Παρασκευή, 22 Ιουλίου 2016

Σαουδική Αραβία και ΗΠΑ σε παγωμένες σχέσεις (Αναφορά 9/11)post drafted on 21.7.2016


=====

Η ειδοποίηση από την D.I.A και το Πεντάγωνο προς τους πολίτες των ΗΠΑ σε Σ.Αραβία για επαγρύπνηση και επιφυλακή, εν πολλοίς έχει να κάνει με το πάγωμα σχέσεων που έχει ξεκινήσει από την δημοσίευση της 28σέλιδης αναφοράς για την επίθεση στις 11.9 στους δίδυμους πύργους, που φωτογραφίζει το Ριάντ για καθοριστική συμμετοχή και υποστήριξη.

Φυσικά η Σ.Αραβία εξέδωσε επίσημο δελτίο τύπου, όμως φαίνεται πώς οι σχέσεις των δύο χωρών έχουν τεθεί υπό κρίση πλέον.


.

Δελτίο τύπου από Σαουδική Αραβία ως απάντηση για το δελτίο αναφοράς των 28 σελίδων που "καίει" το Ριάντ για συμμετοχή και στήριξη των τρομοκρατών της επίθεσης στις 11.9.


 ---- Μερικές σημειώσεις όσον αφορά την έκθεση της 11.9----

Το κυριότερο σε όλη την επιστολή είναι ο καυτηριασμός πολιτικής της κυβέρνησης Κλίντον και Μπους που δεν έδωσαν την απαραίτητη βάση για την ανάπτυξη αντιτρομοκρατικής ασπίδας ενώ είχαν ήδη δείγματα από επιθέσεις κατά Αμερικανικών στόχων. Επίσης σημαντικό είναι οι προτάσεις που περιέχει και ακολουθήθηκαν σχεδόν κατά γράμμα μετά από την κυβέρνηση G.Bush jr. όσον αφορά τον σχηματισμό μηχανισμού εθνικής ασφαλείας και πληροφορησης.

Παράλληλα θα πρέπει να διευκρινιστεί πώς οι μαυρισμένες προτάσεις που δεν έχουν δοθεί στην δημοσιότητα έχουν μόνο ένα λόγο να παραμένουν έτσι. Τα όσα ονόματα και στοιχεία καταγράφονται εκεί, είναι ακόμα ενεργά και αποτελούν κίνδυνο εθνικής ασφαλείας αν γίνουν δημόσια γνωστά.

Επί του περιεχομένου.

1. Υπάρχει ειδική ομάδα κατά της τρομοκρατίας που ερευνά ακόμα και σήμερα τους συσχετισμούς της Σ. Αραβίας με ομάδες τρομοκρατών.

2. Στην αναφορά υπάρχουν πολυπληθείς αναφορές για άτομα που συνδέονται με την Σ.Αραβία. Από απλές αναφορές μέχρι και επισημάνσεις πως κάποιοι εξ αυτών ήταν ακόμα και μέλη υπηρεσίας πληροφόρησης του Ριάντ.

3. Υπήρχε σαφώς χρηματοδότηση από την πλευρά της Σ.Αραβίας προς τους τρομοκράτες. Είτε με μορφή χορηγιών , είτε με μορφή μισθολογίου!

4. Υπάρχουν ακόμα και σήμερα δίκτυα στήριξης τρομοκρατών με Σαουδαραβική σφραγίδα, καθώς αναφέρονται αρκετές φορές ονόματα και ναοί σε περιοχές των ΗΠΑ που έδωσαν χείρα βοηθείας. Αυτό φυσικά αν και προφανώς έχει ερευνηθεί και ίσως αδρανοποιηθεί, οδηγεί σε μαθηματικό συμπέρασμα πώς υφίσταται ακόμα δίκτυο στήριξης.

5. Υπάρχουν σαφέστατες αναφορές για εμπλοκή της πρεσβείας της Σ.Αραβίας στην επιχείρηση.

