Τετάρτη, 6 Ιουλίου 2016

Ο Ερντογάν αγοράζει χρόνο

6-7-16

Η ανακοίνωση του Ισραήλ και της Τουρκίας ότι έχουν συμφωνήσει για τους όρους της συμφιλίωσής τους, ήρθε μετά από χρόνια λανθασμένων εκκινήσεων. Στο πλαίσιο της συμφωνίας, το Ισραήλ θα πληρώσει στην Τουρκία 20 εκατομμύρια δολάρια ως αποζημίωση για τους εννέα Τούρκους πολίτες που σκοτώθηκαν κατά την επιδρομή στο στολίσκο του Μαβί Μαρμαρά το 2010, θα αφεθεί η Τουρκία να στείλει ανθρωπιστική βοήθεια στην Γάζα μέσω της ισραηλινής πόλης-λιμανιού Ashdod και θα επιτραπεί στην Τουρκία να υποστηρίξει οικοδομικά έργα στην Γάζα, συμπεριλαμβανομένων ενός νοσοκομείου, μιας μονάδας παραγωγής ενέργειας καθώς και μιας μονάδας αφαλάτωσης.

Σε αντάλλαγμα, η Τουρκία έχει υποσχεθεί να τερματίσει τις αγωγές που εκκρεμούν ακόμη στα δικαστήριά της εναντίον τεσσάρων Ισραηλινών υψηλόβαθμων στρατιωτικών αξιωματικών που εμπλέκονται στην επιδρομή κατά του στολίσκου, να σταματήσει η Χαμάς να ξεκινά ή να χρηματοδοτεί τρομοκρατικές ενέργειες κατά του Ισραήλ από τουρκικό έδαφος και να μεσολαβήσει στην Χαμάς για λογαριασμό του Ισραήλ ώστε να εξασφαλίσει την επιστροφή στο Ισραήλ των δύο Ισραηλινών πολιτών και των σορών των δύο Ισραηλινών στρατιωτών που κρατούνται στην Γάζα. Αμφότερες οι πλευρές συμφώνησαν επίσης, να επιτρέψουν η κάθε μια στον πρεσβευτή της χώρας τους να απορρίψουν τις όποιες εναπομείνασες κυρώσεις εναντίον του άλλου.

Οι παράμετροι της συμφωνίας μπορεί να είναι πιο δύσκολο να εκπληρωθούν από όσο φαίνεται με την πρώτη ματιά και ολόκληρη η δομή θα μπορούσε κάλλιστα να καταρρεύσει κατά το πρώτο σημάδι του αναπόφευκτου επόμενου γύρου μαχών στην Γάζα.

Πηγή:premium.paratiritis.gr

*** Internet News ***