Τρίτη, 21 Ιουνίου 2016

YES / NO - BREXIT / BREMAIN. Κάθε αποτέλεσμα και τι σημαίνει αυτό για Ελλάδα.

Greece has green shoots on the horizon, but its economy is still fragile .
source: WorldFinance.com


21.6.2016

Σε περίπου δύο μέρες θα γνωρίζουμε το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας για την δημοσκόπηση όσον αφορά την θέληση των Βρετανών για παραμονή ή έξοδο. Ως συνήθως λοιπόν όλοι οι πολίτες της Ευρώπης σκέφτονται και κρίνουν για το τι τους περιμένει σε κάθε αντίστοιχη απόφαση της Ε.Ε. Όλοι; Όχι .. όχι όλοι.. υπάρχουν και οι Έλληνες που κρίνουν για το YES/NO  με την δική τους σκέψη και τα δικά τους κριτήρια χωρίς να λαμβάνουν υπόψιν πώς θα σκεφτούν οι Βρετανοί που έχουν εντελώς διαφορετική άποψη από αυτούς.


Ας αρχίσω με τα εξής.

1. Οι περισσότεροι Βρετανοί σκέφτονται οικονομικά. Αν η ΜΒ βγει εκτός, άμεσα θα υπάρξουν οικονομικές επιπλοκές που θα αφορούν την επιχειρηματικότητα τους (δασμοί/ VAT) αλλά και το οικονομικό μέγεθος τους καθώς η έξοδος από την Ε.Ε. θα περιπλέξει την προμήθεια/αγορά και κίνηση κεφαλαίων από και προς το νησί. Παράλληλα η προμήθεια πολλών αγαθών θα ανέβει σε τιμές λόγω των παραπάνω ενώ θα υποστούν και αρκετά προβλήματα σε εξαγωγές δικών τους προϊόντων που λόγω κόστους σε ΜΒ όσον αφορά παραγωγή θα είναι μη ανταγωνιστικά. Το οικονομικό μέγεθος επίσης της ΜΒ αν και ισχυρό πάσχει ελλειμματικά και ενώ η Στερλίνα είναι ισχυρό νόμισμα, μια αφαίρεση εγγυητικής της ΕΚΤ δεν θα είναι και ό,τι καλύτερο

2. Σκέφτονται επίσης και εθνικά. Ενοχλεί πολύ τον μέσο Άγγλο η παρουσία ξένων... εννοείται των παράνομων μεταναστών, αλλά και των ΑνατολικοΕυρωπαίων που λόγω της Ε.Ε. έχουν πλέον πλήρη πρόσβαση στην αγορά εργασίας τους ενώ παράλληλα ρίχνουν και το κόστος εργασίας (Ρουμάνοι, Βούλγαροι). Η έξοδος τους από την Ε.Ε. προφανώς θα τους γλυτώσει από όλο αυτό και θα επαναφέρει συνοριακούς ελέγχους πολύ αυστηρότερους.

3. Ασφάλεια: δίκοπο μαχαίρι για την ΜΒ.Από την μία σίγουρα θα αποφύγει τις ορδές μεταναστών με προφανή σύνδεση με τρομοκρατία και το Ισλάμ... αλλά ταυτόχρονα θα πρέπει να τους αντιμετωπίσει μόνη της σε πολλά πλαίσια ενώ δεν είναι γνωστό πώς θα υπάρξει συνέχεια σε σχέσεις με Ρωσία. Δεν θα απέκλειαν όμως και μια πιο προσιτή σχέση με την Μόσχα χωρίς μέτρα αν αυτό συνέφερε την οικονομία τους. Περίπλοκο σχήμα εκεί.

