Τρίτη, 7 Ιουνίου 2016

Νιγηρία: H Μπόκο Χαράμ επανακατέλαβε την πόλη Μπόσο

7-6-16


Την πόλη Μπόσο νοτιοανατολικά του Νίγηρα επανακατέλαβαν οι αντάρτες της Μπόκο Χαράμ το βράδυ της Κυριακής, μετά από σφοδρές μάχες με στρατιώτες της Νιγηρίας και του Νίγηρα, σύμφωνα με το δήμαρχο της πόλης, αλλά και στρατιωτική πηγή, παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση της χώρας, δήλωσε ότι ελέγχει την περιοχή.

Η Μπόκο Χαράμ αρχικά κατέλαβε την πόλη την Παρασκευή, σε μια αιματηρή μάχη, όπου σκοτώθηκαν 30 στρατιώτες του Νίγηρα και δύο στρατιώτες της Νιγηρίας. Επρόκειτο για την πιο βίαιη επίθεση της αναφερόμενης ισλαμικής οργάνωσης στο Νίγηρα από τον Απρίλιο του 2015.

Οι στρατιώτες του Νίγηρα ανακατέλαβαν στην πόλη το Σάββατο το πρωί, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας, αλλά ο δήμαρχος της, Μαμάντου Μπάκο, δήλωσε ότι έχασαν τον έλεγχο της, το βράδυ της Κυριακής και τώρα η πόλη τελεί υπό τον έλεγχο των ανταρτών.


Ποια είναι η Μπόκο Χαράμ

                                                         Το σήμα της Μπόκο ΧαράμΗ Μπόκο Χαράμ (αποδίδεται ως Η δυτική παιδεία απαγορεύεται στη γλώσσα Χάουσα) είναι εξτρεμιστική ισλαμιστική τρομοκρατική οργάνωση που δρα στη βόρεια Νιγηρία,  ενώ έχει επιτεθεί σε περιοχές του Τσαντ, του Νίγηρα και του Καμερούν. Ο αρχηγός της οργάνωσης είναι ο Αμπουμπακάρ Σεκάου. Υπολογίζεται ότι η οργάνωση διαθέτει 6.000 με 8.000 μαχητές. Στόχος της οργάνωσης είναι να απαγορεύσει δραστηριότητες οι οποίες έχουν σχέση με το δυτικό τρόπο ζωής, ενώ από το 2009 έχει ως στόχο να εγκαθιδρύσει στη Νιγηρία ένα ισλαμικό χαλιφάτο, ανατρέποντας την κυβέρνηση της χώρας.

Μετά την ίδρυσή το 2002 από το Μοχάμεντ Γιουσούφ, η αυξανόμενη ριζοσπαστικοποίηση της Μπόκο Χαράμ οδήγησε σε μια βίαιη εξέγερση τον Ιούλιο του 2009 στην οποία οι ηγέτες εκτελέστηκαν. Η αναπάντεχη αναβίωσή της, μετά από μια μαζική απόδραση τον Σεπτέμβριο του 2010, συνοδεύτηκε από περίπλοκες επιθέσεις, αρχικά εναντίων εύκολων στόχων και στη συνέχεια, το 2011, με βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας σε αστυνομικά τμήματα και τα γραφεία του ΟΗΕ στηνΑμπούτζα. Η περιοχή τέθηκε σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης στις αρχές του 2012, και τον επόμενο χρόνο το καθεστώς εκτάκτου ανάγκης επεκτάθηκε σε όλη τη βορειοανατολική Νιγηρία, με αποτέλεσμα την αύξηση των στρατιωτικών επιθέσεων. Η Μπόκο Χαράμ σκότωσε πάνω από 13.000 πολίτες ανάμεσα στο 2009 και το 2015, οι 10.000 από αυτούς το 2014, ενώ εκτοπίστηκαν πάνω από 1,5 εκατομμύριο. Επίσης έχει απαγάγει πάνω από 500 άτομα, συμπεριλαμβανομένων 276 μαθητριών από το Τσίμπο.

Η οργάνωση αρχικά συνδεόταν με την αλ Κάιντα, αλλά το 2014 υποστήριξε το ΙΚΙΛ/  Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ και του Λεβάντε (ο όρος «Λεβάντε» αναφέρεται επίσης ως «Ανατολής», «Συρίας» ή «Αλ-Σαμ»)  πριν δεσμευτεί επίσημα την υποταγή της σε αυτό τον Μάρτιο του 2015

*** Internet News ***