Κυριακή, 24 Ιουλίου 2016

Πρόχειρες σκέψεις προ σημαντικών εξελίξεων σε ΕΜΕΑ.

24.7.2016

Έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον οι τοποθετήσεις Αμερικανών ειδικών, κυρίως από οργανισμούς πληροφόρησης όπως η Stratfor που φέρουν όμοιες παρατηρήσεις με όσες είχαν κάνει με την περίπτωση της Ουκρανίας. Η "καλή" και η "κακή" Τουρκία που συμπίπτουν με την Ανατολική του Ισλάμ και την Δυτική του ΝΑΤΟ και της Ευρώπης.

Επισημάνσεις από το Jamestown και Stratfor πώς η Τουρκία πάσχει από έλλειψη εθνικής ταυτότητας, ενώ και διάφορες άλλες αιτιάσεις που δείχνουν πώς η Τουρκία παρά την έλευση του Ατατούρκ στις αρχές του 20ου αιώνα παραμένει κατάλοιπό της Οθωμανικής αυτοκρατορικής αντίληψης ( !! ) δείχνουν σε όσους μπορούν να διαβάσουν πίσω από τις γραμμές πάρα πολλά στοιχεία που όπως ανέφερα θυμίζουν Ουκρανία λίγο πριν την ανοιχτή σύγκρουση με Ρωσία.

Παράλληλα οι επισημάνσεις από το MEMRI για σαφή μείωση ισχύος του Ισλαμικού χαλιφάτου και ο περιορισμός του εδαφικά σε αρκετά σημεία στο Λεβάντ δείχνουν νέα ανισορροπία ισχύος στην περιοχή.

Η άνοδος του Κουρδικού στοιχείου αλλά και οι τοποθετήσεις Ισραήλ, Σαουδικής Αραβίας και Αιγύπτου προς στήριξη της Τουρκίας ( !! ) δεν είχαν κανένα άλλο σκοπό πέρα από την διατήρηση του φράγματος της ημισελήνου απέναντι στον Ιρανικό στρατό που με βάση το Σιιτικό δόγμα ήδη επικρατεί σε Συρία και έρχεται να επιβάλλει την δική του εθνική πολιτική , αποφεύγοντας και τον σκόπελο των ελέγχων των πυρηνικών όπλων.

Με απλά λόγια ... μια αδύναμη ή διαιρεμένη Τουρκία (εθνοτικά, εδαφικά) θα αποτελεί πλέον μηδενικό εμπόδιο για τον επόμενο μεγαλύτερο στρατό της περιοχής που είναι αυτός του Ιράν και της Τεχεράνης. Ένας στρατός που εδώ και μερικά χρόνια εξοπλίζεται από την Ρωσία και ενισχύεται με οπλισμό που θεωρείται φοβερά σύγχρονος.

Ο Ιρανικός στρατός πλέον δείχνει ήδη τα δόντια του, ενώ και οι ΗΠΑ με τις πολιτικές Ομπάμα μπορεί να απέφυγε μια απευθείας πολεμική σύγκρουση με Τεχεράνη που επιδίωκε το Ριάντ και το Τελ Αβίβ,όμως με την αλλαγή εξουσίας στον Λ.Οίκο, τίποτε δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο.

Όσον αφορά τον Ρωσικό παράγοντα παρόλο που ξεκίνησε δυναμικά και έχει καλύψει κάποιο μέρος εξουσίας και επιρροής στην περιοχή εντούτοις δεν έχει καταφέρει κάτι σημαντικό. Όχι τόσο σημαντικό που να θυμίζει πώς ακόμα και επί εποχής ΕΣΣΔ με πολύ μεγαλύτερες ικανότητες σε τομείς πληροφορίας ότι θα επηρεάσει την περιοχή (την δεκαετία του 1960 πάνω από 20.000 μέλη της ΕΣΣΔ σε αποστολές είχαν απελαθεί από την περιοχή μετά από εντοπισμό)

Είναι επίσης άξιο αναφοράς πώς ήδη στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, σε Αιγαίο και σε Περσικό, υπάρχει πλέον πληθώρα ισχυρού Αμερικανικού ναυτικού ενώ και οι πιέσεις προς την Τουρκία , έστω και μετά το πραξικόπημα , είναι τέτοιες που φωτογραφίζουν μια αυστηρή αλλαγή πλεύσης της Ουάσιγκτον στην περιοχή που θα φανεί μετά την 1.1.2017 ανεξαρτήτως POTUS.

Τα επόμενα σημεία αναφοράς για μένα αυτό το Φθινόπωρο θα είναι μια σημαντική μετατόπιση από την Τουρκία προς Ανατολή (με τα σημερινά δεδομένα) ενώ θα υπάρξει και πάγωμα σχέσεων από Δύση χωρίς αυτό να σημαίνει κάτι ιδιαίτερο σαν αναθέρμανση από πλευράς Ρωσίας. Παράλληλα θέλει ιδιαίτερη προσοχή ο Σιιτικός στρατός της Χεζμπολάχ που έχει εξοπλιστεί αρκετά (μέχρι και με Τ90 αναφέρουν πληροφορίες!! ) και εμφανίζεται σε Συρία και στα σύνορα με Ιράν και Λίβανο.

Επίσης το Ιράν πλέον θα δείξει τα χαρτιά του, καθώς θα πιεστεί εκ των πραγμάτων (νέος POTUS) κάτι που θα προκαλέσει αναταράξεις.

Ενδιαφέροντες καιροί λέει η Κινέζικη παροιμία, εννοώντας πώς μαζί με τους ενδιαφέροντες έρχεται και το επικίνδυνο.

Υ.Γ. για το Ελληνικό στοιχείο δεν γράφω κάτι καθώς είναι σημαντικό να αντιληφθούμε πώς υπάρχει μια κακώς εννοούμενη πολιτική εσωστρέφεια στην χώρα σε αφελείς λεπτομέρειες. Θεωρώ προσωπικά πώς και εμείς εν μέσω Φθινοπώρου θα έχουμε σημαντικές αλλαγές που θα σηματοδοτήσουν και νέες καταστάσεις για την χώρα μας.

Αλέξανδρος Νίκλαν

Σύμβουλος θεμάτων ασφαλείας.--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Ιδιοκτησία πνευματικών δικαιωμάτων του Geopolitics & Daily News - © 2016.

Το περιεχόμενο του site αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του Geopolitics & Daily News. Οποιαδήποτε πληροφορία (κείμενο, εικόνες, γραφικά) περιέχεται στο site μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο για προσωπική, μη εμπορική χρήση. Είναι παράνομη η αντιγραφή, αναπαραγωγή, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, μέρους ή του συνόλου των περιεχομένων του site χωρίς προηγούμενη έγγραφη συγκατάθεση ή αναφορά της σελίδας.

*** Internet News ***