Δευτέρα, 18 Ιουλίου 2016

Τουρκία: Όλες οι εξελίξεις μετά το «πραξικόπημα».

18-7-16

Σε πόλεις και απομακρυσμένες περιοχές συνεχίζονται οι έρευνες των τουρκικών υπηρεσιών ασφαλείας για τον εντοπισμό αξιωματικών και στρατιωτών που πήραν μέρος στο αποτυχημένο πραξικόπημα της Παρασκευής.

Υψηλόβαθμος αξιωματούχος δηλώνει ότι μερικοί αξιωματικοί που συμμετείχαν στην προσπάθεια του πραξικοπήματος έχουν διαφύγει στο εξωτερικό, ενώ δε φαίνεται να έχουν διαμορφωθεί οι συνθήκες που θα επιτρέψουν μία νέα προσπάθεια κατάληψης της εξουσίας από το στρατό.Παράλληλα γίνεται γνωστό ότι η κεντρική στρατιωτική διοίκηση της Τουρκίας, έχει υποστεί «σοβαρό πλήγμα», αλλά εξακολουθεί να λειτουργεί σε συνεργασία με τις μυστικές υπηρεσίες, το στρατό, αλλά και την κυβέρνηση.

Οι συλλήψεις στρατιωτικών και δικαστικών έχουν ξεπεράσει μέχρι στιγμής τις 6.000 σύμφωνα με τον υπουργό Δικαιοσύνης.

Μεταξύ αυτών, 103 υψηλόβαθμοι αξιωματικοί των ενόπλων δυνάμεων της Τουρκίας, που σύμφωνα με το πρακτορείο Ανατολή, το οποίο παραθέτει έναν λεπτομερή κατάλογο με τα ονόματά τους, οι προέρχονται από όλα τα σώματα των ενόπλων δυνάμεων και από όλη τη χώρα.

«Ξηλώθηκαν» 8.000 αστυνομικοί

Ανώτατος αξιωματούχος ασφαλείας δήλωσε στο Reuters τη Δευτέρα, ότι η κυβέρνηση έχει θέσει σε διαθεσιμότητα περίπου 8.000 αστυνομικούς ανά τη χώρα, συμπεριλαμβανομένου της Αγκυρας και της Κωνσταντινούπολης, σε σχέση με την απόπειρα πραξικοπήματος και την «παράλληλη δομή» που η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι ήλεγχε ο Φετουλά Γκιουλέν.

Οι εκκαθαρίσεις γίνονται μετά τη σχετική οδηγία της γενικής ασφάλειας η οποία έχει στείλει στις νομαρχίες τον κατάλογο των αστυνομικών που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα. Σύμφωνα με το δημοσίευμα της «Χουριέτ», όλη τη νύχτα οι αστυνομικοί παρέδιδαν τα όπλα και τις ταυτότητές τους, ενώ στη συνέχεια θα ξεκινήσει και η δικαστική τους δίωξη.

Η φιλοκυβερνητική εφημερίδα «Σαμπάχ» κάνει σήμερα λόγο για εκκαθαρίσεις σε τρία στάδια. Μετά τις προσαγωγές στις ένοπλες δυνάμεις και το δικαστικό σώμα θα ακολουθήσει η δεύτερη φάση κατά την οποία θα γίνει δεύτερη αποπομπή στρατιωτικών και δικαστικών.

Η εφημερίδα γράφει πως υπολογίζεται ότι υπάρχουν άλλοι δυο χιλιάδες δικαστικοί που πρόσκεινται στο τάγμα του Φετουλάχ Γκιουλέν. Η «Σαμπάχ» αναφέρει ότι θα ακολουθήσουν οι εκκαθαρίσεις στην ασφάλεια.

Διώξεις σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα

Σημειώνεται ότι χτες ο Ταγίπ Ερντογάν είχε δηλώσει ότι οι εκκαθαρίσεις θα συνεχιστούν σε όλο το δημόσιο τομέα. Όλα δείχνουν όμως ότι δεν πρόκειται μόνο για το δημόσιο.

