Τετάρτη, 6 Ιουλίου 2016

Βρετανία: Η Τερέζα Μέι νικήτρια του πρώτου γύρου για νέο πρωθυπουργό

6-7-16


Όπως αναμενόταν, η βρετανίδα υπουργός Εσωτερικών Τερέζα Μέι, κέρδισε την πρώτη εσωκομματική ψηφοφορία για την ανάδειξη νέου ή νέας πρωθυπουργού στη Βρετανία, μετά την παραίτηση του Ντέιβιντ Κάμερον.

Στη δεύτερη θέση βρέθηκε η Άντρεα Λίντσομ που είχε την υποστήριξη του Μπόρις Τζόνσον.

Συγκεκριμένα, η Μέι απέσπασε 165 ψήφους (ποσοστό 50%), η υπουργός Ενέργειας Λίντσομ ήρθε δεύτερη με 66 (20%), ενώ ο υποστηρικτής του Brexit Μάικλ Γκόουβ κατέκτησε την τρίτη θέση με 48 ψήφους (ποσοστό 15%).

Ο υπουργός Εργασίας και Συντάξεων Στίβεν Κραμπ απέσπασε 34 ψήφους (10%) και ο πρώην υπουργός Άμυνας Λίαμ Φοξ 16 ψήφους (5%), με αποτέλεσμα ο Φοξ να αποκλειστεί από την διεκδίκηση της πρωθυπουργίας.

Λίγο μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων και ο Κραμπ ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από την κούρσα για την πρωθυπουργία, στηρίζοντας την Τερέζα Μέι.

Σε μυστική ψηφοφορία ψήφισαν οι 329 από τους 330 βουλευτές των Τόρις. Οι ψηφοφορίες θα συνεχιστούν μέχρι να εξαλειφθούν οι «μικροί» υποψήφιοι και να μείνουν δύο μονομάχοι, που θα τεθούν στην κρίση της ευρύτερης βάσης στελεχών του κόμματος.

Η διαδικασία αναμένεται να έχει δώσει τον επόμενο πρωθυπουργό μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίου -τότε ο ένοικος της Ντάουνινγκ Στριτ θα πρέπει να ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ για το Brexit.

Σχολιάζοντας το αποτέλεσμα της πρώτης ψηφοφορίας, η Τερέζα Μέι -η οποία στήριξε την παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ, αλλά έχει δηλώσει ότι εάν εκλεγεί πρωθυπουργός θα υπηρετήσει το Brexit- εμφανίστηκε ικανοποιημένη από το αποτέλεσμα.

Τόνισε ότι είναι «μεγάλο το έργο» της ένωσης του κόμματος και της χώρας μετά το δημοψήφισμα, της «διαπραγμάτευσης για την καλύτερη δυνατή συμφωνία εξόδου από την ΕΕ».

Δήλωσε ότι είναι η μόνη υποψήφια που μπορεί να το καταφέρει αυτό ως πρωθυπουργός και τόνισε: «Σήμερα έγινε ξεκάθαρο ότι είμαι επίσης η μόνη υποψήφια ικανή να συγκεντρώσω τη στήριξη ολόκληρου του Συντηρητικού Κόμματος».

Πηγή:in.gr 

*** Internet News ***