Τετάρτη, 8 Ιουνίου 2016

H Χίλαρι στην αφετηρία για τις προεδρικές8-6-16
Αυτό που διακαώς επιθυμούσε πριν από 8 χρόνια και το πήρε από τα χέρια της ο Μπάρακ Ομπάμα έγινε πραγματικότητα πριν λίγες ώρες, στο Νιου Τζέρσει, στη σκιά των ουρανοξυστών της Ν. Υόρκης, πόλης που κατοικεί η οικογένεια Κλίντον. Μετά από τις πιο δαπανηρές, πιο εξαντλητικές και πιο φθοροποιές προκριματικές εκλογές στην ιστορία των Δημοκρατών η Χίλαρι Κλίντον επέτυχε τον στόχο της. Στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου θα είναι η πρώτη γυναίκα στην ιστορία των ΗΠΑ που θα διεκδικήσει το ανώτατο αξίωμα στη χώρα και η πιο ισχυρή γυναίκα με την μεγαλύτερη επιρροή στα παγκόσμια δρώμενα.


«Ιστορικός προεκλογικός αγώνας»


Νικώντας τον εσωκομματικό αντίπαλό της, τον Μπέρνι Σάντερς, ήδη στην πιο σημαντική αναμέτρηση σε μία από τις 6 ομόσπονδες πολιτείες, στο Νιου Τζέρσεϊ, ξεπέρασε τον αριθμό των εκλεκτόρων για να πάρει το χρίσμα των Δημοκρατικών, που θα γίνει και τυπικά τον Ιούλιο σε συνέδριο του κόμματος. «Η ημέρα είναι ορόσημο, η νίκη ανήκει σε όλες τις γυναίκες και τους άνδρες που έκαναν δυνατή αυτήν τη στιγμή», δήλωσε στους οπαδούς της όλο λάμψη στο πρόσωπο αναφερόμενη στους αγώνες για την ίση μεταχείριση των γυναικών. Δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τον Μπέρνι Σάντερς για τον ενθουσιασμό που προκάλεσε κυρίως σε νέους ανθρώπους. «Πολέμησε για τον κατώτατο μισθό και τη δικαιοσύνη για όλους, ήταν πολύ καλό γι' αυτόν τον προεκλογικό αγώνα στις ΗΠΑ».

Ο πρόεδρος Ομπάμα έσπευσε να τη συγχαρεί, έκανε λόγο για έναν ιστορικό προεκλογικό αγώνα και ευχαρίστησε τον Μπέρνι Σάντερς που κατάφερε να «ηλεκτρίσει» εκατομμύρια Αμερικανών. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπό του ο αμερικανός πρόεδρος πρόκειται να τον προσκαλέσει αύριο στον Λευκό Οίκο. Στόχος τώρα της προεκλογικής ομάδας της Κλίντον είναι να κλείσει το χάσμα και να συσπειρώσει όλους τους Δημοκρατικούς για να αντιμετωπίσει τον αντίπαλό της του Ρεπουμπλικανικού κόμματος, τον Ντόναλντ Τραμπ.

Αναδιοργάνωση της προεκλογικής της εκστρατείας

Όπως αναφέρει η Deutsche Welle, αν και η Χίλαρι Κλίντον είναι η πιο ισχυρή γυναίκα εν αναμονή στον κόσμο, ήδη από τώρα η πιθανή εκλογή της στο ανώτατο αξίωμα της χώρας έχει ιστορικά χαρακτηριστικά. Όπως ο Μπάρακ Ομπάμα ήταν ο πρώτος έγχρωμος, έτσι και η Κλίντον μπορεί να είναι η πρώτη γυναίκα στο Οβάλ Όφις. Εξάλλου, στον προεκλογικό της αγώνα έδωσε ιδιαίτερο βάρος στα δικαιώματα των γυναικών χωρίς όμως να αγγίζει νεαρής ηλικίας ψηφοφόρους, που προτίμησαν να δώσουν τη ψήφο τους στον Σάντερς. Με αντίπαλο τον Ντόναλντ Τραμπ αυτή η στρατηγική θα πρέπει να αλλάξει.

Υπάρχουν πολλοί που έχουν αηδιάσει με την ρητορική του, αλλά πολιτικοί επιστήμονες προειδοποιούν την Κλίντον να μη δώσει βάρος στα γυναικεία δικαιώματα, αφού όποιος ασχολείται με αυτά ψηφίζει ούτως ή άλλως τους Δημοκρατικούς. Ένα άλλο αρνητικό σημείο είναι η ιστορικά χαμηλή δημοτικότητά της. Για πολλούς ενσαρκώνει το πολιτικό κατεστημένο μια επαγγελματικής ελίτ που ελκύεται από το χρήμα, κάτι που έχει να κάνει με τα πεπραγμένα του συζύγου της. Αυτές οι αδυναμίες έγιναν δύναμη για τον Σάντερς, έναν 74χρονο γερουσιαστή από τη μικρή πολιτεία Βερμόντ που κατάφερε να την στριμώξει στη γωνία επί μήνες, αυτήν την λαμπερή και πασίγνωστη πολιτικό.


*** Internet News ***