4. Πολιτικά. Πολιτικά δεν θέλουν έξοδο. Κυρίως γιατί θα απομονωθεί η νήσος από αποφάσεις της Ε.Ε. και συνάμα θα είναι δύσκολο να επηρεάσουν καταστάσεις αφού ο μόνος άμεσος σύμμαχος θα είναι οι ΗΠΑ όπως ήταν και πριν. Όμως αυτός ο απομονωτισμός δεν βοήθησε ποτέ και κανέναν. Ειδικά μια χώρα που θεωρείται μέχρι και σήμερα κεντρικός κόμβος πολλών δρώμενων.

---

Και τώρα να έρθουμε και στο τι μπορεί να σημαίνει για εμάς ένα YES / NO αφού ψηφιστεί φυσικά.

Αρχικά να αναφέρω πώς όπως και στην Ελλάδα έτσι και στην ΜΒ η κυβέρνηση δεν υποχρεούται να ακολουθήσει το ψήφισμα , ειδικά αν είναι πολύ οριακό. Αν το ακολουθήσει πάντως όπως αναφέρει ο Κάμερον τότε.

Σε περίπτωση ΝΑΙ,αλλά με οριακή διαφορά.

- Η ΜΒ παραμένει στην Ένωση αλλά δημιουργεί νέες δυναμικές που θα δημιουργήσουν αντίθετο πόλο αμφισβήτησης της Γερμανικής λιτότητας. Αυτό μπορεί να είναι θετικό για εμάς ειδικά που έχουμε στεγνώσει στην κυριολεξία από αυτό. Φυσικά θέλει ικανή διαχείριση και διπλωματία.Όχι ηλίθιες "άκαπνες" διαπραγματεύσεις του wow!

- H Ελλάδα έχει ακόμα να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της οικονομίας της, αλλά με δεδομένο ότι όλα πάνε ως έχουν, θα συνεχιστεί μια συνεργασία που τουλάχιστον μέχρι στιγμής έχει δώσει δανεικά στην χώρα με το χαμηλότερο επιτόκιο παγκοσμίως. Η αποπληρωμή του χρέους είναι εκείνη που πρέπει να εστιάσουμε προφανώς σαν κράτος και πώς αυτό μπορεί να γίνει με μεταρρυθμίσεις που κανείς δεν ήθελε να κάνει για να μην χάσει πελατεία...ο δανεισμός όμως που έχουμε μέχρι στιγμής είναι ευνοϊκότατος,αν δούμε πώς οι BRICS για παράδειγμα δανείζουν με 3,5 - 5% επιτόκιο, εμείς λαμβάνουμε 1 με 1,5%!!!

- Παραμένει ίδιο το εργασιακό καθεστώς και το οικονομικό για τους Έλληνες στην ΜΒ που στέλνουν πάνω από 2 δις στερλίνες πίσω στην χώρα.

Σε περίπτωση ΟΧΙ τώρα που λένε κάποιοι...

- Η έξοδος της ΜΒ ανοίγει πόρτα και για άλλες χώρες. Το αναφέρουν το 80% των πολιτικών της Ε.Ε. Είναι ΔΕΔΟΜΕΝΟ.Αυτό σημαίνει πώς άνετα μπορεί να οδηγηθεί σε διάλυση το όλο σκηνικό της Ε.Ε... και πριν σπεύσουν κάποιοι να βγάλουν λάβαρα και σημαίες.. να αναφέρω τα εξής.

α) το χρέος δεν σβήνεται:Παραμένει καθώς είναι διακρατικό και όχι ιδιωτικό. Ψηφισμένο μάλιστα τρις πλέον άρα δεν κηρύσσεται και απεχθές.

