Δευτέρα, 25 Ιουλίου 2016

Χέρμαν: «Γνήσια ισλαμιστική επίθεση αυτοκτονίας» η έκρηξη στο Άνσμπαχ

25-7-16Ως «γνήσια ισλαμιστική επίθεση αυτοκτονίας», περιέγραψε την έκρηξη βόμβας που σημειώθηκε έξω από συναυλιακό χώρο χθες το βράδυ στο 'Ανσμπαχ ο υπουργός Εσωτερικών της Βαυαρίας Γιοάχιμ Χέρμαν.

Ο δράστης, 27χρονος Σύρος πρόσφυγας του οποίου η αίτηση χορήγησης ασύλου είχε απορριφθεί, ήταν γνωστός στις αρχές, καθώς είχε επιχειρήσει δύο φορές να αυτοκτονήσει και βρισκόταν υπό ιατρική παρακολούθηση, ενώ είχε εμπλακεί και σε υποθέσεις ναρκωτικών.

«Η προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι δυστυχώς είχαμε εδώ μια γνήσια ισλαμιστική επίθεση αυτοκτονίας», δήλωσε νωρίτερα σήμερα ο κ. Χέρμαν και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ο δράστης να διασυνδεόταν με την οργάνωση Ισλαμικό Χαλιφάτο.

Συγκεκριμένα στοιχεία προς το παρόν δεν υπάρχουν, διευκρίνισε, ενώ δήλωσε ότι «η προφανής πρόθεση να σκοτώσει περισσότερους ανθρώπους παραπέμπει τουλάχιστον σε ισλαμιστικό υπόβαθρο».

Από την πλευρά της αστυνομίας της Νυρεμβέργης, ο διευθυντής Ρόμαν Φέρτινγκερ τόνισε ότι, αν ο δράστης, ο οποίος είχε προσπαθήσει να μπει στον συναυλιακό χώρο αλλά δεν είχε εισιτήριο και δεν του επετράπη η είσοδος, είχε καταφέρει να μπει στον χώρο όπου βρίσκονταν 2.500 άτομα, «θα είχαμε πολύ περισσότερα θύματα».

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 12 τραυματίες, εκ των οποίων τρεις σε σοβαρότερη κατάσταση.

Αλλαγές στη νομοθεσία ασύλου

Με αφορμή το περιστατικό στο Άνσμπαχ ο υπουργός Εσωτερικών της Βαυαρίας Γιοάχιμ Χέρμαν
ζητά αλλαγές στη νομοθεσία που διέπει την χορήγηση ασύλου, αλλά και το ποινικό δίκαιο και τα ζητήματα παραμονής στη Γερμανία.

«Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε και κάτι ακόμη: Πρέπει όλοι να δεχτούν το νομικό σύστημα αυτής της χώρας. Αν κάποιος το παραβιάζει, θα πρέπει να καθίσταται σαφές σε χαμηλότερο επίπεδο από ό,τι έως τώρα ότι θα πρέπει να εγκαταλείψει τη χώρα», δήλωσε ο κ. Χέρμαν στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa) και πρόσθεσε ότι το ζήτημα της ασφάλειας θα αποτελέσει κεντρικό θέμα του υπουργικού συμβουλίου της Βαυαρίας που συνεδριάζει αύριο στο Τέγκερνζεε, με βασικό μέλημα την αποτροπή κατάχρησης του ασύλου.

Ο 27χρονος Σύριος που ανατινάχθηκε χθες το βράδυ έξω από συναυλιακό χώρο στο 'Ανσμπαχ βρισκόταν στην Γερμανία τα τελευταία δύο χρόνια, ωστόσο πέρυσι απορρίφθηκε η αίτηση ασύλου του και του είχε επιτραπεί να παραμείνει για έναν ακόμη χρόνο. Οι λόγοι απόρριψης του αιτήματος χορήγησης ασύλου αναμένεται να γίνουν γνωστοί εντός της ημέρας.

Από νωρίς σήμερα το πρωί η Αστυνομία πραγματοποιεί έρευνες στο προσφυγικό κέντρο στο οποιο φιλοξενείτο.Πηγή:skai.gr

*** Internet News ***