταποκριθεί στις δυσκολίες που έρχονται, χρησιμοποιώντας τον πολιτισμό και την γεωγραφική της θέση, δυο σημαντικά όπλα. Και προκειμένου να το επιτύχει, θα χρειαστεί νηφαλιότητα στις πράξεις της και κυρίως ανοικτό μυαλό.

 -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Σ΄αυτό το τεύχος μπορείτε να διαβάσετε:

-Στρατολόγηση και ριζοσπαστικοποίηση τρομοκρατών του Αλέξανδρου Νίκλαν.

-Κυπριακό: Μια πολλαπλή γεωπολιτική επένδυση με αδιέξοδα της Πωλίνας Ανύφτου.

-Φάκελος:Λιβύη του Νίκου Τοπούζη.

-ΝΑΤΟ και αύξηση της Ρωσοφοβίας: Οι δυο παράγοντες του νέου Ψυχρού Πολέμου της Γιώτας Χουλιάρα.

-Ζήνωνας Τζιάρρας: Δεν θα πρέπει να εκπλήξει κανέναν εάν στο εγγύς μέλλον αποδειχτεί ότι η Ρωσία ή οι ΗΠΑ χρησιμοποίησαν τους Κούρδους εργαλειακά για να επιτύχουν τους δικούς τους στόχους.(Συνέντευξη στη Γιώτα Χουλιάρα).

-Η οικονομική κρίση της Λατινικής Αμερικής δεν είναι πραγματικό γεγονός του Γιώργου Αϊβαλιώτη.

-Αυτοί που μένουν και αυτοί που φεύγουν του Δημήτριου Γκίκα

-Αποκατάσταση των Πάντων του Δημήτριου Δάβαρη

-Μένουμε Ελλάδα; Το φαινόμενο του Brain Drain μέσα από τις εισηγήσεις σπουδαστών (Καλλιρόη Παπαδοπούλου, Μάνος Αεράκης, Βάσω Δούναβη, Ασημίνα Τσιγκουράκου)

-Immigration & Integration.The Swedish paradigm του Θεόδωρου Πιτικάρη

-80 Years of The Olympic Flame της Ιωάννας Μάστορα

-Syria-Iraq: Α new Sykes Picot agreement in process του Αλέξανδρου Νίκλαν.


Στον ακόλουθο σύνδεσμο:


https://www.joomag.com/magazine/geopolitics-magazine-june-july-2016/0595981001466025281?short

μπορείτε να μπείτε στον διαδραστικό τόπο του διαδικτυακού χώρου που βρίσκεται το περιοδικό μας. Εκεί έχετε τη δυνατότητα με τη χρήση του ποντικιού του υπολογιστή σας να το διαβάσετε,να επιλέξετε το άρθρο που επιθυμείτε, ακόμη και να το αποθηκεύσετε στον δικό σας υπολογιστή ή/και στη φορητή συσκευή σας σε μορφή PDF για εκτός δικτύου ανάγνωση.

Επίσης, επειδή υπήρξε μεγάλη απαίτηση από φίλες και φίλους με φορητές συσκευές (smartphone, tablets με android OS ) οι οποίοι επιθυμούν να έχουν πρόσβαση στο περιοδικό χωρίς την ανάγκη χρήσης της εφαρμογής (που περιόριζε την πρόσβαση μόνο από σταθερούς υπολογιστές και laptops) το διαδικτυακό περιοδικό βρίσκεται και σε μορφή pdf για να μπορείτε να το"κατεβάζετε" (download) στην συσκευή σας και να το διαβάζετε, αρκεί να ακολουθήσετε τον σύνδεσμο:https://drive.google.com/file/d/0B7xfPp_6DS9abHZzUHVUOTVVbEU/view


Καλή σας ανάγνωση!*** Internet News ***