β) οι δανειστές θα απαιτήσουν ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ των δανείων εδώ και τώρα:Και δεν θα είναι ένα πρόσωπο αλλά 26 κράτη. Το καθένα με τις δικές του απαιτήσεις όπως ας πούμε της Φιλανδίας που ήθελε την δέσμευση του χρυσού μας. Επίσης δανεισμός ΤΕΡΜΑ,τέρμα δηλαδή τα μετρητά για την χώρα που θα έχει γυρίσει έτσι και αλλιώς σε εθνικό νόμισμα απέναντι σε ισχυρότατα νομίσματα με οικονομική αυτονομία και εγγύηση απέναντι στην χάρτινη monopoly μας. Σαν να έχω εγώ δηλαδή δολάριο στα χέρια μου και ο δίπλα τυπωμένο νόμισμα από εκτυπωτή στο σπίτι του και θέλουμε να αγοράσουμε κάτι.Μαντέψτε ποιός θα το πάρει.Κατανοητό τώρα γιατί μια διάλυση της Ε.Ε. έτσι όπως είμαστε αυτή την στιγμή είναι ηλίθια ως σκέψη;..

γ) πολυπλοκότητα:Μια έξοδος της ΜΒ ακόμα και αν δεν φέρει το ξετύλιγμα του μίτου της ΕΕ, θα έχει σοβαρές συνέπειες για την Ελλάδα επειδή, όπως είπα αρχικά τέρμα τα εμβάσματα ενώ  θα πρέπει χιλιάδες Έλληνες πλέον να δώσουν αιτήσεις για residence/working permit και παράλληλα όλα τα ιδιωτικά πανεπιστήμια θα μεταφέρουν το κόστος για φοιτητές σε international,  που σημαίνει πάνω από 20-30% αύξηση! Δηλαδή ένα MB των 10.000 ευρώ ετησίως θα πάει αμέσως στα 13.000 Χ 2 έτη,άρα επιπλέον 6000 ευρώ. Παράλληλα η έξοδος της ΜΒ θα σημάνει οικονομική αναδίπλωση των μελών της ΕΕ που προφανώς θα κοιτάξουν να προφυλάξουν τις οικονομίες τους, άρα και στέγνωμα δανεισμού. Κατανοητό και εδώ πώς μια τέτοια κίνηση θα φέρει προβλήματα οικονομικά για εμάς.

δ) ασφάλεια: μια ΜΒ εκτός Ε.Ε. αποδυναμώνει αρκετά τις δυνάμεις ασφαλείας της ένωσης. Ας μην ξεχνάμε πώς οι Mi5- Mi6 καθώς και οι Scotland Yard έχουν πολύ ανεπτυγμένα δίκτυα πληροφοριών και ασφάλειας που βοηθάνε πάρα πολύ στην ενίσχυση της θωράκισης της Ε.Ε. .. προφανώς αν αποχωρήσει, το κενό ασφαλείας θα μεγαλώσει. Σε εμάς τώρα θα φανει έντονα στις ακτές με Τουρκία όπου δεν θα μετέχουν σε FRONTEX ενώ δεν αποκλείεται να συνάψει άλλες συμφωνίες με Άγκυρα σε βάθος χρόνου αν τους συμφέρει χωρίς αυτό να βοηθάει εμάς... μην πιάσω και το θέμα Κύπρου και διχοτόμησης

Τι συμφέρει την Ελλάδα κατά την άποψη μου;

Η ΜΒ να παραμείνει στην Ε.Ε. αλλά με οριακό σημείο αναφοράς στο ΝΑΙ... να νιώσει δηλαδή η Ε.Ε. απειλή και ότι πλέον δεν υπάρχει Γερμανικός μονόλογος αλλά δημιουργείται και έτερος πόλος Βρετανικών συμφερόντων που προφανώς μπορεί να υπάρξει συνεταιρισμός του από εμάς, σε κάποια σημεία προς πίεση του Βερολίνου και της ηλίθιας πολιτικής λιτότητας που εφαρμόζει. Η Ελλάδα είναι μια χώρα ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ που την ενδιαφέρει να αλλάξουν οι ισορροπίες,όχι όμως να διαλυθούν εντελώς.Αλέξανδρος Νίκλαν
Σύμβουλος Θεμάτων Ασφαλείας *** Internet News ***