Παρασκευή, 29 Ιουλίου 2016

Σε αδιέξοδο ο Ερντογάν. Πλησιάζει Ρωσία

29-7-16Οι πληροφορίες και οι εκτιμήσεις που προέρχονται από Αμερικανικά και Ισραηλινά γραφεία είναι πώς η Τουρκία προσπαθεί να παίξει με την συμμετοχή της στο ΝΑΤΟ με μεγάλο ρίσκο. Η εκτίμηση αυτή φέρεται να προέρχεται από την προσπάθεια προσέγγισης με Ρωσία και Σύμφωνο της Σαγκάης. Είναι προφανές πώς ο Ερντογάν είναι σε αδιέξοδο όσον αφορά την εξωτερική πολιτική εικόνα του, καθώς οι πράξεις του περισσότερο δημιουργούν μια αίσθηση απολυταρχική παρά δημοκρατική. Αυτό αμέσως δημιουργεί προβλήματα δεσμών με την Δύση και έλλειμμα αξιοπιστίας και σταθερότητας στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. που αδυνατούν να κάνουν τα "Στραβά μάτια" σε τόσο εξόφθαλμες ενέργειες όπως έκαναν παλαιότερα.


Έτσι σύντομα , κατά την δική μου εκτίμηση, θα υπάρξει όλο και μεγαλύτερη πίεση και φημολογία για την αδυναμία επικοινωνίας με Τουρκία σε αυτό το στάδιο. Παράλληλα θα φουντώσουν και αναφορές (που υπήρχαν ήδη, αλλά διαβαθμισμένες) που δείχνουν στοιχεία στήριξης του Ισλαμικού χαλιφάτου και της τρομοκρατίας, ενώ δεν αποκλείεται και μια απόρριψη της Τουρκίας σαν σταθερό ρόλο στην περιοχή.

Παράλληλα υπάρχει και ο Πούτιν που παραδοσιακά θα πάρει αυτό που θέλει, όταν το θέλει, και όπως το θέλει. Η κίνηση Ερντογάν δείχνει αδιέξοδο και αποζητεί στήριξη σε Ρωσία. Στήριξη θυμίζω που ζήτησε και ο Τσίπρας παλαιότερα σε ανοιχτή κόντρα με Δύση και τελικά πήρε.... τίποτα!

Ο Β.Πούτιν είναι ένας ικανότατος διπλωμάτης και λαμβάνει εκείνα που χρειάζεται χωρίς ουσιαστικα΄να εκτεθεί. Η Τουρκία προχωρώντας σε μια αναθέρμανση σχέσεων με την Ρωσία προσπαθεί να ισορροπήσει πιέσεις και αντιθέσεις , κυρίως προς ΗΠΑ που θεωρεί οτι είναι η κύρια αιτία κακού για το αποτυχημένο πραξικόπημα. Ακριβώς όπως το κακομαθημένο παιδί που τρώει σφαλιάρα και πέφτει θύμα του σχεδίου μεγαλύτερων παιδιών ... τώρα πεισματώνει και πάει ενάντια τους πηγαίνοντας σε άλλο μεγαλύτερο παιδί της γειτονιάς ζητώντας βοήθεια. Το τι θα γίνει είναι εμφανές....οι μεγαλύτεροι (της γεωστρατηγικής σκακιέρας) θα τα βρουν και ο κακομαθημένος είτε θα συμμορφωθεί άμεσα και χωρίς πολλά πολλά ή θα υποχρεωθεί να φύγει. Με όποιο τρόπο.

Δυστυχώς για την Τουρκία και τον Ερντογάν όπως διαβάζω τα στοιχεία σε σχέση με όσα συμβαίνουν εντός αλλά και γύρω από αυτήν μάλλον ετοιμάζεται να βρεθεί σε πολύ πιεστικό αδιέξοδο. Διότι το ατού της που αφορά την γεωπολιτική της θέση, θα γίνει σύντομα μειονέκτημα καθώς θα χρειάζεται ακόμα στους ισχυρούς, αλλά χωρίς να έχουν να κάνουν με κάποιον που θεωρεί ότι μπορεί να αντισταθεί σε αυτούς.


Αλέξανδρος Νίκλαν
Σύμβουλος Θεμάτων Ασφαλείας

*** Internet News ***