Δευτέρα, 11 Ιουλίου 2016

Κατά χιλιάδες από την Βενεζουέλα στην Κολομβία για λίγα τρόφιμα

11-7-16Με τη Βενεζουέλα βυθισμένη σε βαθιά οικονομική και ανθρωπιστική κρίση, οι κάτοικοί της διέσχισαν κατά χιλιάδες τα σύνορα με την Κολομβία για να αγοράσουν είδη πρώτης ανάγκης των οποίων η τιμή έχει καταστεί απαγορευτική στη χώρα τους λόγω των ελλείψεων.

Η κυβέρνηση του Νικολά Μαδούρο επέτρεψε να ανοίξει για 12 ώρες την Κυριακή η μεθόριος με την Κολομβία, και μόνο μέσα στις πρώτες δύο ώρες 6.000 άνθρωποι είχαν περάσει στο κολομβιανό έδαφος συρρέοντας στα σούπερ μάρκετ.

Κατ' εντολή Μαδούρο η Βενεζουέλα έχει κλείσει τα σύνορα με την Κολομβία από τον περασμένο Αύγουστο στέλνοντας στη μεθόριο 3.000 στρατιώτες, καθώς σύμφωνα με τον πρόεδρο της Βενεζουέλας στην περιοχή είχαν διεισδύσει Κολομβιανοί παραστρατιωτικοί και συμμορίες.

Η οικονομική κρίση στη Βενεζουέλα έχει επιδεινωθεί σε τέτοιο βαθμό που κάτοικοί της αδυνατούν να έχουν πρόσβαση σε τρόφιμα.

Την περασμένη εβδομάδα ομάδα 500 γυναικών «έσπασαν» τους συνοριακούς ελέγχους και πέρασαν στην Κολομβία σε αναζήτηση τροφίμων.

Μέσα σε δύο ώρες την Κυριακοί έξι χιλιάδες άνθρωποι είχαν περάσει από το Σαν Αντόνιο δελ Ταχίρα της Βενεζουέλας στην πόλη Κουκούτα της Κολομβίας.

Τα σούπερ μάρκετ κατακλύστηκαν από ανθρώπους που αγόραζαν βασικά είδη, όπως ρύζι, λάδι και αλεύρι, τα οποία είναι εξαιρετικά ακριβά στη χώρα τους λόγω των ελλείψεων.

Γυναίκα που πέρασε στο κολομβιανό έδαφος μαζί με τον σύζυγο και τα δύο παιδιά της δήλωσε ότι «είναι άδικο» να παραμένουν τα σύνορα κλειστά. «Η πραγματικότητα είναι ότι δεν έχουμε καθόλα τρόφιμα για να ταΐσουμε τα παιδιά μας» δήλωσε.

Οι πολίτες της Βενεζουέλας που θέλουν να περάσουν στην Κολομβία από τμήμα των συνόρων που έχει κλείσει χρειάζονται ειδική άδεια. Όμως, καθώς τα αγαθά στη χώρα τους εξαντλούνται και η τιμή τους είναι ούτως ή άλλως απαγορευτική, πολλοί διασχίζουν τα σύνορα παράνομα.

ΠΗΓΗ:in.gr 

*** Internet News ***