6. Επισημαίνεται η αδυναμία επικοινωνίας μεταξύ CIA και FBI παρόλο που υπήρξαν δύο πράκτορες πεδίου/αναλυτές που συνεργάστηκαν επί του θέματος προ της επίθεσης. Με κύριο σημείο αναφοράς την μη παραχώρηση πρόσβασης σε πληροφορίες μεταξύ των δύο υπηρεσιών.

7. Το λανθασμένο της επιλογής του να μην υπάρχει παρακολούθηση των Σαουδαράβων , επειδή μέχρι εκείνο το σημείο ήταν χαρακτηρισμένοι ως "σύμμαχοι". Φυσικά ερωτήματα προκαλεί το ότι εφόσον θεωρούνταν σύμμαχοι και το ίδιο έλεγαν και λένε ακόμα οι Σαουδάραβες σήμερα, ποια η λογική και το κίνητρο της τότε επίθεσης στους δύο πύργους.

8. Η συνεχόμενη αναφορά σε ΜΚΟ που έχουν σήμα κατατεθέν από Σ. Αραβία, όπου ήταν τα κεντρικά σημεία διανομής χρημάτων και υπηρεσιών προς τους τρομοκράτες.

9. Ότι σε αντίθεση με ότι είχε διαρρεύσει μέχρι στιγμής οι τρομοκράτες είχαν επαφή μεταξύ τους, στο σύνολο τους και δεν ήταν 2 με 3 πυρήνες όπως είχε αναφερθεί παλαιότερα.

10. Η χρήση φοιτητικών αδειών παραμονής (student visas) για την είσοδο και παραμονή των τρομοκρατών.

11. Το επίπεδο παρουσίας φίλιων προς τον Οσάμα Μπιν Λάντεν στην Σαουδαραβική πολιτική αλλά και εντός της πρεσβείας των ΗΠΑ.

12. Το ότι τα μέτρα προστασίας των αερογραμμών είχαν ήδη δοκιμαστεί από  τις πράξεις άλλων που βρισκόντουσαν στο Φοίνιξ, Αριζόνα. Παρόλα αυτά δεν συνδυάστηκε ως πληροφορία παρά μόνο μετά την επίθεση στις 11.9

13. Ο συσχετισμός Σομαλών και Σαουδαράβων ως κανάλια χρηματοδότησης.

14. Η επισήμανση με έντονα χρώματα κατά της Σαουδικής Αραβίας για την έλλειψη συνεργασίας έως και άρνηση στο θέμα της αντιμετώπισης τρομοκρατίας, τόσο πριν την επίθεση της 11.9 όσο και μετά από αυτήν (ημερομηνία αναφοράς 2003)

15. Η αμφιλεγόμενη παραδοχή πώς οι υπηρεσίες όπως CIA , FBI δεν είχαν ικανή γνώση της σχέσης του Ριάντ με τρομοκράτες. Η συγκεκριμένη παραδοχή δείχνει πώς ακόμα και σήμερα πιθανώς να γνωρίζουν οι υπηρεσίες διάφορες περιπτώσεις με Σαουδαραβική εμπλοκή σε τρομοκρατικά θέματα. Η περιφραστική τοποθέτηση εντός της έκθεσης έχει δύο ερμηνείες. Μία της άγνοιας, μία της γνώσης που δεν μπορεί να διασταυρωθεί.

---- η συγκεκριμένη έκθεση επισημαίνεται πώς έχει ακόμα διαβαθμισμένα στοιχεία και φυσικά αρκετά από αυτά ίσως να κρύβουν ακόμα περισσότερες πληροφορίες που να περιέχουν δεδομένα και αποδείξεις για συσχετισμό του Ριάντ και των Σαούντ ακόμα και σε σημερινά φαινόμενα τρομοκρατίας, καθώς πρόσωπα και οντότητες δεν είναι ευκρινή ----

για όσους θέλουν το πλήρες κείμενο της έκθεσης μπορούν να το βρουν εδώ.

Αλέξανδρος Νίκλαν
Σύμβουλος Θεμάτων Ασφαλείας.*** Internet News ***