Δευτέρα, 18 Ιουλίου 2016

Δυνητικά εύφλεκτη η Τουρκία κατά τους Βρετανούς που προειδοποιούν κατά των αντιποίνων

18-7-16


Η κατάσταση στην Τουρκία συνεχίζει να σταθεροποιείται, αλλά απαιτείται ακόμα προσοχή και εγρήγορση από τις βρετανικές αρχές και τους Βρετανούς πολίτες που βρίσκονται στη χώρα, ήταν το συμπέρασμα της δεύτερης σύσκεψης της επιτροπής Cobra για την αντιμετώπιση εκτάκτων καταστάσεων στο Λονδίνο με αντικείμενο την επόμενη ημέρα της απόπειρας πραξικοπήματος.

Όπως ανακοινώθηκε, οι προξενικές αρχές εξακολουθούν να παρέχουν βοήθεια σε πολλούς Βρετανούς υπηκόους που βρίσκονται εγκλωβισμένοι σε τουρκικά αεροδρόμια λόγω ακύρωσης ή αναβολής πτήσεων αν και η κατάσταση με το πρόγραμμα πτήσεων εξομαλύνεται.

Παράλληλα, στη νεότερη ανανέωση της ταξιδιωτικής του σύστασης για την Τουρκία το Foreign Office αναφέρει ότι η κατάσταση σταθεροποιείται, αλλά «το περιβάλλον ασφαλείας παραμένει δυνητικά εύφλεκτο».

Επισημαίνεται ως δυνητικός κίνδυνος για τη δημόσια ασφάλεια ότι πραγματοποιούνται επιχειρήσεις συλλήψεων από τις αρχές σε διάφορες πόλεις.

Εν τω μεταξύ, αρκετές είναι οι προειδοποιήσεις Βρετανών πολιτικών και σχολιαστών κατά κινήσεων καταστολής και διεύρυνσης της διαίρεσης στην τουρκική κοινωνία από την κυβέρνηση Ερντογάν, ως αντίποινα για το πραξικόπημα.

Στο κύριο άρθρο τους οι Financial Times σημειώνουν ότι η επιδίωξη αντιποίνων αντί αναζήτησης συναίνεσης για το μέλλον της χώρας από τον Πρόεδρο Ερντογάν θα σημαίνει ότι παρά την ήττα των πραξικοπηματιών κάθε άλλο παρά για νίκη της δημοκρατίας θα μπορούμε να μιλάμε.

Η Daily Mail, εξάλλου, προειδοποιεί ότι ο φόβος διώξεων και οι ανησυχίες για αστάθεια στην Τουρκία μπορούν να ενισχύσουν εκ νέου τις μεταναστευτικές ροές στο Αιγαίο. Τονίζεται δε ότι σε περίπτωση εκτέλεσης των πραξικοπηματιών και επαναφοράς της θανατικής ποινής θα μπορούσε να αμφισβητηθεί ο ισχυρισμός ότι η Τουρκία είναι ασφαλής προορισμός για επαναπροώθηση μεταναστών από την Ελλάδα, θέτοντας εν αμφιβόλω τη σχετική συμφωνία Τουρκίας-ΕΕ.

Πηγή:skai.gr*** Internet News ***