Χτες το απόγευμα προσήχθησαν δέκα επιχειρηματίες στο Αϊδίνι.

Σήμερα, ο πρόεδρος του Συμβουλίου Ανώτατης Παιδείας θα συναντηθεί με τους πρυτάνεις όλων των πανεπιστημίων, δημοσίων και ιδιωτικών, με θέμα «τα μέτρα που θα ληφθούν στα πανεπιστήμια εναντίον του τάγματος Γκιουλέν».

Η «Σαμπάχ» αναφέρει σήμερα ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει να προωθήσει νόμο για εκκαθαρίσεις σε όλο το δημόσιο τομέα, τους δήμους και τα πανεπιστήμια. Οι εκκαθαρίσεις, εκτός από τη δικαστική δίωξη θα αφορούν και μεθόδους όπως η πρόωρη συνταξιοδότηση και θα ολοκληρωθούν εντός τριών μηνών.

Σε ό,τι αφορά τις πολιτικές εξελίξεις, τα κόμματα της αντιπολίτευσης άρχισαν να παίρνουν θέση για το ζήτημα της διώξης των πραξικοπηματιών, μετά την υπόσχεση του Ταγίπ Ερντογάν ενώπιον των οπαδών του, που ζητούσαν θανατική ποινή, ότι το ζήτημα θα εξεταστεί στην Εθνοσυνέλευση.


Να παραπεμφθούν σε δίκη οι πραξικοπηματίες ζητά η κεμαλική αντιπολίτευση


Η αξιωματική αντιπολίτευση στην Τουρκία, το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP), τόνισε σε ανακοίνωσή του τη Δευτέρα ότι η απάντηση στο αποτυχημένο πραξικόπημα πρέπει να είναι μέσα από τις διαδικασίες του κράτους δικαίου.

Σε αυτό το πλαίσιο, το κεμαλικό κόμμα ζήτησε οι πραξικοπηματίες και όσοι κατηγορούνται για συνεργασία μαζί τους να παραπεμφθούν σε δίκη.

Ένα - ένα τα κόμματα της αντιπολίτευσης ανακοινώνουν τη θέση τους για την αντιμετώπιση των πραξικοπηματιών, δεδομένης της υπόσχεσης που έδωσε ο Ερντογάν σε συγκεντρωμένους οπαδούς του, που ζητούσαν την εκτέλεσή τους, ότι αυτό είναι κάτι που θα συζητηθεί στην Εθνοσυνέλευση.

Παράλληλα, στην ανακοίνωσή του, το CHP υπογράμμισε ότι ο στρατός δεν πρέπει να περιγράφεται ως εχθρός.«Εκτέλεση για τον Γκιουλέν» γράφει στο ομοίωμα που κρατούν οπαδοί του Ερντογάν, στη διάρκεια διαδήλωσης στην Αγκυρα (Φωτογραφία: Reuters )


Το φιλοκουρδικό HDP αρνείται την επαναφορά της θανατικής ποινής


Το φιλοκουρδικό κόμμα HDP ανακοίνωσε επισήμως ότι δεν πρόκειται να υποστηρίξει οποιαδήποτε πρόταση φθάσει στην Εθνοσυνέλευση περί επαναφοράς της θανατικής ποινής, μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία.

Ο εκπρόσωπος του κόμματος Αϊχάν Μπιλγκέν δήλωσε επιπλέον στο Reuters ότι, σε κάθε περίπτωση, οποιοσδήποτε νέος νόμος ψηφιστεί δεν μπορεί να έχει αναδρομική ισχύ.

Αυτό είναι ευθύνη των πολιτικών να το επικοινωνήσουν στους πολίτες, σημείωσε ο εκπρόσωπος του φιλοκουρδικού κόμματος.

Ο Μπιλγκέν αναφερόταν στην απάντηση του τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν ενώπιον των υποστηρικτών του, που φώναζαν υπέρ της επιβολής θανατικής ποινής στους πραξικοπηματίες, ότι αυτό είναι κάτι που ενδεχομένως θα εξετάσει η Εθνοσυνέλευση.Πηγή:in.gr, ΑΠΕ 


*** Internet News ***