Τρίτη, 26 Ιουλίου 2016

Απομακρύνεται η Al Nusra από την Al Qaeda.

                                                    Flag of the al-Nusra Front


26-7-16


Η απόφαση των αρχηγών της Jabhat Al-Nusra να κόψουν δεσμούς με την οργάνωση της Al-Qaeda σε πρώτο επίπεδο δημιουργεί εντυπώσεις πόλωσης και διχασμού μεταξύ των τρομοκρατικών οργανώσεων, στην πραγματικότητα όμως  τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι.


Η δημιουργία αποστάσεων μεταξύ των δύο οργανώσεων ήρθε ως συνέπεια των δηλώσεων J. Kerry πριν από μέρες όταν βρέθηκε στην Ρωσία όπου παρουσία του S. Lavrov ανέφερε ότι οι ΗΠΑ σταματούν κάθε στήριξη στην Jabhat Al-Nusra, καθώς θεωρούν ότι έχει άμεσες σχέσεις με το DAESH και την Al-Qaeda. Η δημόσια απόσυρση στήριξης για τους"μετριοπαθείς αντάρτες" σημαίνει άμεση κατάρρευση τους και άνοδος ισχύος της Peshmerga και των pro-Assad δυνάμεων. Είναι προφανές πώς τα μέλη του τρομοκρατικού μετώπου δεν θέλουν με τίποτα να στιγματιστούν με κάτι τέτοιο και σε πρώτο επίπεδο προσπαθούν να βγάλουν την σφραγίδα που τους φέρει ως "παρακλάδι της μεγάλης Βάσης".


                                                                 Flag of al-Qaeda in Iraq
Όμως, επί της ουσίας διατηρούν την παρόμοια ιδεολογία του ακραίου Σουνιτισμού-Ουαχαμπιτισμού που οδηγεί τις πράξεις και τις αντιδράσεις τους. Ουδείς από τα μέλη αυτά έχει μιλήσει  για κοσμική δημοκρατία και δικαιώματα. Αντίθετα επιμένουν και αυτοί στην εφαρμογή της Σαρία που προφανώς οδηγεί στο ίδιο μονοπάτι των οργανώσεων του δήθεν χαλιφάτου και της Μεγάλης Βάσης. Απλά το μονοπάτι αλλάζει τρόπο έκφρασης και πρόσωπα ερμηνείας.

Παρόλα αυτά, ο διαχωρισμός (splintering) της οργάνωσης Jabhat Al-Nusra από την Al-Qaeda ως ενός σημείου δείχνει και το πρόβλημα που υπάρχει πλέον για τους φανατικούς Ισλαμιστές που χάνουν συνεχώς έδαφος και ισχύ (κυρίως στην περιοχή του Λεβάντ). Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι και η έξαρση χτυπημάτων σε Δύση αλλά και η μετατόπιση βάρους προς Λιβύη, Σομαλία αλλά και Καύκασο.

Κατά τους ειδικούς που ασχολούνται με τις επιχειρήσεις κατά των Ισλαμιστών θεωρείται θέμα χρόνου η αδρανοποίηση του Ισλαμιστικού ψευδοκράτους, όμως αυτό δεν σημαίνει πώς οι δράσεις του θα εξαφανιστού, ειδικά εντός των Δυτικών πόλεων όπου και οι "βετεράνοι" πολεμιστές της Τζιχάντ έχουν καταφύγει μασκαρεμένοι ως "πρόσφυγες"

Αλέξανδρος Νίκλαν
Σύμβουλος Θεμάτων Ασφαλείας--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Ιδιοκτησία πνευματικών δικαιωμάτων του Geopolitics & Daily News - © 2016.

Το περιεχόμενο του site αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του Geopolitics & Daily News. Οποιαδήποτε πληροφορία (κείμενο, εικόνες, γραφικά) περιέχεται στο site μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο για προσωπική, μη εμπορική χρήση. Είναι παράνομη η αντιγραφή, αναπαραγωγή, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, μέρους ή του συνόλου των περιεχομένων του site χωρίς προηγούμενη έγγραφη συγκατάθεση ή αναφορά της σελίδας

*** Internet News ***