Παρασκευή, 15 Ιουλίου 2016

Τι είναι αυτό που προσελκύει χιλιάδες νέους Ευρωπαίους στην τζιχάντ και την βία


15-7-16Σοκ εκ νέου στη Γαλλία μετά την αιματηρή επίθεση χθες στη Νίκαια, ανήμερα της εθνικής εορτής. Για τρομοκρατική επίθεση έκανε λόγο ο Φρ. Ολάντ .Σε μήνυμα που απηύθυνε στις 03.45 τα ξημερώματα έκανε λόγο για «επίθεση, ο τρομοκρατικός χαρακτήρας της οποίας δεν μπορεί να αμφισβητηθεί». Παράλληλα ανακοίνωσε την παράταση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης στην οποία ήδη βρίσκεται η χώρα για άλλους τρεις μήνες – σημειωτέον ότι αυτή θα έληγε υπό κανονικές συνθήκες στις 26 Ιουλίου.

Τι είναι αυτό που προσελκύει χιλιάδες νέους Ευρωπαίους στην τζιχάντ και την βία; Η συμβατική απάντηση είναι ότι έχουν «ριζοσπαστικοποιηθεί. Το επιχείρημα της ριζοσπαστικοποίησης αποτελείται από τέσσερα ευρύτερα στοιχεία. Το πρώτο είναι ο ισχυρισμός ότι οι άνθρωποι γίνονται τρομοκράτες επειδή αποκτούν ορισμένες εξτρεμιστικές ιδέες, συνήθως θρησκευτικής προέλευσης. Το δεύτερο είναι ότι οι ιδέες αυτές αποκτώνται με διαφορετικό τρόπο από αυτόν με τον οποίο οι άνθρωποι αποκτούν άλλες εξτρεμιστικές ή αντιθετικές ιδέες. Το τρίτο είναι ότι υπάρχει ένας «ιμάντας μεταφοράς» που οδηγεί από τα παράπονα στην θρησκευτικότητα, μετά στην υιοθέτηση ριζοσπαστικών πεποιθήσεων και μετά στην τρομοκρατία. Και το τέταρτο είναι η επιμονή ότι αυτό που κάνει τους ανθρώπους ευάλωτους στην απόκτηση τέτοιων ιδεών είναι ότι δεν είναι καλά ενταγμένοι στην κοινωνία.

Το πρόβλημα είναι ότι αυτές οι υποθέσεις, διαψεύδονται απο τις έρευνες που έχουν γίνει. Πολλές μελέτες δείχνουν, για παράδειγμα, ότι εκείνοι που έχουν ενταχθεί σε ομάδες τζιχαντιστών δεν προσελκύσθηκαν απαραίτητα από φονταμενταλιστικές θρησκευτικές ιδέες. Μια μελέτη του 2008 αποκάλυψε ότι «μακράν του να είναι φανατικοί θρησκευόμενοι, ένας μεγάλος αριθμός των ατόμων που εμπλέκονται σε τρομοκρατικές ενέργειες δεν ασκούν την πίστη τους τακτικά».

Επίσης, υπάρχουν λίγες ενδείξεις ότι οι τζιχαντιστές αποκτούν τις ιδέες τους διαφορετικά από άλλα είδη ομάδων.Ούτε υπάρχει καμιά απόδειξη ότι υφίσταται μια ευθεία οδός που να οδηγεί τους ανθρώπους από τις ριζοσπαστικές ιδέες στην τζιχαντιστική βία.

Αντίθετα, υπάρχουν πολλά στοιχεία που αποδεικνύουν ότι όσοι ακολουθούν τζιχαντιστικές ομάδες δεν είναι τίποτα άλλο από κακώς ενσωματωμένους, τουλάχιστον με την συμβατική έννοια της ενσωμάτωσης. Μια έρευνα για τους Βρετανούς τζιχαντιστές που έγινε από ερευνητές στο Queen Mary College του Λονδίνου διαπίστωσε ότι η στήριξη προς την τζιχάντ είναι άσχετη με την κοινωνική ανισότητα ή την κακή εκπαίδευση˙ αντ’ αυτού, εκείνοι που μετέχουν σε ομάδες τζιχαντιστών ήταν ηλικίας 18 έως 20 ετών από πλούσιες οικογένειες που μιλούσαν αγγλικά στο σπίτι και ήταν εκπαιδευμένοι σε ένα υψηλό, συχνά πανεπιστημιακό, επίπεδο. Στην πραγματικότητα, «τα νιάτα, ο πλούτος, και το να είναι στον τομέα της εκπαίδευσης» , όπως το έθεσε η μελέτη, «ήταν παράγοντες κινδύνου».

Πηγή:premium.paratiritis.gr

*** Internet News ***