Παρασκευή, 24 Ιουνίου 2016

Tα μέχρι στιγμής δεδομένα του ιστορικού BREXIT. UPDATE24-6-16

Όπως μας ενημερώνει ο σύμβουλος θεμάτων ασφαλείας Αλέξανδρος Νίκλαν τα μέχρι στιγμής δεδομένα του ιστορικού BREXIT έχουν ως εξής:


1. Οι ερωτηθέντες Βρετανοί πολίτες από τα δίκτυα al jazeera και BBC αναφέρονται έντονα σε μεταναστευτικό και οικονομική πολιτική της Ε.Ε.Ήταν οι δυο λόγοι που τους οδήγησαν στην απόφαση να ψηφίσουν εκτός ΕΕ.

2. Το δημοψήφισμα δεν αποτελεί πολιτική απόφαση, αλλά ισχυρό μοχλό πίεσης που πρέπει να ακολουθήσει η ηγεσία της ΜΒ ή να παραιτηθεί. Οι Βρετανοί λένε πώς πρέπει να μείνει ο Κάμερον στην εξουσία και να διαχειριστεί την κατάσταση.3. Οι 4 ποσοστιαίες μονάδες διαφοράς υπέρ εξόδου (μέχρι αυτή τη στιγμή) δείχνουν ιδιαίτερα έντονη αντίδραση στην Γερμανοκρατούμενη Ε.Ε. που μοιάζει από την πλευρά της παγωμένη αλλά και συγκρατημένη σε αντιδράσεις προς το παρόν.

4. Η Ρωσία ήδη δηλώνει πώς η ΜΒ είναι μια χώρα που θέλει να έχει καλές σχέσεις μαζί της και έχει κάνει μια θετική κίνηση. Η πληροφορία αυτή είναι από ανεπίσημη πηγή.

5. Στις ΗΠΑ δεν υπάρχει ακόμα κάποια επίσημη αναφορά, όμως με βάση προηγούμενες αναφορές αναμένεται να υπάρξει μια ποικιλιά χειρισμών με τον Τράμπ να είναι ο μόνος που θα αναφερθεί θετικά στην έκβαση αυτή.

6. Όσον αφορά την Ελλάδα ακόμηδεν υπάρχει κάτι. Η αποχώρηση της ΜΒ μπορεί να διαρκέσει από 5 ως και 7 χρόνια και φυσικά χρειάζεται σχέδιο από μεριάς μας για διακρατικές συμφωνίες.

7. Τα διεθνή χρηματιστήρια ήδη πονάνε, όμως ήταν αναμενόμενο και πολλές τράπεζες και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα είχαν έτοιμο σχέδιο για αντίδραση.

8. Η κατάσταση είναι επί της ουσίας άγνωστη, καθώς δεν έχει συμβεί ποτέ μια χώρα τέτοιου μεγέθους να φεύγει από μια ισχυρή ένωση όπως η Ε.Ε. Όσα σχέδια και αν έχουν γίνει, το πάγωμα υπάρχει.

9. Πρόκειται για επιβεβαίωση όσων έχω αναφέρει εδώ και καιρό και αναφέρεται στην εθνική στροφή που διακρίνει όλη την Ε.Ε. καθώς οι πολιτικές των Βρυξέλων και η γερμανοκρατούμενη Ευρώπη έχουν δυσαρεστήσει απίστευτα τον Ευρωπαίο πολίτη.

10. Τελευταίο αφήνω το γεγονός πως στην Τουρκική τηλεόραση ήδη αναφέρονται θετικά για την αποχώρηση της ΜΒ δείχνοντας έμμεσα πόσο λανθασμένα κινείται η Ε.Ε. και φυσικά το στρέφουν υπέρ τους. Ότι εκείνοι, δηλαδή η Τουρκία, μπορούν να αλλάξουν την κατάσταση σαν δύναμη με πληθυσμό και οικονομία.

Επίσης μας έθεσε υπόψη μας και τα εξής συμπεράσματα:


1. Η Ε.Ε. δέχτηκε πλήγμα όπως και να το δει κάποιο.Πλήγμα και οικονομικό αλλά και πολιτικό. Η ΜΒ δεν είναι αμελητέα ποσότητα και σίγουρα δείχνει πώς στην Ε.Ε. υπάρχουν πολλά που πρέπει να διορθωθούν άμεσα. Για να μην έχει και άλλα δημοψηφίσματα πολύ κοντά στο σημερινό.

2. Η ΜΒ καλείται να χαράξει μια πορεία σε αχαρτογράφητα νερά. Το αν θα πετύχει ή όχι, ουδείς γνωρίζει. ή δύναται να το πει με βεβαιότητα.

3. Οι εθνικές εσωστρέφειες είναι υπαρκτές και δυνατές. Όποιος δεν το πιστεύει αυτό πάσχει από έλλειψη ευφύιας. Η Ευρώπη του Βεστφαλιανού συστήματος είναι ακόμα υπαρκτή και πολύ ισχυρή.

4. Ισχύει επίσης το φαινόμενο του χάους, όπου στην προκειμένη περίπτωση η πεταλούδα είναι η ΜΒ και ο σεισμός είναι τα απόνερα σε όλο τον κόσμο. Η πολυπλοκότητα σε πολιτικά και οικονομικά συστήματα είναι πολύ μεγάλη και όποιος θεωρεί ότι μπορεί να απομονώσει απόλυτα τέτοιες καταστάσεις,μάλλον κάνει λάθος.


Geopolitics Editorial Team 


*** Internet News ***