Σάββατο, 11 Ιουνίου 2016

Spiegel προς Βρετανούς: Σας παρακαλούμε μη φύγετε - Aπειλές Σόιμπλε

11-6-16Το νέο τεύχος του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel κυκλοφορεί σήμερα Σάββατο σε μια δίγλωσση έκδοση, γραμμένο στην αγγλική και τη γερμανική γλώσσα, ενώ από τις σελίδες του απευθύνεται μια ηχηρή έκκληση στους Βρετανούς να ψηφίσουν στο δημοψήφισμα της 23η Ιουνίου υπέρ της παραμονής της χώρας τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Στο ίδιο πάντως τεύχος, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών προειδοποιεί τους Βρετανούς για τις επιπτώσεις της εξόδου από την ΕΕ.

Ειδικότερα, το Der Spiegel έχει εκδοθεί με δύο διαφορετικά εξώφυλλα και αυτό που  κυκλοφορείστη Βρετανία  έχει τίτλο «Σας παρακαλούμε μη φύγετε! Γιατί η Γερμανία έχει ανάγκη τους Βρετανούς». Πωλείται δε σε μειωμένη τιμή, δύο λίρες (2,90 ευρώ)οπως γνωστοποίησε η διεύθυνση του περιοδικού.

Ο αρχισυντάκτης του Spiegel Κλάους Μπρικμπόιμερ επισήμανε ότι το κεντρικό άρθρο του περιοδικού περιλαμβάνει πληθώρα επιχειρημάτων γιατί η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί να τα καταφέρει χωρίς τη Βρετανία.

«Το αποτέλεσμα είναι μια αντικειμενική και ταυτόχρονα σθεναρή, συγκινητική –και δίγλωσση– έκκληση προς την χώρα: Σας παρακαλούμε μην φύγετε!» τόνισε ο επικεφαλής της συντακτικής ομάδας.Σύμφωνα με τους ιθύνοντες του περιοδικού, το κεντρικό άρθρο θα περιγράφει τον σημαντικό ρόλο που διαδραμάτισε η Βρετανία στον καθορισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αναλύει τις συνέπειες ενός Brexit στην ασφάλεια της Ευρώπης, στην ικανότητά της να μάχεται την τρομοκρατία και στο γεωστρατηγικό της βάρος.

Σε δημοσκόπηση που διεξήγαγε η εταιρεία δημοσκοπήσεων TNS για λογαριασμό του Spiegel το 79% των Γερμανών τάσσεται υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ.

Λίγο παραπάνω από το 50% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι το Brexit δεν θα είχε αρνητικό αντίκτυπο στην οικονομία της Γερμανίας σε σύγκριση με το 36% που πιστεύει ότι η κατάσταση της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης θα επιδεινωθεί. Η δημοσκόπηση όπου συμμετείχαν 1.025 άνθρωποι διενεργήθηκε το διήμερο 7-8 Ιουνίου.

Ή μένεις μέσα, ή βγαίνεις έξω Βρετανία 

Μιλώντας πάντως στο Spiegel, ο Bόλφγκανγκ Σόιμπλε επιφύλαξε τα πιο σκληρά του λόγια για το ενδεχόμενο εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθιστώντας σαφές πως σε περίπτωση Brexit δεν θα είναι δυνατό για το Λονδίνο να διατηρήσει την πρόσβασή της στην ενιαία αγορά.

«Εάν η πλειοψηφία στη Βρετανία επιλέξει το Brexit, αυτό θα συνιστούσε απόφαση εναντίον της ενιαίας αγοράς. Μέσα είναι μέσα, έξω είναι έξω», είπε, διαψεύδοντας κάθε εικασία που τον ήθελε να είναι πιο δεκτικός σε κάποιας μορφής ιδιαίτερη μεταχείριση της Βρετανίας σε περίπτωση εξόδου.

Σημείωσε μάλιστα πως σε ενδεχόμενο Brexit θα ήταν λάθος να υπάρξουν εκκλήσεις για εμβάθυνση της ενοποίησης της Ευρώπης, λέγοντας ότι αυτό θα ήταν πολιτικά ανόητο μετά από ένα τέτοιο δημοψήφισμα.


http://www.skai.gr/

*** Internet News ***