Παρασκευή, 22 Ιουλίου 2016

Δικάζεται τελικά η Λαγκάρντ για την υπόθεση Ταπί

22-7-16Τελικά η επικεφαλής του ΔΝΤ θα πρέπει να κάτσει στο εδώλιο! Αυτό αποφάσισε το ανώτατο εφετείο της Γαλλίας το οποίο απέρριψε σήμερα την έφεση σχετικά με την υπόθεση του επιχειρηματία Μπερνάρ Ταπί. Η εξέλιξη θεωρείται ιδιαίτερα αρνητική για το προφίλ της σιδηράς κυρίας του Ταμείου η οποία πρόσφατα ανανέωσε την δεύτερη της θητεία θέλοντας ν' αναδείξει ένα πιο ανθρώπινο πρόσωπο για το Ταμείο και τις δράσεις του.

Η υπόθεση που θα εκδικαστεί στο Δικαστήριο της Δημοκρατίας που εκδικάζει αδικήματα κατά μελών της κυβέρνησης κατά την άσκηση των καθηκόντων τους έχει ρίζες από το μακρινό 1993. Τότε ο μεγιστάνας Ταπί ισχυρίστηκε ότι το μερίδιό του στην εταιρεία αθλητικών ειδών Adidas, που πούλησε στην τράπεζα Credit Lyonnais, ξαναπουλήθηκε για πολύ μεγαλύτερο ποσό, και έτσι η τράπεζα τον είχε εξαπατήσει. Το 2008, όταν η Λαγκάρντ ήταν υπουργός Οικονομικών επί θητείας του Νικολά Σαρκοζί, αποφάσισε να επιτρέψει διαιτησία στην αντιδικία του Ταπί με την Credit Lyonnais, μέρος της οποίας ήταν υπό την ιδιοκτησία του κράτους. Το αποτέλεσμα ήταν να κερδίσει ο Ταπί -που είχε στενές σχέσεις με τον Σαρκοζί- την αποζημίωση 403 εκατομμυρίων ευρώ, που θα έπρεπε να καλυφθούν από μια κρατική οντότητα που είχε την ευθύνη να διευθετηθούν τα χρέη της τράπεζας.

Σύμφωνα με το δικαστήριο, η Λαγκάρντ θα έπρεπε ως υπουργός να προσβάλλει την απόφαση της διαιτησίας για την αποζημίωση, η οποία επέφερε τεράστιο κέρδος στον Ταπί αλλά ζημίωσε το δημόσιο. Η Λαγκάρντ έχει αρνηθεί τις κατηγορίες αυτές, λέγοντας ότι έδρασε υπό τις εντολές του Σαρκοζί.

http://www.sofokleousin.gr/

*** Internet News ***